°C 29

Zauvijek utihnuo glas Sandre Kulier

06.11.2018.

Ivana Ćurić

Nakon kratke i teške bolesti jučer je preminula cijenjena hrvatska glazbenica i umjetnica Sandra Kulier.

Svojim sugrađanima poznata prije svega po vođenju velikogoričkih zborova u čijem je radu na očigled uživala, a potvrđivao je to svaki njen nastup na pozornici.

Sandra Kulier popularnost je stekla pjesmama kao što su "Živim svoj život", "Recept za udvaranje" te "Uzmi me za ruku/Jutro života", singlicom objavljenom za Jugoton davne 1972. godine. Više od 200 puta sudjelovala je u legendarnom mjuziklu "Jalta, Jalta", a kao predizvođač je nastupala s velikim regionalnim zvijezdama kao što su Mišo Kovač, Kićo Slabinac i Novi fosili.

Tijekom ratnih godina sudjelovala je u projektu Band aida "Moja domovina", a 2009. godine za Croatia Records objavljuje kompilaciju "Zlatne pjesme".

Od hrvatskih izvođača najviše je od svih pjevala na frontovima tijekom Domovinskog rata, što je ovjekovječio i Miroslav Sikavica u glazbenom dokumentarcu "Glasnije od oružja" kojeg smo prošle jeseni imali priliku pogledati u Kinu Gorica. Dokumentarist Sikavica prilikom jednog intervjua za Jutarnji list o Sandri Kulier je rekao sljedeće:

-Nisam prije ni čuo za nju. No, ona je među svima najviše svirala po frontu, nisam vidio nikoga tko ima toliko zahvalnica. Nekadašnja pjevačica više od desetak godina čisti i pere stubišta, o tome govori bez gorčine. Imam veliki ljudski respekt prema njoj, bilo je poslije rata glazbenika koji su tražili status, braniteljske mirovine, njoj to nije palo na pamet, a svojim domoljubnim angažmanom u tom vremenu je na to imala pravo.

Od Sandre su se putem društvenih mreža oprostili brojni prijatelji, poznanici, ljubitelji njene glazbe, pa i poznati od saborskog zastupnika Gorana Beusa Richembergha do glumica Mile Elegović, Anja Šovagović, glazbenika Mladena Kvesića, Croatie Recordsa, Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica i dr.