°C 18

Aglomeracija VG: Vrijednost radova narasla za 175 milijuna kuna

21.09.2018.

Ivana Ćurić

Projekt Aglomeracije Velika Gorica kojim će se goričkim naseljima uvesti kanalizacija daleko je najveći aktualni projekt u gradu. Većina natječaja je završena, no pristigle ponude su iznad procijenjenih vrijednosti te se čeka pomoć države kako bi započeli i konkretni radovi jer vrijednost radova narasla je za 175 milijuna kuna.

O ovoj temi bilo je riječi na jučerašnjem Gradskom vijeću, a što se događa, pojasnio je gradonačelnik Dražen Barišić.

- Kvalitetne su ponude pristigle na natječaj, ali su iznad procijenjenih vrijednosti. To u praksi možda stvara probleme, no to nije samo gorička priča, to je hrvatska priča jer imamo iskustva iz susjednih gradova primjerice Rijeke, Šibenika i Vodovoda Zagrebačke županije gdje su također svi pozivi okončani tako da nisu potpisani ugovori jer su ponude bile iznad procijenjene vrijednosti. Ono što nam sad predstoji, mi već imamo neke kontakte s resornim ministarstvom, Hrvatskim vodama i samim premijerom, da se osigura jedan fond novaca da se potpišu ugovori kako bi se onda mogla početi raditi Aglomeracija- kazao je gradonačelnik Barišić te dodao:

-S obzirom na situaciju, projekt Aglomeracije sada neće iznositi 505 milijuna kuna nego će biti uvećana za 175 milijuna kuna, dakle bit će blizu 700 milijuna kuna, još ne znamo cijenu pročistača otpadnih voda, pa će konačni iznos možda biti još veći.Predsjednik uprave VG Vodoopskrbe Tomislav Jelisavac poručio je kako bojazni nema, projekt ide dalje, čeka se samo da država alocira novčana sredstva.

-Kao što je rečeno država tu traži rješenja jer se ne radi samo o Aglomeraciji Velika Gorica već i o projektima drugih gradova. Država će iznaći rješenje i neće biti problema, projekt se nastavlja. Natječaji su gotovi, imamo sklopljeni ugovor za promidžbu, za upravljanje projektom, ugovor za opremu projekta, očekuje se sklapanje ugovora za građevinske radove, a natječaj za izgradnju pročistača jeu samom finalu i bit će kroz koji tjedan, s time smo u biti završili natječaje. Kada će početi sami radovi sada ne možemo reći, no kad država doznači sredstva, VG vodoopskrba i Grad su spremni-poručio je Jelisavac.