°C 24

VVG organizira pokaznu vježbu obrane od terorizma

18.05.2017.

ivana

Velika pokazna vježba obrane od terorizma, koja će biti uvod u Međunarodnu konferenciju Dani kriznog upravljanja (DKU) održat će se 24. svibnja, a organizira je Veleučilište Velika Gorica. Upravo je to bila tema jučerašnje konferencije za novinare održane u Europskom domu u Zagrebu.

-Konferencija Dani kriznog upravljanja ne sastoji se samo od znanstvenog i stručnog dijela, nego ima i neke poruke koje moramo poslati javnosti, građanima, studentima. Mi imamo integralni pristup kriznom upravljanju, od cyber pa sve do suvremenih napada kao što je terorizam. Ove godine 10. jubilarnu konferenciju počinjemo pokaznom vježbom, očekujemo oko 400 sudionika i odabrano je preko stotinjak radova. Protekle su konferencije urodile plodom, objavljeno je 10 zbornika, preko 8500 stranica teksta. Uspjeli smo pobuditi interes javnosti i sve više studenata se upisuje na naš studij Kriznog upravljanja. Međutim, ova međunarodna konferencija korigira i sustav kriznog upravljanja i to je naš najveći doprinos društvu u kojemu živimo- rekao je dekan Veleučilišta Ivan Toth.  

Koordinator pokazne vježbe Zvonko Orehovec objedinit će sve sudionike vježbe, kojoj je cilj provjera koordinacije različitih sudionika i operativnih snaga sustava civilne zaštite u borbi protiv terorizma i raznih radioloških, kemijskih, bioloških i nuklearnih ugroza. Osim toga provjerit će se i stanje osposobljenosti, obuke, opreme i koordinacije različitih aktera.

-Pokaznu vježbu smo organizirali na način da bude multifunkcionalna i multidimenzionalna. Nastojat ćemo spojiti sustav civilne zaštite spašavanja, hitne pomoći, vatrogastva i policije- rekao je Orehovec.

Partner Veleučilišta u ovom projektu je Ured za upravljanje u kriznim situacijama. Pročelnik Ureda Pavle Kalinić istaknuo je kako svakako treba postojati koordinacija između spomenutog ureda, veleučilišta i sveučilišta, privatnih tvrtki i same države.

-Želimo ukazati na to kako doista treba izgledati zaštita ljudi. U tome možemo slijediti one koji imaju slični standard kao mi, recimo, zapadne zemlje ili  Izrael- rekao je pročelnik Kalinić.

I Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje koja sudjeluje i u ovom projektu Veleučilišta, iznimno je važna partnerska suradnja i kvalitetno operativno djelovanje.

-Veselimo se stoga suradnji sa svim partnerima. Na vježbi ćemo demonstrirati kako sanirati posljedice i uhvatiti se u koštac sa svakom teškom situacijom i smatram da doista trebamo razvijati sustav domovinske sigurnosti, kako bi u njegovom kontekstu kvalitetno razvili podsustav upravljanja u krizama-, rekao je Josip Sajko, voditelj Službe za preventivu, planiranje i analitiku Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Kako se radi o antiterorističkoj vježbi, posebno je važna uloga Antiterorističke jedinice Lučko, čiji je zapovjednik Krunoslav Jozić naglasio kako su specijalne policijske snage visoko motivirane, brzo odgovaraju na krizne situacije i dobro su opremljene.

-Naša je glavna zadaća borba protiv bilo kakvog oblika terorizma, stoga nas posebno raduje ova zajednička vježba u koju ćemo uložiti sve svoje kapacitete- zaključio je zapovjednik Jozić.

Pokazna vježba obrane od terorizma i RKBN (radiološkog, kemijskog, biološkog i nuklearnog) napada, održat će se 24. svibnja na poligonu u Stubičkoj Slatini s početkom u 14 sati, a na njoj će sudjelovati pripadnici krovnih državnih institucija i ustanova.