°C 2

AIRVG: Očekujte pravi spektakl!

16.05.2018.

Petar Brnada

Organizatori subotnjeg AIRVG-a, Grad Velika Gorica, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i Zrakoplovno-tehnički centar, danas su u prostorijama Gradske uprave održali konferenciju za medije na kojoj su najavili što sve posjetitelje očekuje na ovogodišnjem aeromitingu.

Konferenciji su nazočili gradonačelnik Velike Gorice, Dražen Barišić, načelnik stožera HRZ-a, Stanko Hrženjak, i predsjednik uprave ZTC-a Ivica Grebenar, a otvorio ju je upravo gradonačelnik Barišić koji je još jednom naglasio koliku važnost u razvojnom smislu zrakoplovstvo ima za naš grad.

-Kada je Grad Velika Gorica promišljao i odlučio se da pokrene ideju zrakoplovstva bili smo svjesni da time krećemo na jedan dugotrajan put koji je zapravo naš životni i razvojni put naše Velike Gorice. Gorica ni u čemu nema budućnost koliko ima u zrakoplovstvu. Doista potvrđujemo da jesmo grad zrakoplovstva kroz naše dugogodišnje i višedesetljetno bavljenje zrakoplovstvom koje je zaokruženo ovom manifestacijom- naglasio je gradonačelnik te zahvalio svim dionicima tog velikog projekta.

Istaknuo je gradonačelnik i to da je Grad zapravo samo sublimirao i preko povelje ukoričio cijeli projekt u jednu ideju te napomenuo da brojni naši sugrađani desetljećima rade u toj industriji i stvaraju prihode, a ti prihodi su značajan prihod našega grada, ali su i velika šansa ne samo u financijskom smislu nego i šansa u razvojnom smislu.

-Naš ovogodišnji, subotnji aeromiting, odnosno naše druženje biti će sasvim sigurno još bolje nego što je bilo prošle godine i ono je prema hrvatskoj karti jedan od najznačajnijih događaja ove vrste čak i u ovom dijelu regije u kojom živimo- rekao je gradonačelnik.

Zavirite u hangare ZTC-a

Predsjednik uprave ZTC-a Ivica Grebenar najavio je da će ZTC i ove godine na aeromitingu građanima otvoriti svoja vrata kako bi se upoznali s radom, tehnikom i resursima s kojima rade te je također naglasio važnost ZTC-a za Veliku Goricu.

-ZTC kao tvrtka sa svojim 70-godišnjim iskustvom održavanjem zrakoplovne tehnike i zrakoplova raznih vrsta zasigurno je jedan od čimbenika koji Veliku Goricu čini gradom Zrakoplovstva i zrakoplova. Rekao bih da nam je veliko zadovoljstvo sudjelovati u ovome sa svim onim što smo ponudili, dakle osim naše primarne zadaće, a to je da kažem zaraditi za život i razviti kako sposobnost oružanih snaga tako i naše sposobnosti u održavanju i civilnih i vojnih zrakoplova.

Poručio je Grebenar da je jedan od ciljeva postojanja društva promovirati zrakoplovstvo u cijelosti i pritom i osobno zahvalio Gradu Velikoj Gorici što je krenuo u ovakvu jednu manifestaciju.

Pukovnik Stanko Hrženjak, inače je i dobitnik nagrade Grada Velike Gorice koja ga snažno veže s našim gradom,  a danas je posebice istaknuo da HRZ ulaže velike napore i trud u organizaciju jednog ovako velikog događanja.

-HRZ kao jedan od potpisnika Povelje grada zrakoplovstva maksimalno podupire ovu manifestaciju i maksimalno se uložio i dao truda da manifestacija svake godine bude sve bolja. Prošle godine je bilo dobro, a nadam se da će ove godine biti i puno bolje- rekao je Hrženjak te najavio da će ove godine sa svim trenutno raspoloživim sredstvima poduprijeti cijelu priču tako što će sudjelovati i na javnoj tribini s jednom izuzetno snažnom temom, a to je opremanje HRZ-a višenamjenskim borbenim avionom četvrte generacije.

Na tribini će okupljeni od zapovjednika 91. baze pukovnika Željka Ninića imati priliku čuti cijelu priču o novom hrvatskom borbenom avionu F-16 iz Izraela te o svim mogućnostima i izazovima koje ih, kako kaže Hrženjak, očekuju u narednom periodu.

Simulator letenja, „kockica“ novi helikopteri…

U letačkom dijelu ove godine zbog drugih zadaća i svih ostalih prioriteta u HRZ-u su malo suzili plan tako da će od letačkog dijela otvorenje biti s padobrancima koji će iskočiti iz helikoptera. Nakon toga će mig „izvrtiti“ svoj program od 15-ak minuta, a na kraju će krila oluje u punom programu od 25 minuta pokazati svoju vještinu letenja.

- Svi gosti air show-a bit će u mogućnosti pogledati „Kockicu“, MiG-21 dvosjed UMD te MiG-21Bis jednosjed. Izložena će biti i „osmica“ u „starting display-u“ sa svom pratećom opremom te helikopter Bell, školski helikopter za temeljnu obuku. Pored njih posjetitelji će moći vidjeti i novi helikopter Kiowa Warrior OH-58D, a uz njega će biti školski avion Zlin, i sve to će se moći vidjeti na „starting display-u“- najavio je Hrženjak te dodao da će postaviti i simulator letenja za MIG koji će biti dostupan građanstvu i moći će ga isprobati sve grupe građana od 10 do 90 godina koliko bude raspoloživ.

Osim letačkog i izložbenog dijela, građanima će biti pružene informacije o tome što je zrakoplovstvo, kakvo je zrakoplovstvo te kako se može doći u zrakoplovstvo, pa će tako na svakom izložbenom primjerku i na svakom avionu biti raspoloživi stručni ljudi koji će odgovarati na pitanja zainteresiranih građana.

Podsjećamo, vrata hangara ZTC-a otvaraju se u 11 sati, a cjelodnevno događanje potrajat će do 20 sati. Za sve posjetitelje ulaz i parking su besplatni, a grad je organizirao i kružnu autobusnu liniju koja će posjetitelje iz Velike Gorice prevoziti do ZTC-a.