°C 0

Dvanaest predloženih za nagrade Grada

02.12.2017.

ivana

Nakon pristiglih prijava na poziv Grada Velike Gorice za dodjelu javnih priznanja Povjerenstvo je odabralo 12 pojedinaca za nagrade Grada koje će biti dodijeljene na svečanoj akademiji 13. prosinca.

Povjerenstvo je odobrilo dodjelu 12 nagrada, a na poziv je pristiglo 19 prijedloga, no sve još mora potvrditi i Gradsko vijeće Grada Velike Gorice na svojoj sjednici koja će se održati 11. prosinca.

U nastavku donosimo prijedlog Povjerenstva o dobitnicima nagrade te obrazloženja pristigla na javni poziv:

Povelja Grada Velike Gorice za životno djelo dodjeljuje se vlč. Đuri Saboleku

Od dana kada ga je 1975. godine u Rimu za svećenika zaredio papa Pavao VI, velečasni Đuro Sabolek, dekan Velikogoričko – odranskog dekanata, svoj svećenički život u potpunosti je posvetio radu za crkvu i zajednicu. U više od četrdeset godina pastoralnog rada, od toga trideset godina u župi Pohoda Blažene Djevice Marije Vukovina, ostavio je neizbrisiv trag brinući se o duhovnim, pastoralnim, moralnim, humanitarnim i obrazovnim potrebama pripadnika svoje crkve, ali i šire. Uz njegov primarni posao pastorala, bio je obnovitelj pa tako i čuvar crkvene kulturne baštine. Zahvaljujući njegovoj inicijativi obnovljene su sve kapele u filijalnim mjestima koja pripadaju njegovoj župi. Njegovom zaslugom izgrađena je nova crkva Sv. Ivana Krstitelja u Buševcu, a u potpunosti restaurirana stara drvena kapela s povijesno vrijednim baroknim oltarom iz 1686. Novobarokna župna crkva Pohoda Blažene Djevice Marije u Vukovini također je u potpunosti obnovljena i sjaji u punoj ljepoti kao stožerna crkva i najpoznatije marijansko svetište u Turopolju i šire koja za blagdan Velike Gospe okuplja u svoje okrilje tisuće hodočasnika. Velečasnog Đuru Saboleka krasi briga za potrebite, ne samo u svojoj župi, nego i šire. Sa svojim župljanima pokrenuo je humanitarnu akciju prikupljanja hrane i ostalih potrepština socijalno ugroženim obiteljima u Kninu i već nekoliko godina u Velikom tjednu kamioni pomoći kreću prema Kninu. Materijalnu pomoć pruža i Samostanu Kraljice Karmela u Brezovici. Zahvaljujući njegovom maru sačuvana je vrijedna zbirka starih crkvenih knjiga koja se nalazila u starom župnom dvoru u Starom Čiču. Izgradnjom novog župnog dvora vrijedna knjižna građa je adekvatno pohranjena, a javnosti je bila prezentirana 1994. na izložbi u Galeriji Galženica u organizaciji Gradske knjižnice. Njegova potpora i pomoć Gradskoj knjižnici Velika Gorica bili su dragocjeni u obilježavanju 400-te obljetnice rođenja Jurja Habdelića, isusovca, rodom iz župe Vukovina. Uz njegovu nesebičnu pomoć, nakon 347 godina tiskan je pretisak ZERCZALA MARIANZKOG, jedno od najpoznatijih djela Jurja Habdelića, što je izuzetan izdavački projekt. Bio je i ostao „molitelj i graditelj“, odan svojoj Crkvi, suosjećajan, mudar, pravedan, moralni autoritet svoje zajednice te kao takav zaslužuje Povelju Grada Velike Gorice – za životno djelo.


