°C 3

Znastvenica iz Kuča upoznat će vas s "Postankom glagoljice"

02.11.2018.

Ivana Ćurić

Dr.sc. Marica Čunčić, znanstvenica iz Kuča, dugogodišnja je djelatnica i ravnateljica Staroslavenskog instituta u Zagrebu, a 7. studenog bit će gošća u Gradskoj knjižnici Velika Gorica gdje će održati predavanje o Postanku glagoljice.

Ovom susretu možete prisustvovati u srijedu s početkom u 19 sati u Središnjem odjelu Gradske knjižnice.

- Saznat ćemo kako se zagonetni postanak glagoljskoga pisma postupno otkrivao pred očima znanstvenika od mlađih prema starijim spomenicima sve do najstarijega prvotnoga tipa glagoljice koji je dr. Čunčić identificirala, definirala i uvela u glagoljsku paleografiju krajem prošloga stoljeća kao trokutasti tip. Predavanje je popraćeno ppt projekcijama-najavljuju iz Knjižnice.

Dr. sc. Marica Čunčić rođena je 1951. god. u Velikoj Gorici. Osnovnu školu pohađala je u Kučama i Vukovini. Maturirala je, diplomirala, magistrirala i doktorirala u Zagrebu. Radila je kao profesor hrvatskog i engleskog jezika u Veleučilištu i srednjoj školi u Velikoj Gorici jednu godinu, a ostatak radnog vijeka u Staroslavenskom institutu u Zagrebu. Dobitnica je Fulbrightove stipendije. Predavala je hrvatski jezik i književnost i glagoljsku paleografiju na sveučilištima u SAD-u i Kanadi kao i u hrvatskim srednjim školama u Torontu i Oakvilleu. Bila je tri godine gost i vanjski suradnik Papinskoga instituta za srednji vijek u Torontu. Uvela je studij hrvatskoga jezika na Sheridan College u Bramptonu.

Bila je glavna urednica Gaudeamusa, časopisa na engleskom jeziku Društva bivših studenata hrvatskih sveučilišta u Torontu. Organizirala je izložbe o glagoljici u Hrvatskoj i Kanadi. Predavala je dva kolegija na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu. U Staroslavenskom institutu je ravnateljica 2005. – 2017. U tom se razdoblju broj djelatnika i znanstvenika udvostručio, Institut je uspješno prošao međunarodno tematsko vrednovanje te reakreditaciju i postao nositelj Znanstvenog centra izvrsnosti za hrvatsko glagoljaštvo. Glavna je i odgovorna urednica institutskoga međunarodnoga znanstvenoga časopisa Slovo 2008. – 2017.

Pokrenula je dva institutska izdavačka niza: Biblioteca glagolitica croatica i Spomenici. Zaslužna je za digitalizaciju institutske građe na najvišoj razini uključivši digitalnu dostupnosti glagoljaškog pjevanja. Na temelju njezinoga obrazloženja Ministarstvo kulture Republike Hrvatske proglasilo je vještinu čitanja, pisanja i tiskanja glagoljice nematerijalnim kulturnim dobrom. Održala je mnoga predavanja u Hrvatskoj i svijetu uključivši Harvard University. Dobitnica je prve nagrade Hrvatske akademije u Americi za članak iz područja hrvatskog ranog srednjeg vijeka i Nagrade Grada Velike Gorice s likom Franje Lučića. Recenzentica je, urednica i autorica više knjiga i mnoštva znanstvenih i stručnih članaka.