°C -2

Turistička ponuda Turopolja: Popularna izletišta i kuće za odmor

15.07.2019.

Romana Šimek

Odlučite li ovoga ljeta posjetiti Turopolje, jednu od najslikovitijih hrvatskih manjih regija, naići ćete na bogatstvo kulturno - povijesnih spomenika, narodne baštine te očuvanih prirodnih krajolika koji se skladno isprepliću. Kao srce Turopolja razvija se grad Velika Gorica, okružena stoljetnim šumama, rijekama Odrom, Kupom i Savom, jezerima te pitomim Vukomeričkim goricama. 

Velika Gorica sa svojom velikom mrežom pješačko-biciklističkih staza, kao i cijelo Turopolje od Posavine do Vukomeričkih gorica, idealan je prostor za biciklizam te rekreativno uživanje obitelji s djecom. Na prostoru grada, biciklisti mogu uživati u 35 kilometara uređenih biciklističkih staza koje se protežu uz glavne gradske ceste i obilaznice, kao i u smjeru prema Velikoj Mlaki. U slikovitim predjelima koja okružuju Veliku Goricu ništa ne daje naslutiti da je vreva hrvatske metropole udaljena samo 15 kilometara. Pogledajte i 2 biciklističke rute na kojima uz rekreaciju možete upoznati prirodne ljepote, kulturno - povijesne i etnološke vrijednosti Turopolja.

Ako poželite provesti dan bez automobila, pješačka poučna staza Šumarica je idealan izbor. Staza se proteže u dužini od 9 kilometara, povezuje naselja Krušak i Kozjaču, a laganim hodom staza se prijeđe za dva sata. Šetnja njezinim stazama vodi kroz šumu, šumske obronke, livade, uz potoke Curek i Kozara te seoska dvorišta i kuće Žitkovčice do vidikovca Lakovica nedaleko Kozjače. Duž staze nalaze se informativni panoi koji govore o povijesti Vukomeričkih gorica, drvenom graditeljstvu, biljnom i životinjskom svijetu.

Dobra ideja za kratki izlet zasigurno su i naša izletišta na kojima u hladovini u mirnoj prirodi, uz fini domaći ručak i brojne aktivnosti za najmlađe možete uživati na svježem zraku. Doživjet ćete zeleno i toplo srce ovoga kraja gdje svatko može naći nešto za sebe. U slikovitim predjelima koja okružuju Veliku Goricu ništa ne daje naslutiti da je vreva velegrada udaljena tek nekoliko kilometara. 

Izletište Ključić Brdo

Udaljeno samo desetak kilometara od Velike Gorice, a ipak dovoljno daleko da osjetite atmosferu seoskog života, prekrasne prirode i svježeg zraka,  izletište Ključić brdo (www.kljucic-brdo.hr) smješteno je na prekrasnim brežuljcima Vukomeričkih gorica. Kompleks izletišta obuhvaća brojne brežuljke, pašnjake, šume, voćnjake, vinograde, kao i zoo park gdje možete pogledati uzgajališta divljih svinja, konja, muflona, srna, jelena, fazana, divljih patki i domaćih životinja. Za svakog, pa i najizbirljivijeg gosta, naći će se bogat izbor hrane iz domaće kulinarske ponude.

Izletište Odranski Ribič

Odranski Ribič nalazi se 10km od Velike Gorice, u stoljetnoj šumi turopoljskog hrasta i tik uz rijeku Odru do koje možete prošetati stazom koja se nalazi na prostranom posjedu iza restorana. Idealno  mjesto za odmor, rekreaciju, obiteljske ili poslovne izlete i ručkove, a za najmlađe tu se nalazi i bogato dječije igralište koje će im pružiti sate nesmetane zabave.

Etno kuća Novo Čiče

Etno kuća Novo Čiče nalazi se u neposrednoj blizini stare Pučke škole te učiteljskog doma koji su pod zaštitom Ministarstva kulture. Etno kuća sastoji se od unutrašnjeg i vanjskog izložbenog prostora. Unutarnji prostor čini stara centralna prostorija s kuhinjom, spavaća soba i radna soba s tkalačkim stanovima, mašinama za šivanje, kolovratima. Tavanski prostor je namjenjan za izložbu pisanih materijala iz prošlosti, kao i za izložbu alata opreme i pribora. Vanjski dio zbirke čine poljoprivredni alati, pribor i mnoštvo upotrebnih predmeta. Posebno ističemo starinski bunar te zanimljiv cvjetni vrt u kojem možete razgledavati mnogobrojne vrste cvijeća.Trenutno se može razgledati preko 120 vrsta cvijeća koje je posađeno iz svih krajeva Republike Hrvatske. Nedavno je postavljena još jedna drvena manja kuća i krušna peć.

Western ranch „Cowboy“

Ranch se nalazi na 10min od Novog Zagreba, na čarobnim i šumovitim obroncima Vukomeričkih gorica. Uz prekrasnu prirodu ranč nudi obilje gastronomskih užitaka, svako jelo pripremljeno je od kvalitetnih, lokalnih namirnica. Svaki recept pomno je osmišljen i povezan s interijerom i eksterijerom prostora kako bi sva vaša čula uživala – kako u čarobnom pogledu na prirodu, konje i šumu tako i u zvukovima country glazbe.