Povelja Grada Velike Gorice za životno djelo dodjeljuje se Ivanu Mišeriću –Peviju

Cjelokupni životni put Ivana Mišerića odlikuje se javnim djelovanjem na volonterskoj osnovi na područjima društvenog rada u lokalnoj zajednici, sportu, očuvanju i promicanju vrijednosti Domovinskog rata i autorskim radom. U naselju Pleso bio je inicijator i nositelj aktivnosti komunalnog uređenja naselja, kojom prigodom je u središnjem dijelu naselja na površini bivšeg potoka izgrađen Spomen park, uređen Društveni dom, izgrađeno dječje igralište, asfaltirani tereni za rukomet, košarku, odbojku, te uređeno travnato igralište za mali nogomet, što je sadržajno unaprijedilo kvalitetu življenja stanovnika naselja. Izuzetno značajne rezultate ostvario je na području sporta, posebno nogometa, kao aktivni igrač, a kasnije trener te obnašao različite dužnosti u NK Radnik. Značajan doprinos dao je izgradnji Sportsko-rekreacijskog centra stadiona Radnik. Aktivno se uključio u obranu suvereniteta Republike Hrvatske i osobnim sudjelovanjem u formiranju i mobilizaciji 10. brigade TO Velika Gorica, kasnije 153. brigade Hrvatske vojske. Kao visokoobrazovni pričuvni časnik za sigurnosno-obavještajne poslove, svojim iskustvom, organizacijskim sposobnostima, poznavanjem ljudi i problematike djelovanja u ključnim aktivnostima postrojbe, postavio je i pridonio sigurnosnim mjerilima koja su znatno utjecala na borbenu spremnost postrojbe. Osnivanjem Udruge pripadnika 153. brigade HV Velika Gorica uvelike je pridonio očuvanju i promicanju istine o ratnom putu postrojbe, njegovanju spomena na poginule pripadnike i obilježavanju datuma značajnih za ratni
put.

Udruga je pod njegovim vodstvom ostvarila niz vrlo značajnih projekata kojima je za cilj promicanje istine o Domovinskom ratu. Posebno treba istaknuti izgradnju Spomen-parka 153. brigade HV Velika Gorica u Velikoj Buni. Autor je dviju knjiga i to „NK Radnik Velika Gorica 1945. – 2009.“ te knjiga-katalog pod nazivom Spomen park 153. brigade HV-Velika Gorica u kojoj opisuje ratni put legendarne velikogoričke brigade HV uz kartu ratnog puta i fotografije s bojišta brigade, te katalog svih 13 izložaka s osnovnim karakteristikama borbenih sredstava i fotografijama s ratnih lokacija. Ivan Mišerić svojim je životnim djelovanjem na području lokalne zajednice, sporta, očuvanju i promicanju vrijednosti domovinskog rata te autorskim radom ostvario iznimna dostignuća trajnih vrijednosti od posebnog interesa i značaja za Grad Veliku Goricu.


Nagrada Grada Velike Gorice s likom Franje Lučića dodjeljuje se g.Zdenku Ilečiću

Dugogodišnji ravnatelj OŠ Nikole Hribara dao je veliki doprinos u razvoju školstva na Velikogoričkom području, na području Zagrebačke županije, te na državnoj razini. Značajan doprinos u pedagoškom radu na nivou Zagrebačke županije dao je radom kao koordinator za borbu protiv ovisnosti preko organizacije i provođenja školskih preventivnih programa. Bili su to počeci ozbiljnijem pristupu školskim preventivnim programima za što je 2003. godine dobio i Priznanje Ministarstva prosvjete i športa. Odlikovao ga je i predsjednik Republike Hrvatske za osobite zasluge u prosvjeti Redom Danice hrvatske s likom Antuna Radića. Nagrada Grada Velike Gorice dodjeljuje mu se za izuzetno značajan stručni i pedagoški rad u Osnovnoj školi, u kojoj je radio kao ravnatelj 24 godine, u Zagrebačkoj županiji kao višegodišnji voditelj Županijskog stručnog vijeća ravnatelja osnovnih škola, u Hrvatskoj zajednici osnovnih škola, te kao osobi koja u svojoj sredini uživa izniman ugled.

