°C 3

Uključite se u akciju Dan narcisa

20.03.2018.

Ivana Crnković

Kako bi se dodatno osvijestile sve žene, Udruga Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije organizira u Velikoj Gorici Dan narcisa. Humanitarna je to akcija posvećena borbi protiv raka dojke na nivou cijele Hrvatske.

Kupnjom pušleka narcisa za simboličan iznos u ovu se akciju možete uključiti i vi u subotu, 24. ožujka, na četiri lokacije u Velikoj Gorici: Tržnom centru, Trgu Stjepana Radića, ispred Robne kuće i kod Kauflanda od 8 do 12 sati. Također akcija će se održati i u Mraclinu, Pokupskom, Maloj Buni i Ščitarjevu.

U Hrvatskoj se 2500 žena godišnje suoči s dijagnozom smrtonosne bolesti karcinoma dojke, a stopa smrtnosti u Hrvatskoj među najvišima je u Europi. Rak dojke najčešća je vrsta raka kod žena.U Hrvatskoj svake godine od raka dojke oboli 2 600, a umre 1 100 žena. Jedna od osam žena u Europskoj uniji do svoje osamdeset i pete godine oboli od raka dojke. Uspoređujući se sa zemljama Europske unije, Hrvatska je po smrtnosti na 16. mjestu.

Nažalost, ni žene u mlađoj dobi nisu pošteđene ove opake bolesti, tj. žene različitih životnih dobi mogu biti žrtve raka dojke. Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u Hrvatskoj obuhvaća žene od 50. do 69.godine života jer na ovu dobnu skupinu otpada 50% pojavnosti raka dojke. Valja naglasiti da je rak dojke sve češći i u mlađim dobnim skupinama i 20% pojavnosti raka dojke je u žena mlađih od 50 godina.

S obzirom na današnje mogućnosti rane dijagnostike, žene moraju spoznati važnost redovitih kliničkih i mamografskih pregleda koji im mogu spasiti život: ako se rak dijagnosticira u ranom stadiju, tada je petogodišnje preživljavanje u 96 % slučajeva. Nemojte zaboraviti, rak dojke moguće je otkriti u početnim izlječivim fazama bolesti!