°C 3

FA Turopolje i KUD Stari grad najbolji na Gradskoj smotri

05.03.2018.

Redakcija

Stručno povjerenstvo odabralo je najbolje na Gradskoj smotri folklora koja je nedavno održana u našem gradu. Prema mišljenu tročlane komisije najbolji su na pozornici bili Folklorni ansambl Turopolje (koreografirani folklor) te KUD Stari grad Lukavec (izvorni folklor).

-Pohvale organizatoru na odlično organiziranoj folklornoj večeri. Pohvale također i svim sudionicima smotre na pridržavanju propozicija smotre te uvježbanosti i dobroj pripremljenosti za nastup-napisala je u osvrtu na nastupe velikogoričkih KUD-ova Iva Niemčić (ples) iz Stručne komisije. Uz nju, smotru su u komisiji pratili Ivančica Ivkanec (nošnja) i Irena Miholić (pjevanje)

Komisija se odlučila za sljedeći poredak, a uz to donosimo i osvrte na nastupe Ive Niemčić koja je ocijenjivala ples:

KOREOGRAFIRANI FOLKLOR

1. FA „Turopolje“, Velika Gorica Pjesme i plesovi Šišljevića, Karlovačko pokuplje

Punom pozornicom izvođača predstavio nam se folklorni ansambl „Turopolje“. Plesači su odlično uvježbani, vrlo precizni u koreografskim slikama, ujednačeni i složni. Scensko držanje je također na visokom nivou, opušteni u izvedbi, rasplesani. Opći dojam cijele točke je vrlo moćan jer su izvođači sigurni i uigrani. Čestitam vam na odličnom nastupu!

2. OGRANAK „Seljačke Sloge“ Buševec, pozvale su dekle dečke, Turopolje

Puna pozornica plesača i plesačica predstavila nam se koreografijom pjesama i plesova Turopolja. Plesači su odlično uvježbani, sigurni u nastupu, dobroga tempa, organizirani na sceni. Cjelokupni dojam je vrlo moćan i siguran. Koreografske slike su uredno izvedene, plesači su rasplesani, energični, usklađeni i scenični. Čestitam vam na odličnom nastupu!3. KUD „Velika Mlaka“, Velika Mlaka-Plesovi iz Bizovca, Bizovac, Slavonija

Puna pozornica članova KUD-a „Velika Mlaka“ predstavila nam se koreografijom plesova iz Bizovca. Izvođači su plesno odlično uvježbani, sigurni u nastupu, temperamentni, a koreografske slike su uredno izvedene iako ih je puna scena. Tempo je bio dosta zahtjevan pa plesači u želji da ga dostignu što im i uspijeva (jedan plesač je čak i brži u tom svom nastojanju) se doimaju pomalo nervozno. Predlažem da diskretno smanjite tempo, svima će biti lakše, a dojam će biti puno sigurniji i moćniji. Čestitam na vrlo dobrom nastupu!

4. FA „Šiljakovina“ Teče, teče drobni tančec, Zelinsko prigorje

Petnaest plesačica i devet plesača predstavili su nam se pjesmama i plesovima Zelinskog prigorja. Na početku koreografije plesačice plešu diskretno i smireno bez puno koreografskih zahvata, no dolaskom plesača na pozornicu, jača i energija. Ansambl je dobro uvježban, plesni koraci korektno izvedeni, a ne izdrilani, svatko je dao svoj osobni doprinos izvedbi. Koreografske slike su također vrlo precizno izvedene. Čestitam vam na vrlo dobrom nastupu!

5. KUD „Mičevec“, Mičevec Turopoljska podgutnica, Turopolje
Sedamnaest plesačica i pet plesača predstavilo nam se koreografijom pjesama i plesova svoga kraja. Plesači su vrlo dobro uvježbani, sigurni u nastupu, uredni u koreografskim slikama i dinamični. U izvedbi imam i energije i strasti. Čestitam na odličnom nastupu!

IZVORNI FOLKLOR

1. KUD „Stari grad“, Na Ivanje Bog pomanje, Turopolje
Izvornim materijalom svoga kraja predstavilo se dvadeset plesačica i šest plesača. I u ovoj izvornoj izvedbi je dominirala pjesma. Plesni je bio drugi dio točke. Scenske slike su vrlo uredno izvedene, pozornica je dobro iskorištena. Plesači su dobro uvježbani, složni i veseli i puna ih je pozornica. Čestitam vam na vrlo dobrom nastupu!

2. KUD „Nova zora“, Donja Lomnica Kosec kosi livadu zelenu

Puna pozornica plesača i plesačica svih dobi predstavili su nam se pjesmama i plesovima svoga kraja. Izvođači su lijepo organizirani na sceni, koreografske slike su vrlo precizno izvedene, plesno vrlo uvježbani, sigurni, dinamični i što je najvažnije plešu s energijom, strasno! Čak i starija gospođa koja teže hoda, lako pleše. Sve pohvale i čestitke na vrlo dobrom nastupu!

3. KUD „Dučec“, Mraclin ,Doželnica – završetak žetve u Mraclinu
Punom pozornicom izvođača nam je KUD „Dučec“ predstavio završetak žetve u svome kraju. U prvom dijelu točke dominira vokalna izvedba, dok u drugom dijelu i zaplešu. Plesači su dobro uvježbani i vrlo korektni u izvedbi drmeša. Scenske slike su precizno izvedene. Čestitam vam na urednoj i vrlo dobroj izvedbi!

4. KUD „Veleševec“, Čevanje perja, Veleševca

Jedanaest plesačica i pet plesača predstavilo nam se pjesmama i plesovima svoga kraja, a po nazivu točke i čevanjem perja. Mislim da je naziv ove izvedbe ipak pretenciozan jer osim pet žena koje sa strane slažu jastuke od perja nije prikazan nikakav običaj koji bi to popratio, a to se iza ovakvog naziva očekuje. Izvedba je bila vrlo korektna, izvođači uvježbani, ali je nedostajalo energije i strasti, i to od pjesme pa dalje i u plesu. Ili im pak nedostaje kondicije jer u pjevanju i plesanju istovremeno gube dah. Plesno je dosta korektno izvedeno iako neki mladi plesači još nisu tehnički i stilski savladali sve plesne korake. Čestitam na dobrom nastupu!

 

(foto: Vlatka Zgurić Dobrenić)