°C -2

Veliki interes za Tjedan psihologije, nova tribina u ožujku

27.02.2018.

Ivana Crnković

Povodom 11. Tjedna psihologije Centar za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica bio je domaćin tribina za roditelje, odgajatelje, stručnjake i sve zainteresirane građane.

Prvo predavanje pod nazivom “Prijelazna razdoblja tijekom školovanja – promjene i izazovi” održale su 16.veljače psihologinje Ana Boban Lipić, Matea Maković i ravnateljica Centra Sanda Puljiz Vidović, Centar za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica.

Psihologinje su prisutnoj publici govorile o promjenama koje su sastavni dio školovanja: o polasku u osnovnu školu, prijelazu iz razredne u predmetnu nastavu, prelasku u srednju školu te o prijelazu na fakultet odnosno u svijet rada. Roditelji se često pitaju kako će se njihovo dijete snaći u školi, hoće će se prilagoditi na nove obveze, učiteljicu i na vršnjake. Također su govorile o promjenama koje donosi prijelaz u 5. razred osnovne škole, s novim predmetima i nastavnicima. Ipak, prema istraživanjima, najdramatičnije promjene su kod prijelaza iz osnovne u srednju školu.

Kako pomoći svom djetetu u navedenim fazama školovanja i brojnim drugim pitanjima nastojale su odgovoriti gošće, pritom promovirajući vrijednost psihologije kao znanosti.Drugo predavanje okupilo je velik broj zainteresiranih 23.veljače. Bilo je to interaktivno predavanje pod nazivom “Neurofeedback – mentalni trening za djecu”.

Osnovna ideja neurofeedbacka jest vježbanje mozga kako bi bio u top formi. Neurofeedback je zabavan i neinvazivan mentalni trening kojim poboljšavamo kognitivne sposobnosti, koncentraciju i pažnju. Na predavanju se moglo doznati kako ova metoda funkcionira, kako izgleda trening i u kojim slučajevima se može primjenjivati.

Predavanje je održala psihologinja Josipa Bosak iz UMO igraonice, a zbog velikog interesa planira se ponovljeno predavanje 7.ožujka u 13.00 sati.

Galerija slika

Veliki interes za Tjedan psihologije, nova tribina u ožujku Veliki interes za Tjedan psihologije, nova tribina u ožujku Veliki interes za Tjedan psihologije, nova tribina u ožujku Veliki interes za Tjedan psihologije, nova tribina u ožujku