Nagrada Grada Velike Gorice s likom Franje Lučića dodjeljuje se g.Vladimiru Cvetniću

Svojim dugogodišnjim radom dao je iznimno veliki doprinos u napretku društvene zajednice djelujući kroz mnoga društva; KUD Dučec iz Mraclina, DVD Mraclin, NK Mraclin, POT, te kao orguljaš i voditelj crkvenog zbora Kapela sv. Vida u Mraclinu. Već od rane mladosti uključuje se u rad KUD-a kao član zbora. Bilježio je stare napjeve i običaje vezane uz Mraclin i Turopolje, te postavio koreografiju žetvenih običaja u Turopolju „Dolženice“. Član je DVD Mraclin od 1970. godine te za svoj rad i doprinos razvoju vatrogastva u Mraclinu biva višestruko nagrađivan. Aktivan je u POT-u i plemenitoj sučiji Mraclin od samog obnoviteljstva. zbog svojih političkih i vjerskih uvjerenja bio je proganjan. Dugi niz godina uspješno vodi obiteljsku tvrtku Braća Cvetnić. Ove godine navršilo se punih 20 godina kako neprekidno svira orgulje i vodi crkveni zbor u Kapeli Sv. Vida u Mraclinu. Gospodin Vladimir Cvetnić ostavio je neizbrisiv trag u svim društvima u kojima je član, a kojima i danas svoje znanje i iskustvo rado stavlja na raspolaganje.

Nagrada Grada Velike Gorice s likom Franje Lučića dodjeljuje se g.Goranu Kovačiću

Preko 30 godina radi u sportu kao aktivan sudionik, animator, organizator, jednom riječju sportski djelatnik. U dosadašnjem djelovanju u sportu iskazao je zapaženi smisao za društveni angažman, posebno u kreiranju i provođenju programa i akcija za boljitak sporta u Velikoj Gorici i Zagrebačkoj županiji. Zahvaljujući tome ostvareni su značajni pomaci u razvoju natjecateljskog i vrhunskog sporta, školskog sporta i sportsko-rekreativnih aktivnosti građana. Jedan je od glavnih inicijatora formiranja „Sportske satnije“ koja je bila formirana pri Zapovjedništvu obrane Grada Zagreba. Dobitnik je brojnih nagrada za sportska postignuća na državnoj, županijskoj i gradskoj razini. Organizacijske sposobnosti dokazao je stvarajući uspješan klub, Zajednicu sportskih udruga Grada Velike Gorice, Košarkaški savez Zagrebačke županije i Zajednicu sportskih udruga i saveza zagrebačke županije. U 30 godina aktivnog rada utjecao je na razvoj sporta kroz razne funkcije koje je obnašao volonterski.

Nagrada Grada Velike Gorice s likom Franje Lučića dodjeljuje se DVD-u Ribnica

Društvo kontinuirano radi već sedamdeset godina i predstavlja okosnicu društvenog djelovanja u svim segmentima, od društveno korisnog rada do pružanja slobodnih aktivnosti djeci i odraslima. Za svoj rad dobili su brojne nagrade i priznanja, a jedino su vatrogasno društvo s područja Velike Gorice koje je uspjelo ostvariti plasman na Vatrogasnu olimpijadu od postojanja Vatrogasne zajednice Grada Velike Gorice. Osim u vatrogasnom, svoje djelovanje usmjerava na cijelo mjesto i rade na unapređenju njegovog života. Ove godine DVD Ribnica izdalo je i knjigu posvećenu vatrogasnom djelovanju i životu mjesta Ribnice. Zbog svog kontinuiranog i uspješnog rada u segmentu ovog društvenog i humanitarnog djelovanja dodjeljuje im se nagradu s likom Franje Lučića.

