°C 31

Župa NBDM proslavila svoju svetkovinu

10.04.2018.

Redakcija

U Župi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici u ponedjeljak je svečano proslavljena župna svetkovina.

Središnje euharistijsko slavlje u 18:30 sati predvodio je vlč. Anđelko Košćak, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, u koncelebraciji sa župnikom Norbertom Ivanom Koprivcem, duhovnikom Bogoslovije vlč. Vladom Razumom - bivšim župnikom župe Navještenja, svećenicima Velikogoričko-odranskog dekanata uz asistenciju đakona Darija Krala i Đure Matića te domaćih bogoslova i ministranata župe.

-U današnjem se evanđelju anđeo Mariji obratio riječima „Ne boj se!“ Ta riječ Božjeg poslanika i odgovor Djevice iz Nazareta utjelovljena je Božja riječ, sam Božji sin Isus Krist- započeo je prigodnu homiliju vlč. Anđelko Košćak.

Nastavio je rekavši da su svima nama upućene te riječi – Ne bojte se- te dodao da smo pozvani da budemo radosni vjesnici Božje riječi i da svoje riječi potvrđujemo životom i djelima.

-Bog može sve sam, ali nas želi uz sebe, da idemo putem kojeg je pred nas stavio. Tek s Bogom možemo u potpunosti ostvarivati velika djela. Blažena Djevica Marija nazočna je u svim djelima i trenucima života svoga sina. Ona je prepoznala da se može napredovati u jednostavnosti i zato kaže: „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi tvojoj“- rekao je Košćak.

Vlč. Košćak je vjernicima kazao da budu radosni i okupljeni oko Gospodina pa im napomenuo da ne smiju žaliti za onim prolaznim premda ono trajno dolazi samo od Boga, a na koncu je sve njih pozvao da slijede Marijin primjer.

-Neka nas ovaj blagdan potakne spremno svakog jutra reći „Evo me Gospodine, želim vršiti volju tvoju!“ To znači da Bog vodi naš život prema konačnici koja je opet novi početak u Božjem kraljevstvu. I Gospodin će biti s vama. Osjećat ćete to – trajno će vas obasipati svojim darovima. Nema razloga da se bojimo. Marija je imala pravo bojati se, ali ponizno je rekla: „Evo me!“  Budimo otvoreni za Božji poziv kad nas On želi za svoje suradnike da bismo činili dobro ovom svijetu- zaključio je vlč. Košćak.

Iza euharistijskog slavlja vjernici su svečanim ophodom oko oltara uputili svoje zahvale i molitve nebeskoj Majci Blaženoj Djevici Mariji.