°C 19

Županija: "Veseli nas što na našem prostoru nema kršenja prava nacionalnih manjina"

12.12.2018.

Petar Brnada

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava u utorak je u goričkoj gradskoj vijećnici održana svečana sjednica Koordinacije za ljudska prava Zagrebačke županije na kojoj je naglasak stavljen na prava nacionalnih manjina.

-Živimo u vremenu kada nas mnogi populisti plaše različitostima. No, upravo različitosti donose benefit svakome društvu- istaknuo je na sjednici predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan te pritom podsjetio da je prije 70 godina donesena Opća deklaracija o ljudskim pravima.

Predsjednik Koordinacije, Rudolf Vujević, kazao je da veseli što na prostoru županije, prema izvješćima nacionalnih manjina, nema kršenja ljudskih prava.

-Želimo da tako i ostane. Petnaestak godina uspješno surađujemo s nacionalnim manjinama i u tom dijelu prednjačimo u RH. Podigli smo standarde-rekao je Vujević.

Prisutnima se obratio i saborski zastupnik i predstavnik njemačke nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji Goran Beus Richemberg, koji je kazao da je povijest zapadne civilizacije i povijest razvoja ljudskih prava.

-Najsvjetliji period u povijesti hrvatskoga naroda bio je Hrvatski narodni preporod. U to vrijeme jedini kriterij je bio tko voli Hrvatsku, a ne tko mu je otac ili kako se preziva- naglasio je Beus Richemberg.

Na svečanoj sjednici središnje izlaganje „Opća deklaracija o pravima čovjeka kao inspiracija za demokratizaciju javnih politika, povećanje participativnosti i jačanje sustava zaštite manjinskih prava“ održao je politolog Davor Gjenero koji je tom prigodom kazao da je Opća deklaracija o ljudskim pravima jedan od najinspirativnijih dokumenata te da unatoč tome što je usvojen prije 70 godina još uvijek nije u potpunosti konzumiran.

-On predstavlja nešto što stalno moramo čitati, interpretirati i ugrađivati u našu pravnu i političku praksu i nastojati vrijednosti koje su njime definirane ostvarivati u svakodnevnom životu-naglasio je Gjenero.

Svečanu sjednicu Koordinacije pjesmom je prigodno popratio etno sastav „Ezerki“.

Foto: Zagrebačka županija