°C 8

U kino besplatno i „bez Hollywooda“

07.05.2018.

Redakcija

U kinu Gorica u srijedu će započeti 12. tradicionalna filmska revija „Može i bez Hollywooda“ koja i ovog puta na veliki ekran donosi odabrane nezavisne, ponajprije europske filmove čija je kvaliteta potvrđena brojnim nagradama na svjetskim filmskim festivalima.

Kako kažu iz Kina Gorice, ovi intrigantni, zabavni, odlično režirani i odglumljeni filmovi dokaz su da itekako postoji kvalitetna filmska produkcija i izvan holivudskih studija, a revija ove godine donosi nekoliko novih i vrhunskih naslova.

Filmska revija „Može i bez Hollywooda“ započet će u četvrtak, 10. svibnja, a trajat će sve do srijede, 16. svibnja.

Shodno tome, bit će prikazano sedam novih filmova među kojima su Smrt Staljina, Gnjev mirna čovjeka, U mojim godinama još skrivam da pušim, Druga strana nade, Prevrtljiva slava, Napad na Nile Hilton i Thelma.

Revija će započeti dramom/komedijom Smrt Staljina koju možete pogledati u četvrtak u 21 sat. Riječ je o filmu koji je osvojio nagradu Emmy, a nominiran je i za Oscara. Radnja prati dane nakon Staljinovog konačnog pada, u kojima se njegovi ministri tuku se za kontrolu: neki žele pozitivne promjene u Sovjetskom savezu dok drugi imaju mračnije motive. Međutim, svi dijele jedan zajednički motiv- očajnički žele preživjeti.

Film Gnjev mirna čovjeka španjolska je krimi drama koja prati Joséa, suzdržanog usamljenika koji dane provodi u baru s vlasnikom Juanjom, njegovim prijateljima i Anom, djevojkom Juanjova brata. Kada njezin momak Curro izađe iz zatvora nakon osam godina, stvari se drastično mijenjaju. José će pokušati identificirati i pronaći ekipu iz Currove bande u paklenom putovanju koje vodi u katastrofu, a film je na rasporedu u petak.

U mojim godinama još skrivam da pušim naziv je još jedne drame koju možete pogledati u subotu. Kako stoji u opisu filma, vrata tradicionalne muslimanske kupelji, hamama, otvorena su ženama svih dobi, društvenih statusa i svjetonazora, od majki i supruga, preko ljubavnica, djevica, do liberalki i radikalnih islamistica. Običan je dan u hamamu u kojem radi Fatima. Daleko od pogleda muškaraca još se jednom okuplja raznolika skupina žena. Kada se na vratima pojavi neočekivani posjetitelj, Fatimina rutina ozbiljno je narušena.

Druga strana nade drame je koja prati dvije priče- prva je o Khaledu, sirijskom izbjeglici, slijepom putniku na teretnom brodu koji se iskrcao u Helsinki, kako bi zatražio azil. U drugoj priči, Wikström je trgovački putnik koji prodaje muške kravate i košulje. No kada ga u kockarnici na pokeru posluži sreća, okreće leđa trgovini i kupuje restoran u najudaljenijem kutku Helsinkija. Khaledova je molba za azil odbijena, no on ostaje ilegalno, kao i mnogi drugi koji dijele istu sudbinu. Jednog dana Wikström pronađe Khaleda kako spava u mraku dvorišta iza njegova restorana. Daje mu krov nad glavom i posao. Njih dvojica, konobarica i pas tvore utopijsku zajednicu - tipičnu za Akija Kaurismäkija. Suživot spojen sudbinom koji pokazuje da svijet može i treba biti bolje mjesto možete pogledati u nedjelju, 13. svibnja.

Radnja još jedne španjolske drame Prevrtljiva slava smještena je u daleku 1937. godinu u Španjolskoj. Lluis je vojnik koji ne vjeruje u rat u kojem se bori te se nalazi na neaktivnom vojnom položaju, udaljen od dugogodišnje djevojke i maloga sina. Slučajno upoznaje i ludo se zaljubljuje u Carlanu, lukavu zemljovlasnicu čija je jedina strast ona za moći. Carlana ga lagano upliće u svoju mrežu strasti, izdaje i poniženja, s razornim posljedicama za sve upletene. Film je na rasporedu u ponedjeljak, 14. svibnja.

Napad na Nile Hilton naziv je drame u kojoj glavu ulogu tumači Detektiv Noredin Mustafa, prosječan zaposlenik policije u Kairu koji je sklon korupciji. U sobi elitnog hotela Nile Hilton pronađena je ubijena pjevačica. Mustafa preuzima slučaj i tijekom istrage otkriva tajni odnos žrtve s vlasnikom hotela, inače bogatim članom parlamenta. Dok traži sudansku sluškinju, navodno jedinu svjedokinju brutalnog zločina, iznenada mu je naređeno da zatvori slučaj. No Noredin nastavlja s istragom koja ga vodi do nedodirljive elitne skupine koja upravlja zemljom i imuna je na pravdu- stoji u opisu filma koji možete pogledati u utorak 15. svibnja.

Reviju će u srijedu, 16. svibnja, zatvoriti nadnaravni romantični triler Thelma koji prati istoimenu neobičnu i bojažljivu djevojku koja dolazi na studij u Oslo. Odgojena u strogoj religijskoj obitelji, Thelma se svake večeri čuje sa svojim roditeljima koji pokazuju uznemirujuće zanimanje za svaki detalj njezine svakodnevice. U Oslu upoznaje mladu studenticu Anju te se između njih razvije privlačnost. Istovremeno Thelmu počinju mučiti misteriozni napadaji praćeni zastrašujućim telekinetičkim moćima.

Svi filmovi filmske revije „Može i bez Hollywooda“ bit će prikazani u 21 sat, a ulazi na projekcije su besplatni.

Foto: POUVG