Osim ukusne hrane i očaravajuće prirode koja nas okružuje, na ranču možete zajahati konje – i vi i vaši najmlađi! Na ranču je moguće organizirati cjelodnevni team building. U novouređenom poslovnom prostoru u sklopu objekta također se mogu održavati prezentacije kao i poslovni sastanci. Dok se klinci igraju na igralištu i vaš lajavi kućni ljubimac uživa na suncu (da, primaju i pse), možete biti sigurni da ćete imati jedan dan za pamćenje.

Ranch Kurilovec

Ranch Kurilovec je predivan ranč za konje. Pronaći ćete ga samo nekoliko kilometara južno od centra Velike Gorice, u neposrednoj blizini glavne ceste Zagreb-Sisak, odnosno 20-ak kilometara od centra Zagreba. Ranch Kurilovec trenutno se proteže na 55.000m2. Ovdje ćete pronaći konje različitih boja, veličina i karaktera, a neki od njih dresirani su za školu jahanja u sklopu čega nude individualne sate jahanja, terensko jahanje te školice jahanja za djecu stariju od deset godina. U sklopu ranča sve su dodatno ukrasili ovčicama, kokošima i psima. Prava vesela životinjska farma.

Na ranču se nalaze i dvije grijane drvene kuće uređene za održavanje vjenčanja, momačkih i djevojačkih večeri te svih ostalih vrsta zabava i proslava. Za one malo aktivnije i željne team buildinga, u sklopu ranča su i dva terena za paintball, a imaju i klasične društvene igre poput biljara, pikada i stolnog nogometa.

Turopoljski grunt obitelji Dianežević

Tradicionalno turopoljsko obiteljsko gospodarstvo s prekrasnom okućnicom idealno za proslavu vaših rođendana, krstitki te ostale razne domjenke. Posjetiteljima se nudi smještaj i autohtona turopoljska jela. Gosti će na Turopoljskom gruntu moći vidjeti kako se mijesio kruh i kako se nekada radila zimnica. Želja im je pokazati kako se nekada ovdje živjelo.

Kuće za odmor

Ponudom na Airbnb-u pregledali smo ponude kuća za odmor u okolici Velike Gorice. Svega pet kilometara izvan Gorice možete provesti vikend u okruženju dostojnom pet zvjezdica. Vila koja se prostire na 350 metara kvadratnih, naziva ‘R&R ranch’ u Gradićima spektakularno izgleda već na fotografijama. U vili može odsjesti osmero ljudi, a na raspolaganju imaju četiri spavaće sobe te pet kupaonica. Cijene i prostorno uređenje možete pogedati na stranicama Airbnb-a.

Par minuta vožnje automobilom dalje od vile u Gradićima, u naselju Velika Buna nudi se još jedno takvo idilično mjesto za odmor. Kuća za odmor može primiri desetero ljudi, razmještenih u četiri spavaće sobe sa dvije kupaonice. U prizemlju se nalazi prostrani dnevni boravak, gdje možete uživati u pucketanju vatre iz kamina dok gledate omiljeni film.

Nedaleko od Velike Bune, u Podvornici na velikoj parceli od oko 10.000 m² proteže se još jedna vila za odmor. Tradicionalna drvena kuća, renovirana je uz posebnu pažnju posvećenu očuvanju nekadašnjeg izgleda. S prekrasnim travnjacima, cvjetnjacima, voćnjacima, vinogradom te jezerom.

Podno kuće se nalazi i predivno jezero sa vodopadom gdje se možete opustiti na starinskoj ljuljačci uz čašu dobrog vina. Za ljubitelje aktivnog odmora se u okolici objekta nalaze mnogobrojni puteljci i biciklističke staze kroz šumu.

Nešto jednostavnije 'seoske' kućice

Na prekrasnim brežuljcima Vukomeričkih gorica nalazi se seoska kućica za odmor Podgaj, u mjestu Šiljakovina. Uređena je u spoju modernog i rustikalnog stila. Okružena je prirodom, mirom i tišinom te pruža sve za odmor i odmak od gradske vreve. Idealna je za romantični bijeg iz svakodnevnice. Iz kuće se pruža predivan pogled na Zagreb.

U blizini nalazi se i Eko imanje koje nudi dvije hiže, hižu Vlado i Barbara, za šest  osoba, funkcionalnu kuhinju, veliki frižider, saunu, tuš i veliko dvorište sa privatnom šumom i voćnjakom u kojem rastu haskapi, tayberry, aronia, maline, kupine, šisandre, mongolske borovnice.

Kuća za odmor sa bazenom, modernog uređenja, smještena je na brežuljku nedaleko glavnog grada Zagreb. Lijepo uređeni eksterijer sa terasom i pogledom na šumu i vinograd svakako doprinosi ugodnom boravku. Tijekom toplih ljetnih dana osvježenje možete pronaći u raspoloživom bazenu dok za vrijeme nižih temperatura preporučujemo da iskoristite pješačke i biciklističke staze te istražite prirorodne ljepote ovog područja. Zoološki vrt te razne zabavne aktivnosti možete pronaći u izletištu Ključić Brdo.