°C 19

Dječji tjedan i ovog puta u bogatom izdanju

05.10.2018.

Petar Brnada

Dječji tjedan u Velikoj Gorici ove će se godine održati od 9. do 13. listopada te će još jedanput ponuditi bogat program ispunjen brojnim predavanjima, tribinama, predstavama i radionicama.

Domaćin otvorenja Dječjeg tjedna bit će Pučko otvoreno učilište gdje će u utorak s početkom u 10 sati nastupiti plesna skupina Megablast.

Od 10:30 pa do 11:30 sati na rasporedu je tribina "Djeca i kretanje" čiji će gosti biti Vedrana Debijađi, pedagoginja u DV Velika Gorica, Boris Konjević, prof. kineziolog u OŠ Nikole Hribara, Dean Klafurić, sportski trener, Sven Sever, plesač, Plesni klub Megablast, Brigita Grčić, vijećnica Dječjeg gradskog vijeća, a moderirat će ju dr.sc. Arijana Mataga Tintor.

Istoga dana od 12:30 pa do 13:30 sati održat će se i Sjednica Dječjeg gradskog vijeća s gradonačelnikom te tribina za roditelje u organizaciji Centra za djecu, mlade i obitelj „Zašto je kretanje važno za djecu?“ s početkom u 17:30 sati.

Na predavanju će gostovati Antonija Lazić Čotić, prof. psihologije, Matea Maković, prof. psihologije i dr.sc. Ozren Biti, sociolog, a moderirat će ga Sanda Puljiz Vidović.

U Dvorani Galženica u 10 sati započet će lutkarska predstava za djecu „Zmaj Anđelko i dugački rep“ Udruge Veseli planet, a u 17:30 sati predstava za tinejdžere „U mojoj glavi“.

Programu Dječjeg tjedna pridružit će se i Mraclin gdje će se od 19:30 do 21 sat održati radionica za djecu „Što to znači sudjelovati“ koju će voditi dječji vijećnici za djecu iz KUD-a Dučec.

U srijedu će Dječji vrtić Žirek, Područni vrtić „Cvjetno“ u 12 sati obilježiti Dan vrtića dok će se u OŠ Eugena Kvaternika u 14 sati održati prvo predavanje u nizu za učenike „Zašto je kretanje važno?“ koje donosi Patronažna služba Doma zdravlja.

Centar za djecu, mlade i obitelj u 13 će sati ugostiti „Brain gym“ radionicu za odgojitelje i učitelje, a vodit će ju Koraljka Žepec, prof. rehabilitator.

Srijeda u Dječjem vrtiću Velika Gorica, u Pucekovićevoj 2, od 16 sati donosi radionicu za odgojitelje „Učenje kretanjem“ pod vodstvom Vlatka Vrbić, prof. edukacijski rehabilitator i Vedrana Debijađi , prof. pedagog, a u zgradi „stare općine“ od 13:30 do 14:30 sati priču o Turopolju te radionicu za učenike „Kako su se moguti kretali“.

U četvrtak, 11. listopada, sve će škole obilježiti „Dan bez zvona i ocjena“, a svi vrtići „Dan kretanja, palačinki i vafla“. Dječji vrtić Lojtrica održat će prezentaciju sportskog programa, a Centar za odgoj i obrazovanje Dan druženja u sklopu kojega će se od 10:30 sati održati združeni trening JK Fuji, na kojemu će sudjelovati djeca Centra, djeca DV Velika Gorica i DV Žirek. Isto tako, u Centru će se od 10 pa do 12:45 sati održati i natjecateljske igre, dodjela diplomica te druženje svih sudionika.

Sljedećeg dana u Pučkom otvorenom učilištu s početkom u 10 sati održati će se Igre na otvorenom dok će Centar za djecu, mlade i obitelj u 12 sati otvoriti izložbu dječjih radova s ljetnih radionica.

Dječji vrtić Ciciban u 15 će sati otvoriti novo igralište, a Dvorana Galženica od 16 će sati biti domaćin promocije CD-a Raspjevani vrtić – Dječji vrtić Velika Gorica.

Zadnji dan Dječjeg tjedna započet će okupljanjem kod Muzeja Turopolja gdje će se od 9 do 17 sati akcija Turopoljska udruga skauta Tur pod nazivom „Nitko da ne dođe, do prijatelj drag“.

Na njoj će sudjelovati učenici 4.-6. razreda osnovnih škola s područja Grada Velike Gorice, članovi vatrogasne mladeži, poletarci te mlađi izviđači, izviđači – istraživači.

Dodajmo da će Gradska knjižnica Velika Gorica tijekom cijelog tjedna obavljati besplatan upis ili obnovu članstva za sve učenike prvih razreda te održavati izložbe „Kreni, kreni i nemoj stati“ i „Izložbu slikovnica o sportu i plesu“.