°C 3

Eko škola Kumičić dobila komposter nove tehnologije

17.04.2018.

Maja Ivčić

Svoj status eko škole ovaj tjedan obnavlja Osnovna škola Eugena Kumičića, a tim je povodom, u svrhu još veće ekološke osviještenosti, nabavljen komposter koji će poslužiti za preradu biootpada i ostalog kuhinjskog otpada koji nastane u školskoj kuhinji.

Ostaci hrane koji nakon obroka u školskoj blagovaoni ostanu, od sada će se kompostirati u novom komposteru koji je školi jutros dostavila tvrtka Interseroh d.o.o. Osim što je riječ o ekološkom prerađivanju biološkog otpada, ovdje se radi o novoj i posebnoj tehnologiji koja omogućuje kompostiranje u roku od 24 sata.

-Komposter radi na novoj tehnologiji koja se u sebi sadrži mikroorganizme koji su patentirani i zaštićeni i kao takav ima proces prerade od 24 sata. Radi na struju i u roku od 24 sata jednostavno mikroorganizmi to obrade. U njega se može stavljati otpad kategorije 3 dakle mesne prerađevine, osim bio otpada na koji smo navikli. Tako da je idealan za kuhinje, ugostitelje i slično-objasnila je Katarina Jerbić iz tvrtke Interseroh.

Komposter koji će koristiti škola kapaciteta je 2 tone godišnje što znači da će se u njemu moći preraditi 5 kilograma biološkog otpada na dan. Njegova specifičnost je i proces higijenizacije kako bi nedozreli kompost koji izlazi iz kompostera bio siguran i u potpunosti u skladu s EU legislativom.

Ovakav komposter koristi se na još dvije lokacije u Hrvatskoj, kod velikih poslovnih korisnika u Dubrovniku i Vodicama, a OŠ Eugena Kumičića prva je škola koja ga je dobila na korištenje.

-Komposter nam je odlična stvar. Smanjit ćemo jedan velik dio otpada koji se radi u kuhinji, usput ćemo učiti i učenike o samom kompostiranju, kako se zatvara taj krug, kako možemo vratiti u zemlju hranjive tvari za naše biljke-kazala je Maja Đurđić, voditeljica eko skupine Osnovne škole te programa eko škole.

Naime, u sklopu eko programa koji škola provodi unutar same nastave odvijaju se različite aktivnosti vezane za eko teme, eko skupine se brinu o cvijeću, iza škole se uređuje začinski vrt, školarci brinu o okolišu škole sakupljanjem i razvrstavanjem otpada.

-Ove godine obnavljamo status eko škole tj. idemo u brončani status. Održavamo ovaj tjedan jako puno aktivnosti, radionica, svega vezanog za čišćenje okoliša- dodala je Đurđić.

Ovim aktivnostima svakako će doprinijeti i nabavka novog kompostera.

Galerija slika

Eko škola Kumičić dobila komposter nove tehnologije Eko škola Kumičić dobila komposter nove tehnologije Eko škola Kumičić dobila komposter nove tehnologije Eko škola Kumičić dobila komposter nove tehnologije Eko škola Kumičić dobila komposter nove tehnologije Eko škola Kumičić dobila komposter nove tehnologije