°C 3

Ačkar: Cilj je obnoviti sve škole i vrtiće starije od 20 godina

02.11.2018.

Juraj Odrčić

Koje su novosti u vrtićima i školama u ovoj godini, u što se ovoga ljeta ulagao proračunski novac, koji su programi uvedeni te što je budućnost predškolstva i školstva u Velikoj Gorici, ispričao nam je u intervjuu za VGdanas zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar.

Školarci i vrtićarci  već su se uhodali u svoju dnevnu rutinu, neki prvi put, a neki već u poznatom okruženju. U svakoj školskoj godini roditelje ponajviše zanimaju novosti u objektima predškolstva i školstva, a sudeći prema brojnim gradilištima koja su bila otvorena ovoga ljeta, nije bilo teško pronaći razloga za zadovoljstvo.

- Kao najveći projekt ove godine na vrtićima ističe se energetska obnova zgrade Dječjeg vrtića Ciciban u Vidrićevoj ulici ukupne vrijednosti 4,8 milijuna kuna, a što je sufinancirano od Fonda za energetsku učinkovitost. Tim su se radovima obnovili krovište, pročelje i stolarija, promijenili su se toplinska stanica i radijatori te uredila unutrašnjost objekta. To je naš najstariji objekt i završetkom novog vrtića Lojtrica u Velikoj Mlaki i prošlogodišnje gradnje novoga vrtića u Cvjetnom naselju, krenuli smo u obnovi ostalih vrtića kako bi predškolci imali što ugodniji boravak- započinje razgovor zamjenik Ačkar.

Uz ovu veliku obnovu, u tijeku je provedba tzv. projekta Poboljšanja materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima, i to u vrijednosti od 1,2 milijuna kuna koje sufinancira Ministarstvo za demografiju.

- Time će se urediti objekt stare škole u Velikoj Mlaki, izgraditi novo igralište vrtića u Vidrićevoj ulici, promijeniti ograde u Koprivničkoj i Tomaševićevoj ulici te izraditi projekt obnove vrtića u Koprivničkoj ulici. Treba dodati da je i rekonstruirana kuhinja vrtića u Pucekovićevoj ulici te uređeno igralište u Kurilovečkoj, a nadograđena su i druga dječja igrališta- kaže Ačkar dodavši kako se za ovu "sezonu radova" raznim projektima povuklo ukupno 6 milijuna kuna.

Uz gradske vrtiće, od ove jeseni s radom treba krenuti još jedan privatan vrtić u kojem će se programi sufinancirati iz gradskog proračuna.

- U iščekivanju smo otvorenja privatnog vrtića na atraktivnoj lokaciji u Kolodvorskoj ulici, tu u gradu je i najveća potreba za jasličkim skupinama. Kapaciteta je 100 djece, a sada su potrebe za 70-ak neupisane djece koje imaju sve uvjete za upis. Vrtić je rađen po svim standardima te ćemo sufinancirati program i za naše će roditelje cijena biti kao i u gradskim vrtićima. Čekamo otvorenje i nadamo se da će do njega i doći ovih dana - kaže Ačkar.

Vrtići u Velikoj Gorici provode i programe za englesku, njemačku, sportsku i dramsku grupu te Montessori program, a kao prvi grad u Hrvatskoj, Velika Gorica je uvela online upis, što olakšava roditeljima da ne moraju hodaju od vrtića do vrtića već sve ide kroz e-upise.

Ljetni građevinski radovi nisu zaobišli ni škole. Potreba za ovim ulaganjem proizlazi iz činjenica da je osnovna škola Novo Čiče jedina nova škola izgrađena u proteklih 20 godina. Stoga se značajna sredstva ulažu u obnovu i modernizaciju postojećih objekata.

- U Eugenu Kumičiću radovi su bili na toplinskim stanicama te smo riješili dugogodišnji problem prilaza iz Kolodvorske ulice, trenutno je u izgradnji pješački prijelaz kojim će djeca sigurno moći doći do škole. U Habdeliću je novost da će nakon 28 godina djeca konačno imati topli obrok! Izgrađena je nova kuhinja pa će djeca umjesto na hodnicima i učionicama imati gdje objedovati. Susjedna škola E. Kvaternika isto ima novosti. Tamo smo izmjestili i napravili novu knjižnicu, napravili novu informatičku dvoranu i u tijeku su građevinski radovi na dogradnji još jedne učionice u atriju s kojom ćemo riješiti problem dislocirane učionice za strane jezike- o radovima u matičnim školama priča Ačkar.

Koje škole će se obnavljati sljedeće godine?

I dok su jedni radovi tek završili, drugi se već projektiraju pa se već zna i koja će škola u obnovu sljedećega ljeta.

- Upravo smo dobili potvrdu da su nam za osnovnu školu Vukovina odobrena sredstva za energetsku obnovu cijele škole, povukli smo 3,7 milijuna kuna od potrebnih 8 milijuna, a s kojima će se promijeniti kompletna stolarija te staviti fasada. Po uzoru na projekt OŠ Vukovina, izradili smo projekt obnove osnovne škole Nikole Hribara i nadamo se da ćemo i tu ostvariti sufinanciranje- zadovoljno će Ačkar.

