°C 28

Aktualac o nacionalnom stadionu, bazenu i moralnosti

11.07.2018.

Maja Peranić

Na aktualnom satu s kojim je započela današnja sjednica Gradskog vijeća najviše je pitanja bilo o radovima koji se izvode na području Velike Gorice, ali i okolnih naselja.

O gradskom bazenu na čije otvorenje Velikogoričani nestrpljivo čekaju, raspitivao se vijećnik HDZ-a Darko Bekić. Pitao je u kojoj su fazi radovi i kada će građani napokon moći početi koristiti dugoočekivani bazen. Unatoč najavama da će to biti krajem srpnja, otvorenje bazena sada se predviđa mjesec dana kasnije.

-To je jedan kompleksan objekt kojeg je potrebno, da tako kažem, uigrati i nakon eksperimentalnog rada definirati sve potrebe ujednačeno kako bi on mogao besprijekorno funkcionirati za naše sugrađane – kaže gradonačelnik Dražen Barišić i dodaje kako će radovi na bazenu, vrijedni 37 milijuna kuna, biti završeni u roku – do početka kolovoza kada slijedi tehnički pregled, a potom i otvaranje bazena što se pak očekuje 24. ili 25. kolovoza.

Radovi, koje je gradonačelnik sa suradnicima obišao jučer, u završnoj su fazi, a sljedeći tjedan će biti završene vanjske fasade, nakon toga i prostor oko bazena. Uređene su i pristupne ceste, a do petka će biti asfaltirano parkiralište, dodao je gradonačelnik.

Što se tiče unutarnjih radova sve je pri samom kraju. Bazeni su popločeni, opločuje se prostor oko bazena, uređeni su sanitarni čvorovi i garderobe, a elektroinstalacije su pri kraju. Kroz dva tjedna očekuje se probni rad kako bi se sve ujednačilo, a početkom kolovoza zaposlit će se i specijalizirani djelatnici koji će raditi na objektu.

Vijećnik Bekić također je pitao što je s radovima na energetskoj obnovi Dječjeg vrtića Ciciban. Gradonačelnik odgovara kako i oni teku po planu, a djeca će početkom pedagoške godine nesmetano moći pohađati vrtić. Projektom energetske obnove koji sufinancira Europska unija i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izmijenit će se krov, fasada, stolarija, grijanje i rasvjeta unutar samog vrtića, a uskoro se očekuje i uređenje vanjskog igrališta koji će sufinancirati Ministarstvo demografije.

-Zadovoljni smo radovima i dinamikom, i krajem kolovoza će cijeli objekt biti završen. Posebice smo se koncentrirali na unutarnje radove, dok vanjski radovi na fasadama koji neće opterećivati pedagoški rad nisu toliko bitni i prioritetni, a početkom rujna sva djeca će biti u vrtiću. Iz drugog izvora, Ministarstva demografije, ćemo urediti i vanjsko igralište, potpis ugovora će biti kroz koji dan s ministricom i očekujemo da će taj vrtić biti u potpunosti obnovljen – rekao je gradonačelnik.

Želi li Gorica nacionalni stadion?

Tema koja se nametnula na aktualnom satu povezana je i sa svjetskim nogometnim prvenstvom, a tiče se moguće izgradnje nacionalnog stadiona na području našeg grada. O tome je gradsko vodstvo upitao vijećnik SDP-a Damir Šimunić. Barišić je odgovorio kako Velika Gorica ima prostorno-planske i prometne kapacitete za izgradnju tog stadiona, kao niti jedan grad u blizini Zagreba, pa je samim time potencijal da se takav stadion ovdje izgradi velik.

-Imamo nekoliko opcija prostora koje možemo ponuditi za izgradnju stadiona. Radnje su u tijeku s našim hrvatskim i međunarodnim konzultantskim partnerima koji će krajem ove godine ponuditi rješenje koje će biti aktualno kada se završi cijeli projekt. Velika Gorica definitivno može dati najbolje rješenje za izgradnju nacionalnog stadiona koji bi trebao biti kapaciteta do 35 000 gledatelja sa svim popratnim sadržajima-rekao je Barišić.

