°C 19

Dva zlata za goričke medare na 9. Festivalu pčelarstva Zagrebačke županije

16.10.2018.

Ivana Ćurić

U sklopu nedavno održanog 9. festivala pčelarstva Zagrebačke županije u Pisarovini su uručena priznanja za kakvoću ovogodišnjeg meda, a dva zlata osvojili su i gorički medari.

Ukupno je ove godine ocijenjeno 119 uzoraka meda i to bagrema, cvjetnog, kestena, lipe, amorfe, trušljike, uljane repice, suncokreta i meduna. Na ocjenjivanje su ih dostavili članovi deset pčelarskih udruga.

Najviše zlatnih priznanja i ove su godine primili članovi Udruge pčelara Vrbovec i PU „Lipa“ iz Jastrebarskoga, dok Pčelarska udruga Turopolje drži treće mjesto po brojnosti uzoraka (12) zajedno s PU Moslavinom iz Otok Ivanića.

Dodijeljeno je 25 zlatnih priznanja koja su proizvođačima meda uručili pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković, načelnik općine Tomo Kovačić i predsjednik ocjenjivačke komisije, Dragan Bubalo sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta.-Naši pčelari uglavnom su hobisti, a Županija im, osim financijskim potporama, pomaže i u plasiranju meda na tržište kroz brojne manifestacije- rekao je Kraljičković dodavši da u Zagrebačkoj županiji u deset pčelarskih udruga aktivno djeluju 522 pčelara čije pčelinje zajednice zahvaljujući čistim prirodnim staništima godišnje proizvedu oko 622 tone meda.

Zlatno priznanje za kakvoću meda iz PU Turopolje dobili su Tihomir Kovačević iz Turopolja, te Željka Car iz Kušanca, oboje za cvjetni med.

Srebrna priznanja primili su Tomislav Rakas iz Petrovine Turopoljske za cvjetni med, Karolina Šanović iz Kuča za medun, Miroslav Antolčić iz Velike Gorice za bagremov med, Stevo Išek iz Kuča za cvjetni med te također za cvjetni med srebro su primili i Miljenko Tadić iz Buševca, Saša Rajšić iz Velike Gorice i Igor Klarić iz Velike Gorice.

Tomislav Antolčić za cvjetni med, Mario Zbačnik za kestenov med i Renato Petrić za cvjetni med dobili su brončano priznanje.

Šampionom je proglašen med bagrema Dragutina Cveteka, člana Udruge pčelara „Vrbovec“.

 

(foto: Z.županija/arhiva VGdanas)