Decentraliziranim sredstvima i proračunskim novcem obnavljane su i druge škole.

- U područnoj školi u Donjoj Lomnici od ove godine djeca konačno imaju sportsku dvoranu tako da će i preko zime imati tjelesnu zdravstvenu kulturu, što je jako bitno. U područnim školama Rakitovec i Buševec je zamijenjena dotrajala stolarija tako da će troškovi režija od jeseni biti manji, a i boravak ugodniji. U Ščitarjevu su uređeni parketi, pokrečeni zidovi i uređeni smetlarnici, a u Velikoj Mlaki smo otvorili izlaz s parkirališta kako se autobus i vozila ne bi okretali unutar prostora škole - kaže Ačkar uz poruku da po svim statistikama Velika Gorica nakon Zagreba ulaže najviše u obrazovanje.

- Cilj je sve objekte starije od 20 godina, vrtiće i škole, energetski obnoviti. U našim školama želimo poboljšati materijalne uvjete i provesti informatizaciju s pametnim pločama, e-imenicima, tabletima za učenike i u svakom segmentu predvoditi u digitalizaciji- dodaje zamjenik.

Materijalna ulaganja ne služe samo da bi škole bile ljepše, već omogućavaju i bolje uvjete za rad, uvođenje dodatnih programa te smanjuju troškove održavanja.

- Prošle godine smo osigurali jednosmjensku nastavu u Lukavcu i Dubrancu i to je standard kojemu težimo. Nastavili smo s tendencijom produženih boravaka, prošle godine Kumičić je povećan na četiri grupe, krenuli smo s Kvaternikom i preostaje Habdelić. U Hribaru i Vukovini to već postoji, u Velikoj Mlaki također. Produžene boravke želimo proširiti i na područne škole. Problematika je tu kuhinja i prijevoz prehrane jer je to standard koji se traži i to rješavamo s nadležnim ministarstvom. No, roditelji to trebaju i naći ćemo rješenje- kaže Ačkar.

Ono što je roditeljima sigurno olakšalo početak školske godine jest nastavak programa s tzv. besplatnim udžbenicima. Program kojeg je Grad započeo ove je godine dobio pomoć iz županijskog proračuna, a sve zajedno kreće se na razini od 5 milijuna kuna.

- Drugi gradovi imaju politiku da daju smo osnovne komplete, mi dajemo i izborne predmete i radne bilježnice. Nešto je upotrebljivo od prijašnjih godina, a ono što nije obnovili smo novim udžbenicima. Ovdje treba zahvaliti i svim ravnateljima, učiteljima i knjižničarima koji su se pobrinuli da učenike već prvi dan njihove knjige dočekaju na školskim klupama - zaključuje Ačkar.

U planu i poboljšanje stipendija

Novosti se očekuju i u programu stipendiranja učenika i studenata koji treba pratiti potrebe na tržištu rada.

- Radimo na poboljšanju stipendija za učenike srednjih škola. Razrađujemo kriterije kako bismo motivirali učenike, posebice u deficitarnim zanimanjima jer gorički poduzetnici trebaju adekvatne majstore; ne radnu snagu, nego majstore, i želimo usmjeriti mlade da uče ono što vole, ali i da nađu dobro radno mjesto- objašnjava Ačkar.

Da Velika Gorica prednjači u području školstva potvrđuje i program financiranja asistenata u nastavi koji se nastavio i ove godine. Iako se radi o programu financiranom sredstvima Europske unije, tendencija je da se sredstva svake godine smanjuju, odnosno program se prebacuje na proračun lokalne samouprave.

- Jedan od prvih gradova smo koji smo krenuli u program pomoćnika u nastavi "Svako dijete ima pravo na obrazovanje" i iz EU fondova smo dobili novac za 53 djece, no primijetili smo da je ostalo 14 djece bez pomoćnika i za njih će Grad iz proračuna financirati asistente u nastavi. Gdje stručna služba procijeni da dijete treba imati asistenta, tu ćemo mi kao Grad pronaći novac za tu djecu- obećao je Ačkar.

Briga za djecu i mlade ne staje samo u vrtićima i školama, gdje se dodatno provode i preventivni te programi medijske pismenosti, treba posebno istaknuti i programe koje vodi Klub mladih.

- Klub mladih je proširio svoje aktivnosti te je otvoreno savjetovalište za mlade koji tamo mogu potražiti stručnu pomoć za svoje probleme. Dodatak je to na aktivni Volonterski centar i Debatni klub. Tu je i program besplatnih instrukcija gdje učenici tijekom cijele godine mogu dobiti pomoć za bilo koji predmet u osnovnoj i srednjoj školi pa pozivam roditelje da koriste i tu mogućnost- poziva zamjenik gradonačelnika.

Milijunski iznosi poreznih sredstava koji se iz gradskog proračuna pretaču u bolje materijalne uvjete škola i vrtića, a posljednjih godina potpomognuti i državnim te europskim sredstvima, svoje opravdanje najbolje pokazuju na zadovoljnim roditeljima i djeci. Potrebe su velike, ali ne može se reći da se ne (g)radi.

 

Članak je objavljen u 133. broju Vgdanas novina.