°C 11

Turopoljska kuharica kao uvod u 16. Gastro Turopolja

11.10.2017.

ivana

Zanimaju li vas tajne tradicionalne domaće kuhinje onda je za vas svakako predstavljanje knjige "Tradicionalna turopoljska jela" koje će se održati u Muzeju Turopolja, u petak, 13. listopada s početkom u 18 sati što nas uvodi u Gastro vikend.

Kuharica je zajednički projekt Muzeja Turopolje i Turističke zajednice Velike Gorice, a riječ je o obnovljenom izdanju kuharice iz 2003. godine. u kojoj su, prema kazivanju turopoljskih domaćica, zabilježeni brojni tradicionalni recepti; poput pripreme žganaca s krumpirom, trene kaše ili kelja s krumpirom. Sve je te recepte, 14 godina kasnije, isprobala i fotografijom zabilježila mlada kuharica Nikolina Dianežević te tako pripremila novo, obnovljeno izdanje turopoljske kuharice s tradicijskim receptima.

Osim kuharice, u Muzeju Turopolja bit će predstavljen i kratki igrani film "Žganci" autorice i redateljice Romane Rožić, u produkciji Slavica filma i Grada Velike Gorice. Bit će to uvod u Gastro vikend u kojem 15. listopada ova slasna manifestacija doživljava svoje 16. izdanje.

Podsjetimo, u sklopu Gastro tjedna, koji se održava od 10. do 15 listopada, velikogorički ugostitelji nude domaće specijalitete, neke već pomalo zaboravljene recepte, slastice kao i brza i lagana jela po pristupačnim cijenama. Središnje događanje Gastra je tradicionalni Turopoljski nedjeljni ručak.

Što se to fino kuha na ulicama grada posjetitelji će imati prilike kušati u nedjelju, 15.listopada. Bogata gastronomska izložba kulinarskih specijaliteta ispred Muzeja Turopolja otvara se u 11:30, a degustacija i ručak su u 12:30 sati. Za vas će hranu pripremati najbolji gorički ugostitelji, krčkat će se kotlovina u sklopu natjecanja za najbolju Turopoljsku kotlovinu, bit će tu šaran na rašljama, čobanac, ribice na gradele i drugi mediteranski specijaliteti, ali i fina vina naših vinara.

Nezaobilazni dio Gastra su i velikogorički obrtnici koji će predstaviti svoju ponudu tradicijskih proizvoda i suvenira, bit će tu i domaćih rakija i likera, eko namirnica, održat će se i Dani meda, a svoju kreativnost, među ostalim, predstavit će i učeničke zadruge, OPG-ovi, osnovne škole i vrtići. Za dobro raspoloženje pobrinut će se Tamburaški sastav Harmonija.