°C 15

Znate li što su mali božičnak, sušec ili klasen?

25.11.2016.

Nefertum IT

Sečen inače mali božičnak, veljača inače svečen, ožujak inače grgurščak iliti sušec, traven inače jurjevščak ili mali traven, sada već zvuči poznatije. Riječ je o mjesecima u godini kako su se običavali zvati u turopoljskom kraju nekada, a upravo starinskim imenima ispisani su u kalendaru Udruge Moje Buševec.

-Svake godine izdajemo kalendar od Udruge s blagdanima i imendanima kako su se nekada pisali. "Kolendar za 2017. leto" radio je naš tajnik Ivan Rožić inače autor knjiga "Buševec" i "Rodoslovlje buševskih obitelji"-rekao nam je predsjednik Udruge Danijel Rožić.

Svake godine Moj Buševec ima drugu temu kalendara obično povezanu sa selom. Jednom su to bila događanja u organizaciji udruge, druge pak godine stare ulice kakve su bile 50-ih i 60-ih godina u Buševcu. Ove godine tema je drvena kapelica Svetog Ivana Krstitelja.

kalendarbuševec22.jpg

-Ove godine odlučili smo se za ideju da prikažemo unutrašnjost obnovljene kapelice i restauriranih slika jer u nju rijetko tko zalazi i mnog ne znaju kako to izgleda.  Kalendar se tiska u nakladi od 100 komada, dolazi u A3 formatu, a cijena je 25 kuna-dodaje Rožić.

Putem facebookstranice ili web stranice Udruge možete doći do svog primejrka kalendara, a isti će biti promoviran i na ovogdišnjem Božiću u Rožincu gdje će se moći kupiti na licu mjesta.

kalendarklasen1.jpg