°C 17

Dan darivatelja krvi: Nastavio darivati krv i nakon teške nesreće

27.10.2018.

Ivana Ćurić

Malo je dovoljno učiniti kako bi nekome spasili život, na primjer izdvojiti malo vremena kako biste darovali dozu krvi. Čine to kontinuirano nekoliko stotina Velikogoričana koji u tišini mjesečnih akcija u organizaciji Crvenog društva Velike Gorice daruju lijek koji nijedna farmaceutska tvrtka ne može proizvesti. Njihov dan koji je jučer obilježen u restoranu Phoenix bio je prilika da im se zajednica zahvali i uruči priznanja za višestruko darovanu krv u čemu su neki premašili i sto nesebičnih darivanja.

Jedan od njih gospodin je Željko Jurić, Slavonac koji je svoje mjesto pod suncem odavno pronašao u Velikoj Gorici i koji jako dobro zna kako je biti darivatelj krvi, ali i kako život može ovisiti o tuđoj darovanoj krvi.-Počeo sam darivati krv od punoljetnosti u srednjoj školi i neprekidno sam darivao krv svih ovih godina, međutim u životu sam doživio jednu veliku traumu, imao sam tešku prometnu nesreću i tada je meni bila potrebna krv. Ali, to me nije opće pokolebalo, nastavio sam i dalje i danas sam došao do 102 darivanja krvi. Ma već sam postao ovisnik o darivanju krvi, a tako ujedno provjerim i svoje zdravstveno stanje-rekao nam je gospodin Željko koji je spletom životnih okolnosti okusio kako je to biti darivatelj , ali i primatelj krvi. Za sve one koji se možda nećkaju, zaziru od igle, ili imaju kakve predrasude oko darivanja krvi, poručio je:

-To vam traje pet minuta, nije to ništa, a nekome će spasiti život. Tko jednom daruje krv, zasigurno će se opet vratiti i nastaviti pomagati-siguran je gospodin Jurić.

Dr. Jurkinu Red Hrvatskog crvenog križa

Upravo on dodijelio je sinoć uz pomoć ravnateljice Suzane Strunjak i predsjednika Ivana Jurkina priznanja za višestruko darovanu krv. Bilo je tu onih koji su krv darovali, 35, 50, 75, 90 puta i više. Ove godine nije bilo onih koji su krv darovali ravno 100 puta, ali je bilo onih koji su taj broj premašili. Tako je gospodin Oliver Kelava krv darovao 125 puta. Uručena su i obiteljska priznanja, ali i ona završna darivateljima koji zbog starosti ili zdravstvenih razloga ne mogu više činiti ovo plemenito djelo. Za svoju nesebičnost posthumno su dodijeljena i dva priznanja i to Tomislavu Bogoviću za 103 darivanja i Krešimiru Kralju za 133 puta darovanu krv.

Uz zahvalu i priznanja za darivatelje krvi, ovo je slavljenička godina i za Hrvatski Crveni križ, a tom prigodom za svoj 40-godišnji rad u Crvenom križu veliko priznanje dobio je i dr. Ivan Jurkin, predsjednik goričkog Crvenog križa. Red hrvatskog crvenog križa uručio mu je predsjednik HCK-a Josip Jelić.

-Doktor Jurkin je u samom vrhu po kvaliteti, angažiranosti i po rezultatima koje je ostvario s goričkim Crvenim križem. Od svakog našeg društva očekuje se da izvršava redovne aktivnosti, prikupljaju i dijele humanitarne pomoći, organiziraju darivanje krvi, pomažu drugima, ali karakteristika Velike Gorice je da su oni nadmašili sve to i imaju takve divne projekte i programe u dogovoru s Gradom ,čak osam programa, i jedan je jedinstven u cijeloj Hrvatskoj, a to je pomoć malim bebama-istaknuo je predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Josip Jelić dodavši kako je gorički Križ postavio nadstandarde programima koje provode.-Dirnut sam ovim riječima i ovim priznanjem, ali ovo priznanje doživljavam kao priznanjem za sve volontere Velike Gorice koji pomažu rad Crvenog križa, kao i priznanje svih darivatelja krvi, priznanje svih onih koji svakodnevno donose pomoć za najpotrebnije ,ovo je i priznanje našoj ravnateljici Suzani, Renati, Mirjani i svima u Crvenom križu, kao priznanje školskoj djeci, profesorima, KUD-ovima koji uveličavaju naše proslave, bez svih njih ovo bi bilo ništa. Kada je Ivan Pavao II proglašavao kardinale rekao im je da moraju raditi za opće dobro, da moraju služiti ljudima i prenositi im dobro, a to je ono što nastojimo činiti i mi u Crvenom križu-poručio je predsjednik goričkog Crvenog križa dr.Jurkin koji je potom primio i znak zahvala za suradnju i dugogodišnji rad od Grada Velike Gorice koji mu je uručio dogradonačelnik Ervin Kolarec.

Dodijeljeno više od 70 priznanja za višestruko darovanu krv

Za glazbeni dio jučerašnje proslave pobrinuli su se članovi KUD-a Dučec i Darko Janječić, pa nije trebalo dugo čekati da darivatelji otvore ples.

-Svake godine tradicionalno uz 25. listopada obilježavamo Dan dobrovoljnih darivatelja krvi i to tako da ih pozovemo na ovo druženje kako bismo im uručili priznanja za višestruko darovanu krv i također posebna priznanja koja idu i za obitelji koje duže od pet godina dvoje ili više članova daruju krv, i ovo je lijepa prilika da im se na ovaj način zahvalimo i poželimo zdravlje i sreću te dug darivateljski staž-poručila je za kraj ravnateljica GDCK Velika Gorica Suzana Strunjak zahvalna u ime društva svim darivateljima, a posebno jubilarcima kojih je više od 70 i koji su ove godine dobili mala priznanja za svoja velika djela.

Galerija slika

Dan darivatelja krvi: Nastavio darivati krv i nakon teške nesreće Dan darivatelja krvi: Nastavio darivati krv i nakon teške nesreće Dan darivatelja krvi: Nastavio darivati krv i nakon teške nesreće Dan darivatelja krvi: Nastavio darivati krv i nakon teške nesreće Dan darivatelja krvi: Nastavio darivati krv i nakon teške nesreće Dan darivatelja krvi: Nastavio darivati krv i nakon teške nesreće Dan darivatelja krvi: Nastavio darivati krv i nakon teške nesreće Dan darivatelja krvi: Nastavio darivati krv i nakon teške nesreće Dan darivatelja krvi: Nastavio darivati krv i nakon teške nesreće Dan darivatelja krvi: Nastavio darivati krv i nakon teške nesreće Dan darivatelja krvi: Nastavio darivati krv i nakon teške nesreće Dan darivatelja krvi: Nastavio darivati krv i nakon teške nesreće Dan darivatelja krvi: Nastavio darivati krv i nakon teške nesreće Dan darivatelja krvi: Nastavio darivati krv i nakon teške nesreće Dan darivatelja krvi: Nastavio darivati krv i nakon teške nesreće Dan darivatelja krvi: Nastavio darivati krv i nakon teške nesreće Dan darivatelja krvi: Nastavio darivati krv i nakon teške nesreće Dan darivatelja krvi: Nastavio darivati krv i nakon teške nesreće Dan darivatelja krvi: Nastavio darivati krv i nakon teške nesreće Dan darivatelja krvi: Nastavio darivati krv i nakon teške nesreće Dan darivatelja krvi: Nastavio darivati krv i nakon teške nesreće