Nagrada Grada Velike Gorice „Krčka vrata“ dodjeljuje se Ružici Rašperić

Mr. sc. Ružica Rašperić, danas direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, prva je direktorica Turističke zajednice Grada Velike Gorice. Na njezinom je čelu bila od samog osnutka i imala zadaću ustrojiti Turistički ured, osmisliti djelovanje i pokrenuti projekte koji će unaprijediti velikogorički javni život, ali i pridonijeti dolasku turista i pozicioniranju Velike Gorice na turističkim kartama destinacija kontinentalnog turizma. U devet godina mandata pokrenula je niz manifestacija koje su život građana Velike Gorice učinile sadržajnijim i bogatijim, poput Fašnika, Motorijade, Susreta generacija, organiziranog dočeka Nove godine na otvorenom, Proljetni sajam, Gastro Turopolja, a pokrenuto je i niz aktivnosti u kojima su sudjelovali građani poput akcije „Kaži to cvijećem“,“Najbolji restoran i najbolja kava“. Ružica Rašperić inicirala je i sudjelovala u kreiranju programa i uređenja Grada zbog kojeg je dobivena prestižna međunarodna nagrada„Entente Florale“-Srebrni cvijet Europe 2004. Velikogorička turistička zajednica bila je prva u Hrvatskoj koja je 2006. implementirala sustav upravljanja kvalitetom prema zahtjevima norme ISO standarda 9001:2008, a za svoga mandata na mjestu direktorice, Rašperić je izdala 30 različitih publikacija o Velikoj Gorici i njezinim znamenitostima. Njezin rad prepoznala je i Hrvatska turistička zajednica koja joj je ove godine dodijelila prestižnu nagradu – Čovjek –ključ uspjeha, nagrada za djelatnika godine u sustavu turističkih zajednica.Nagrada Grada Velike Gorice „Krčka vrata“ dodjeljuje se Stjepanu Vrbanu

Stjepan Vrban, vlasnik je tvrtke Crv d.o.o. te već dugi niz godina radi na razvoju svoje gospodarske djelatnosti, čime razvija i gospodarstvo Velike Gorice. Posljednji i najznačajniji primjer je izgradnja hotela Garden Hill**** koja završava ovih dana. U skladu sa strategijom razvoja turizma u Velikoj Gorici izgrađen je gradski hotel s 45 soba, 85 kreveta, restoranom od 200 mjesta, Wellnessom na 400 m2 , caffe barom, salama za sastanke. Time su stvoreni uvjeti za značajniji razvoj turizma u Velikoj Gorici. Hotel garden Hill****planira trenutno zaposliti 20 osoba iz Velike Gorice i okolice, te i tako doprinijeti razvoju našeg kraja. Stjepan Vrban, kao uspješan gospodarstvenik, dugi niz godina radi na podizanju gospodarske djelatnosti svoje tvrtke, a time i Velike Gorice.
Nagrada Grada Velike Gorice „Krčka vrata“ dodjeljuje se Suzani Klapšec Majcenić

Svoju proizvodnju započinje 1991. godine u Mraclinu na površini od 100metara kvadratnih. Danas, 26 godina kasnije, proizvodnju cvijeća proširila je na 4000 m2 u suvremeno opremljenim plastenicima. Osim cvijeća, unatrag 3 godine, započela je i s proizvodnjom povrća, začinskog bilja i flanca. 26 godina prisutna je na tržnici u Velikoj Gorici gdje svakodnevno prodaje našim sugrađanima cvijeće i dekoracije od cvijeća. Svojim savjetima o uzgoju cvijeća i povrća rado pomaže svojim sugrađanima. Osam godina je bila dopredsjednica Udruge proizvođača cvijeća Zagrebačke županije te 12 godina tajnica iste. 40 godina je član dobrovoljnog vatrogasnog društva, i ima čin vatrogasnog časnika uz niz medalja i priznanja koje je dobila za svoj rad. Sudjeluje na raznim gradskim i županijskim manifestacijama: Dani jabuka (2004.-2014. godine), Velikogorički glazbeni festival (9 godina), Dani Grada Velike Gorice, te raznim humanitarnim, društvenim i sportskim udrugama. Na međunarodnoj izložbi Floraart 2016. godine dobila je nagradu za detalj „Turopoljske šarene košarice“, a 2017. godine nagradu za originalnost poruke cvjetne instalacije. U 2017. godine nagrađena je za svoj rad titulom najuzornije seoske žene Zagrebačke županije.

