°C 18

„U potrazi za dobrom vladavinom“ Maria Matokovića

12.06.2018.

Petar Brnada

U galeriji Galženica u petak možete prisustvovati otvorenju izložbe suvremenog hrvatskog umjetnika Maria Matokovića pod nazivom „U potrazi za dobrom vladavinom“.

Kako kažu iz galerije, među hrvatskim suvremenim umjetnicima Mario Matoković se, uz nekolicinu drugih, ponajviše ističe spremnošću da jezikom umjetnosti komentira i kritizira dnevno-političke događaje, a za razliku od modernističkog umjetničkog nasljeđa, koje više voli sublimaciju i distancu od aktualnosti i angažmana, Matoković na društvo oko sebe reagira gotovo impulzivno.

-Kako je rođen i živi u Osijeku, najveći dio njegovog rada posvećen je zbivanjima u rodnom gradu i Slavoniji, iako svaki problem - deindustrijalizacija i dezurbanizacija Osijeka, slabljenje agrarne proizvodnje, iseljavanje stanovništva itd. - može predstavljati i hrvatsko društvo u cijelosti. Bez obzira na prirodu društvenog problema, Matoković mu prilazi zaokupljen idejama solidarnosti i zajednice, ukazujući ili na njihov nestanak ili na njihovo krivo shvaćanje. Matokovićev rad, također, podsjeća na napeti odnos između umjetnosti, kulture i države, koji nije svojstven samo Hrvatskoj, nego i drugim zemljama Istočne Europe- kazali su iz galerije Galženica.

"U potrazi za dobrom vladavinom" donosi šest Matokovićevih radova (od 2011. do 2018.) i kao takva bit će prvo veće predstavljanje ovog umjetnika u zagrebačkoj regiji, a njeno otvorenje, uz kustosa Klaudia Štefančića, zakazano je za petak, 15. lipnja, s početkom u 20 sati.

Izložba ostaje otvorena sve do 14. srpnja.