Most u Kučama

Šimunića je zanimalo i kako napreduje projekt izgradnje mosta u Kučama na što mu je gradonačelnik odgovorio da bi radovi trebali početi u listopadu. Naime, ishođena je lokacijska dozvola, provedena je parcelacija i izgrađen glavni projekt te će se u dogledno vrijeme krenuti s uklanjanjem i izgradnjom novog mosta. Bit će to most dužine 60 metara, širok 7 metara i 20 tona, a sastojat će se od pješačke i biciklističke staze te kolnika. Njime će se moći prometovati osobnim i javnim prijevozom. Projekt je vrijedan 6 milijuna kuna, a 50% financirat će Hrvatske vode, preostalo Grad i Županija.Vijećnik Zvonimir Stjepić (Živi zid) upitnim smatra izbor gradonačelnikove supruge za ravnateljicu Centra za odgoj i obrazovanje Velike Gorice te je postavio pitanje zamjeniku gradonačelnika Krešimiru Ačkaru, ujedno i predsjedniku Upravnog odbora Centra, je li moralno da je on kao predsjednik Upravnog odbora to dopustio.

-Kada kolektiv predloži jednog kandidata, u pravilu osnivač zbog struke i svega što priznaje unutar procesa imenovanja, poštuje odluku radničkog vijeća. Kad govorimo o gospođi Nikolini, ona je radila u tom centru preko 20 godina kao defektolog, nakon toga se kandidirala za ravnateljicu i dobila podršku kolektiva. Mislim da je vrlo nekorektno da zato što je, igrom slučaja, supruga gradonačelnika, centar ne prihvati takvu osobu koja moralno, časno i kvalitetno obavlja tu funkciju. Dobila je podršku Upravnog vijeća jer je dobila podršku kolektiva – rekao je Ačkar.Vijećnik Stjepić ukazao je i da ne dobiva na vrijeme odgovore na svoja vijećnička pitanja na što je gradonačelnik rekao da su svi odgovori na pitanja koja je tražio poslani na njegovu adresu.

Centar za preradu turopoljske svinje daleko od Turopolja

Pitanje o centru za preradu turopoljske svinje uputio je vijećnik Stanilović istaknuvši kako će se Velika Gorica na neki način odreći svog identiteta bude li takav centar izgrađen u Lonjskom polju. Zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec odgovorio je kako se već dugo u suradnji s Plemenitom Opčinom Turopoljskom radi na zaštiti proizvoda od turopoljske svinje, a jedan od najvažnijih projekata je edukativni centar koji bi trebao zaživjeti u Velikoj Buni.

-U tom centru bi bila i sama prerada i radili bismo proizvode od naše turopoljske svinje. Povjerenstvo se redovito nalazi, uhvatili smo se u koštac s time i važno nam je evaluirati proizvode turopoljske svinje. A vi koji to već privatno radite vrlo uspješno, ja predlažem da i vi ubuduće budete pozvani i da vas imenujemo u to povjerenstvo kako bismo zajedničkim snagama pomogli i Opčini Turopoljskoj i Gradu da brendiramo proizvode od naše turopoljske svinje – rekao je Kolarec.Karmen Rak raspitivala se o mjesnoj samoupravi, a zanimalo ju je kad će se postaviti reflektori na stadionu.

Odluka o nabavci reflektora je donesena te će se ugovori potpisati ovih dana, a radovi bi trebali početi idući tjedan i trajati do početka rujna kada bi stadion trebao imati novu rasvjetu.

-Uloženo je negdje oko 7 milijuna i 900 kn + PDV. Procjena vrijednosti je bila negdje oko 9 milijuna kuna. Zadovoljit ćemo standarde najviših potreba posebice za TV prijenose što bi trebalo biti na samom stadionu, a tu negdje krajem kolovoza početkom rujna očekujemo da će biti postavljeni reflektori i na pomoćnim terenima i terenima s umjetnom travom, tako da će cijeli kompleks biti obuhvaćen – rekao je Barišić.