Nagrada Grada Velike Gorice s likom Nikole Škrlca Lomničkog dodjeljuje se Zlatici Krznarić

Već četrdeset godina nesebičnim zalaganjem, strastvenom energijom i ljubavlju potiče i organizira brojne programe na očuvanju kulturne baštine Turopolja i Donje Lomnice. Zaslužna za očuvanje tradicijskog lomničkog pjevanja koje prema stručnom mišljenju ima muzikološku i etnološku vrijednost. Njezinim utjecajem Kulturno-umjetničko društvo „Nova zora“ postalo je prepoznatljivo u zemlji i inozemstvu, te na taj način pridonijela ugledu svojega mjesta i velikogoričkog kraja. Istinski je čuvar kulturne baštine. Osim kulturno-umjetničkim radom istaknula se i u brojnim humanitarnim akcijama kojima je nastojala poboljšati kvalitetu života svojih sugrađana. U njenom višegodišnjem volonterskom radu, za što je dobila i priznanja, pokrenula je i manifestaciju „Vojkovi dani“. Za vrijeme Domovinskog rata organizirala je za branitelje, a kasnije i izbjeglice, pomoć u hrani i smještaju.

Nagrada Grada Velike Gorice „Zlatna turopoljska podgutnica“ dodjeljuje se Maraton klubu Velika Gorica

Već više od 15 godina promiče kulturu zdravog života i natjecateljskog duha u Velikoj Gorici, širem Turopoljskom kraju, ali i po cijeloj Hrvatskoj. Ovome u prilog govore i brojne manifestacije koje Klub organizira u cilju promidžbe rekreacije, zdravog načina života, ali i natjecateljskog duha u svom području djelovanja. Organizatori su i najvećeg sportskog natjecanja Grada Velike Gorice Turopoljske trke, koja je ove godine proslavila 25 godina postojanja. Druga najvažnija sportska manifestacija u organizaciji Kluba je Dječji jesenski kros Grada Velike Gorice koji okuplja veliki broj djece kako bi se kroz sport, druženje i natjecanje socijalizirali i stekli zdrave navike prakticiranja sporta i rekreacije. Već 16. godinu za redom organizira i Kros ligu Grada Velike Gorice koja pridonosi zdravom životu, odgoju i obrazovanju, promicanju tolerancije, te je namijenjena svim uzrastima i svim građanima željnim rekreacije, ali i natjecanja. Ove godine prvi puta se održala Turopoljska fašnička trka u suorganizaciji s Turističkom zajednicom Grada Velike Gorice. Kroz svoju sportsku povijest Klub bilježi nastupe na domaćim i svjetskim natjecanjima te se može podičiti brojnim nagradama naših maratonaca. Najveća snaga Kluba, a ujedno i garancija kontinuiteta turopoljskog trkačkog duha, su polaznici atletske škole, tj. najmlađi članovi. Nudi široku lepezu programa i sadržaja svojim članovima, ali i svim zainteresiranim stanovnicima Turopolja i Zagrebačke županije.

Nagrada Grada Velike Gorice Turopoljsko srce gospođi Daliji Zubek

Dalija Zubek poznata je u Velikoj Gorici kao Dalija velikog srca. Pokretač je i organizator brojnih humanitarnih akcija, među kojima svakako treba izdvojiti opremanje učenika prvih razreda osnovne škole. Četvrti je puta organizirana navedena akcija koja je polučila veliki uspjeh, a opremljeno je paketima za školu 50 goričkih prvašića. Do sada je oko 200-tinjak djece svoje prve školske torbe i opremu dobilo upravo iz ruku Dalije Zubek. Posebna priča njezina je ljubav i briga za napuštene, zlostavljane i bolesne životinje. Najprije kao član Udruge 60+, a sada Sigurne kućice, financijski, organizacijski i osobnim angažmanom u hranjenju, čišćenju, liječenju i zbrinjavanju pomaže životinjama doslovno pokupljenim s ceste, onima u skloništima, ali i onima u dvorištima i skladištima u njenoj okolici koji su zanemareni ili je vlasnicima potrebna financijska ili bilo koja druga vrsta pomoći da životinje ne bi patile. Pokreće i sve oko sebe da se uključe u akcije, osobito u suradnji s VG danas, Centrom za socijalnu skrb, Pučkim otvorenim učilištem, s firmom Fokus d.o.o., VG buvljakom, i mnogim drugima.