°C -3

Zlato, srebro i bronca za goričke vinare

04.04.2017.

ivana

Na 6. Međunarodnoj izložbi "Čazmanski vinokap" protekle subote nova priznanja dobili su gorički vinari.

Ljubitelji dobre kapljice koji su se okupili u motelu Ana mogli su od zaprimljenih 131 uzorka  kušati njih 121 od čega je bilo 119 vina i 12 alkoholnih pića, rakija i likera. Najviše izlagača predstavilo se iz Hrvatske i to iz sedam županija odnosno 9 vinogorja sa 113 uzoraka. Osam uzoraka stiglo je iz Slovenije, a iz Mađarske njih deset.

Svi izloženi uzorci ocijenjeni su od strane tri stručne komisije po pet članova po metodi 100 bodova pod predsjedanjem dr.sc. Ivane Alpeze. Dodijeljene su dvije velike zlatne diplome, 24 zlatne, 55 srebrnih, 36 brončanih i 4 priznanja.Posebno priznanje za najbolje ocijenjeno vino autohtone moslavačke sorte Škrlet s 85 osvojenih bodova, zlatna diploma, dodijeljeno je vinu Turopoljski škrlet, berba 2016, proizvođača Vlade Mikulčića iz Velike Gorice.

Napomenimo da je Turopoljski škrlet već tri puta bio najbolje ocijenjeni škrlet na dosadašnjim izložbama u Čazmi, a od velikogoričkih vinara diplome su osvojili još Ivan Trumbetaš srebrnu za škrlet i brončanu za mješavinu bijelih sorata te Stjepan Ceković priznanje također za mješavinu bijelih sorata.

Šampion izložbe s osvojenih 91 bodom je vino Sauvignon berba 2015, izborna berba prosušenih bobica, proizvođača OPG Zlatko Sonenšajn iz Koprivnice.