°C 8

Turopolje se voli i slikom

25.01.2017.

Nefertum IT

Koliko vole Turopolje učenici trećeg razreda iz OŠ Velika Mlaka pokazali su oslikavanjem kišobrana s motivima kulturne baštine našeg kraja. Nije to bio samo još jedan obični sat likovnoga već su u svoj rad tijekom cijelog polugodišta utkali proučavanje i učenje o turopoljskoj baštini, skicirali prije samog oslikavanja i ono najvažnije, pri tome su nešto naučili i zabavili se.

-Bilo mi je lijepo oslikavati kišobrane jer volim umjetnost i volim Turopolje, nacrtao sam vrata od krča, dvorac Lukavec i kapelicu Svete Barbare -rekao nam je Frane Biloš, jedan od učenika čiji je kreativni kišobran izložen u Gradskoj knjižnici Velika Gorica, u središnjem odjelu, baš kao i kišobrani drugih njegovih prijatelja iz razreda.

- Jako sam se zabavljala u ovom projektu, nije mi bilo teško jer volim sve kreativne stvari i bilo mi je zanimljivo oslikavati kišobrane-rekla je Nela Flegar, također učenica trećeg razreda iz OŠ Velika Mlaka.

kisobraniizlozba6.jpg

Riječ je izložbi oslikanih kišobrana koji su nastali su u sklopu projekta Volim Turopolje koji je s učenicima 3.b razreda Osnovne škole Velika Mlaka provela učiteljica Danica Gazić. Djeca su kišobranska platna ukrasila motivima kulturno-povijesnih spomenika zavičaja i tako pokazala da se zavičaj može voljeti i - slikom.

Od proučavanja do oslikavanja

- Cilj je bio posvjestiti djeci što ih sve okružuje i aktivno se uključiti u očuvanje hrvatske i europske baštine. Moram se zahvaliti Turističkoj zajednici koja nam je pomogla u ovom projektu donacijom kišobrana i našoj ravnateljici Đurđi Ivičar Felja koja nas je podržala-rekla nam je učiteljica Danica Gazić koja je djecu vodila kroz projekt dodavši kako je projekt trajao gotovo kroz cijelo polugodište i kako su se djeca postupno pripremala za oslikavanja kišobrana.

kisobraniizlozba1.jpg

- Djeca su se pripremala kroz cijelo polugodište, prvo smo proučavali građevine, onda smo radili skice u olovci, pa crteže s tušem, a tek onda smo oslikavali kišobrane. Inače je po svili teško crtati, a radili smo s bojom za svilu i konturnom bojom za keramiku koja je odlično reagirala i ponosni smo na krajnji rezultat. Izložba je bila u našoj školi, sada u knjižnici, a nadamo se da će ići dalje i da će kišobrane vidjeti što više ljudi-dodala je učiteljica Gazić naglasivši kako im je puno značila podrška lokalne zajednice, Turističke zajednice i prodavača kišobrana koji je školi izašao ususret s veleprodajnom cijenom.

Sponzor projekta je Turistička zajednica Grada Velike Gorice koja je malim umjetnicima donirala kišobrane za oslikavanje.

-Kulturna baština našeg kraja je jako važna u turističkoj ponudi jer smo kraj koji nema more,nema toplice i na baštini možemo graditi našu ponudu zato je svaka incijativa koja ide u smjeru promocije baštine Turopolja zanimljiva je Turističkoj zajednici i kao takve ih podržavamo na načine koje možemo-rekla nam je Milada Mesarić iz Turističke zajednice Velike Gorica.

kisobraniizlozba9.jpg

Bilo je i zainteresiranih kupaca

Oduševljenje nisu krili ni djelatnici Gradske knjižnice čije prostorije krase kišobrani mališana.

-Uvijek sam zadovoljna i sretna jer ovo je jedan veliki iskorak koji dolazi od onih najmlađih, naših osnovnoškolaca, i to je pravi put kako odgajati djecu i stvarati njihov odnos prema kulturnoj baštini. Najbolje su zapravo reakcije korisnika koji dolaze ovdje, vide te kišobrane i dive im se, a kišobrani su u ovim tmurnim danima razveselili naš prostor. Naravno bilo je i upita kako kupiti kišobrane, to nije u našoj ingerenciji ali je dobra ideja za poduzetnike koji bi mogli nešto napraviti po tom pitanju-zaključila je ravnateljica Gradske knjižnice Katja Matković-Mikulčić.

kisobraniizlozba5.jpg

kisobraniizlozba2.jpg

kisobraniizlozba8.jpg

kisobraniizčozba6.jpg

kisobranizlozba3.jpg

kisobranizlozba5.jpg

kisobraniizlozba4.jpg