Što se tiče samouprave Barišić je odgovorio:

-Mi u samoupravi možemo govoriti činjenično, a možemo govoriti uopćeno što bi trebalo napraviti. Mislim da samouprava, generalno govoreći u RH mislim da je zrela za reformu i još mnogo štošta. Alki mjesna samouprava nakon nestanka mjesne zajednice sada očito sa svojim savjetodavnim karakterom sa smanjenim ovlastima odnosno sa svojom pozicijom među ljudima ne zadovoljava trenutne ili sve veće aktualnosti koje su potrebne. To je generalno govoreći, mislim da o ovome treba više progovoriti struka jer ovo je jako veliki grad, ovaj grad ima puno mjesnih odbora gospodarskih četvrti i naravno da tu vjerojatno ima nekih osobnih razloga napuštanja nekih mjesta pa je vrlo moguće da je tu došlo do nezadovoljstva. I mislim da u ovo nestabilno vrijeme gdje se na lokalnoj i komunalnoj razini govori o nekim ideološkim promjenama, teško je reći da li je to pravilno ili nije. A onda se vratimo početak onoga što sam rekao, mislim da bi definitivno lokalnu samoupravu trebalo o njoj malo dublje razgovarati.

Skuplji pokazi?

Lucijan Maslac (HSP) pitao je za izmjene cijena učeničkih i studentskih pokaze s obzirom na nedavne novosti u prodaji ZET-ovih karata.

-Mogu kratko odgovoriti za svako povećanje cijena prijevoznik mora dobit suglasnost od Grada Velike Gorice odnosno gradonačelnika. U ovom slučaju ZET kao glavni prijevoznik nije tražio poskupljenje voznih karata tako da vjerojatno danas ovo nije prava informacija – rekao je gradonačelnik, a Maslać se nadovezao na konkretan primjer u kojem je studentici naplaćen pokaz ZET-a po višoj cijeni.

Pitanje za gradsko vodstvo imao je i vijećnik Horvačić, a ticalo se radova na pošti u Buševcu. Barišić mu je odgovorio kako su građevinski radovi završeni te je na redu Hrvatska pošta da nastavi s procesima useljenja u zgradu. Dodao je kako je pošta u Buševcu vrlo bitna gradu jer spaja nekoliko smjerova te je nema namjeru izgubiti.

Vijećnik Jerleković imao je dva pitanja, a ticala su se javnog natječaja za otkup i zakup poljoprivrednih zemljišta te radova u Porinovoj ulici.

Zamjenik gradonačelnika Kolarec istaknuo je kako će Grad Javni natječaj za otkup i zakup poljoprivrednih zemljišta raspisati na jesen, a kako je novost da će se na njega moći javiti samo opg-ovi s područja Velike Gorice i domicilno stanovništvo. Također Velika Gorica raspolaže s dodatnih 250 hektara poljoprivrednog zemljišta, a od ukupne površine godišnje se uprihoduje do 350 000 kuna što se koristi za šljunčanje poljskih puteva.Što se tiče Porinove prošle je godine završen njen prvi dio u duljini od 250 metara, a sada traje nastavak radova. Modernizira se vodoopskrbni sustav, zamijenit će se vodoopskrbni cjevovod sa 37 novih priključaka, a nakon toga će se obaviti i površinski radovi na uređenju još 350 metara ulice.

-Predviđena dinamika radova je kraj kolovoza početak rujna, a pokušat ćemo biti što dinamičniji na tom gradilištu kako bismo početkom školske godine omogućili prolaz djece do škole, osigurali promet i odčepili ovaj dio grada kroz rotor. Traju radovi na rotoru koji treba biti gotov do kraja kolovoza – rekao je Barišić.