°C 3

Eko dan u vrtiću Žirek: Mališani znaju kako se čuva priroda!

12.04.2018.

Maja Ivčić

Dječji vrtić Žirek ovih dana obilježava Eko tjedan, a današnjom središnjom priredbom obilježio je Eko dan. Vrtić već dvije godine ponosno nosi status eko škole u okviru programa Udruge Lijepa Naša koji svake godine obnavlja.

U područnom objektu DV-a Žirek u Podbrežnici mališani su jutros pred nekolicinom okupljenih roditelja izveli kratak, ali nadasve zanimljiv i poučan program kojim su upozorili na važnost očuvanja prirode i zaštite našeg okoliša. Tako je obilježen Eko dan dječjeg vrtića kojim se želi obuhvatiti sve ono što se tijekom godine o ekologiji nauči.

-Dječji vrtić Žirek ekološki živi oduvijek, ali sada, zadnje dvije godine nakon što smo podignuli našu eko zastavu i oformili našu himnu malo više aktivnosti smo usmjerili ka eko odgoju. Tako da smo aktivnosti koje smo već provodili dodatno oblikovali i više ih istaknuli-kaže nam ravnateljica vrtića Sandra Cindrić.

Djeca u vrtiću se, pod vodstvom svojih odgojitelja, bave recikliranjem otpada, od recikliranog materijala izrađuju razne igračke, predmete, sprave. Vidljivo je to na izložbi koja je u povodu Eko tjedna postavljena u sva tri objekta DV- Žirek i kojom su ukrašeni hodnici, prostorije i dvorišta vrtića.

-Tijekom cijelog tjedna su u svim našim vrtićima otvorene izložbe, napravljeni paneli, videoprojekcije koje su vezane uz eko teme pa pozivam roditelje i sve koji su zainteresirani da ih dođu pogledati – kazala je ravnateljica.

Vrtić također stavlja naglasak na zdravu hranu i sezonsku prehranu, a pokraj vrtića u Podbrežnici mališani su uredili svoju gredicu. Od Hrvatskih šuma DV je dobio i hrastova stabla koja su zasađena kraj centralnog i područnog objekta.

Bave se i očuvanjem tradicijske kulture i folklora, a jedna od bitnih stavki osim uređenja samog okoliša je i učenje o uštedi energije.

-U svemu tome pomažu nam naši roditelji koji su vrlo bitna stavka, osim naših odgojitelja koji su inicijatori aktivnosti. Tu je i naš Grad koji nas u svemu podržava- istaknula je ravnateljica Cindrić dodavši kako se Velika Gorica već profilirala kao eko grad.

Naime, osim DV Žirek ponosni nositelj zastave već četiri godine je DV Lojtrica, a ove će godine taj status ponijeti i svoje eko zastave podići i DV Ciciban te DV Velika Gorica čime će svi vrtići biti uključeni u taj hvalevrijedan program. Uz vrtiće, status eko škola nose još i Veleučilište Velika Gorica i Centar za odgoj i obrazovanje.

Na ekološku osviještenost odgojno obrazovnih ustanova ponosni su u Gradu Velika Gorica koji im daju podršku. Program DV-a Žirek jutros je posjetio privremeni pročelnik Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i sport Neven Topolnjak.

-Grad Velika Gorica je prepoznat kao grad s puno ustanova koje su eko škole u Udruzi Lijepa Naša. Od ove godine bit će svi vrtići i većina škola u tom programu i možemo se time ponositi. Djeca su nam i danas prikazala prekrasan program koji upućuje na to kako voditi brigu o okolišu! Ovo je pravi Eko dan-kazao je Topolnjak.

Galerija slika

Eko dan u vrtiću Žirek: Mališani znaju kako se čuva priroda! Eko dan u vrtiću Žirek: Mališani znaju kako se čuva priroda! Eko dan u vrtiću Žirek: Mališani znaju kako se čuva priroda! Eko dan u vrtiću Žirek: Mališani znaju kako se čuva priroda! Eko dan u vrtiću Žirek: Mališani znaju kako se čuva priroda! Eko dan u vrtiću Žirek: Mališani znaju kako se čuva priroda! Eko dan u vrtiću Žirek: Mališani znaju kako se čuva priroda! Eko dan u vrtiću Žirek: Mališani znaju kako se čuva priroda! Eko dan u vrtiću Žirek: Mališani znaju kako se čuva priroda! Eko dan u vrtiću Žirek: Mališani znaju kako se čuva priroda! Eko dan u vrtiću Žirek: Mališani znaju kako se čuva priroda! Eko dan u vrtiću Žirek: Mališani znaju kako se čuva priroda! Eko dan u vrtiću Žirek: Mališani znaju kako se čuva priroda! Eko dan u vrtiću Žirek: Mališani znaju kako se čuva priroda! Eko dan u vrtiću Žirek: Mališani znaju kako se čuva priroda! Eko dan u vrtiću Žirek: Mališani znaju kako se čuva priroda! Eko dan u vrtiću Žirek: Mališani znaju kako se čuva priroda! Eko dan u vrtiću Žirek: Mališani znaju kako se čuva priroda! Eko dan u vrtiću Žirek: Mališani znaju kako se čuva priroda! Eko dan u vrtiću Žirek: Mališani znaju kako se čuva priroda! Eko dan u vrtiću Žirek: Mališani znaju kako se čuva priroda! Eko dan u vrtiću Žirek: Mališani znaju kako se čuva priroda! Eko dan u vrtiću Žirek: Mališani znaju kako se čuva priroda! Eko dan u vrtiću Žirek: Mališani znaju kako se čuva priroda! Eko dan u vrtiću Žirek: Mališani znaju kako se čuva priroda! Eko dan u vrtiću Žirek: Mališani znaju kako se čuva priroda! Eko dan u vrtiću Žirek: Mališani znaju kako se čuva priroda! Eko dan u vrtiću Žirek: Mališani znaju kako se čuva priroda! Eko dan u vrtiću Žirek: Mališani znaju kako se čuva priroda! Eko dan u vrtiću Žirek: Mališani znaju kako se čuva priroda! Eko dan u vrtiću Žirek: Mališani znaju kako se čuva priroda! Eko dan u vrtiću Žirek: Mališani znaju kako se čuva priroda! Eko dan u vrtiću Žirek: Mališani znaju kako se čuva priroda! Eko dan u vrtiću Žirek: Mališani znaju kako se čuva priroda! Eko dan u vrtiću Žirek: Mališani znaju kako se čuva priroda! Eko dan u vrtiću Žirek: Mališani znaju kako se čuva priroda! Eko dan u vrtiću Žirek: Mališani znaju kako se čuva priroda! Eko dan u vrtiću Žirek: Mališani znaju kako se čuva priroda! Eko dan u vrtiću Žirek: Mališani znaju kako se čuva priroda! Eko dan u vrtiću Žirek: Mališani znaju kako se čuva priroda! Eko dan u vrtiću Žirek: Mališani znaju kako se čuva priroda!