°C 7

Vlado Boban vas poziva na 'Bitku za Macolu'

09.04.2018.

Redakcija

Nakon premijere u Zagrebu i Splitu te projekcije u Križevcima održane proteklog tjedna, dokumentarni film 'Bitka za Macolu' bit će prikazan i u velikogoričkom kinu, i to kao dio bogatog programa Tjedna dokumentarnog filma. 

Radi se o djelu koje prati i opisuje povijesni nastanak projekta Nogometne ikone koji objedinjuje istoimenu Facebook stranicu te nogometne pub-kvizove čija je popularnost poprimila globalne razmjere. Danas pub-kviz 'Nogometne ikone' u večernjim satima svakog četvrtka diljem Hrvatske okuplja preko 500 sudionika, a manje je poznato da je jedan od protagonista i članova fantastične ekipe 'Nogometne ikone', čiji svakodnevni Facebook statusi o nogometnim legendama stavljaju osmijeh na lice desecima tisuća ljudi, i jedan naš Velikogoričanin, sportski novinar Nove TV Vlado Boban.

Gotovo da nema dijela svijeta gdje se glas o Nogometnim ikonama nije proširio, a podršku im pružaju neka od najzvučnijih imena svjetskog nogometa i sportskog svijeta općenito. Danas njihov rad putem Facebooka prati više od 112 tisuća ljudi, dok na Instagram profilu imaju 40-ak tisuća pratitelja, a o tome koliko su specifični najbolje govori činjenica da u bilo kakav oglas ili oglasni prostor nisu uložili niti jedne kune.

Upravo se odigravanjem ovih pub-kvizova diljem zemlje na putovanjima rodila ideja o zabilješci tih događaja kako bi se isti ovjekovječili i sačuvali za sva vremena.

Režiju filma potpisuje upravo Vlado Boban koji je uz scenarij svog televizijskog kolege Stipe Antonijevića i suradnju ostalih članova ekipe taj mukotrpni posao uspio privesti kraju. Za montažu su bili zaduženi Vladin kolega s 'Nove TV' Tomislav Židanić i Domagoj Brnin dok je za grafiku zaslužan svjetski priznati grafičar Marko Blazina, također Vladin kolega.

-Njušio sam da bi ovo mogla biti neka dobra luda priča, pa smo nešto počeli snimati još prve sezone na kvizovima po birtijama i to s mobitelima i 'žnj' opremom. Ostala ekipa, Ivan Dominik Dompa i kolega Stipe koji se ubrzo pridružio, jedno godinu dana su me maltretirali što to snimam, pa sam im ja rekao kad bude završeno sve ćete znati- otkrio nam je Vlado koji je veliki zaljubljenik u dokumentarce te iza sebe već ima dva djela o hokejaškom klubu Medveščak.

Bitka za Macolu

Ako ste se pitali na što naziv filma asocira, riječ je o sinonimu završnice prvenstva pub-kviza Nogometne ikone, točnije o finalu koje se odigrava upravo u Macoli- svima dobro poznatom odmorištu i restoranu.

-Ideja za Macolu došla nam je u 3 sata u noći. Gdje će biti finale? Može biti samo u Macoli jer je svima na pola puta, kaubojski obračun. Zatim smo zvali Macolu koji je mislio da ga zafrkavamo pa sam tako poveo Velu sa sobom na pregovore, no to je sve opisano u dokumentarcu pa ćete to tamo vidjeti- objasnio nam je Vlado.

Boban nam je otkrio da je film posvećen njegovom jako dobrom prijatelju Velikogoričaninu Iliji Zrnu koji je život izgubio u prometnoj nesreći 2013. godine. Kako kaže, ovo je još jedan način da se oživi sjećanje na njega kako ne bi ostao zaboravljen.

Ovaj, malo je reći, zanimljiv i živopisan dokumentarac u goričkom kinu imate priliku pogledati u srijedu, u 20:30 sati, a ulaz na projekciju je besplatan.

-Ja sam htio da tu dođe što više ljudi, ovo je ipak moj grad, tu sam odrastao tako da bi bio sretan da dođe dosta ljudi. Ne znam što možemo očekivati no mislim da tko god dođe da neće zažaliti- kazao je Vlado.

Prije projekcije filma održat će se i nagradna igra tijekom koje će 'Alpas' koji je dečke pratio tijekom prve sezone podijeliti nogometne dresove, a uz to će se organizirati i neke nagradne pitalice.

'Bitka za Macolu' prikazat će se kao dio programa Tjedna dokumentarnog filma koji ove godine nudi iznimno kvalitetne dokumentarne filmove što dečkima predstavlja veliko priznanje.

S obzirom na sve navedeno, u srijedu vas u kinu Gorica čeka sat i pol lijepe nogometne zabave koju niti jedan istinski ljubitelj nogometa i popularnih Nogometnih ikona nikako neće propustiti.

 

Foto: POUVG