°C 6

GLAS: Zaustavimo divljanje bagera na Čiču

08.05.2018.

Petar Brnada

Velikogorički GLAS danas je na press konferenciji održanoj u POUVG-u najavio pokretanje peticije za zabranu komercijalne eksploatacije šljunka na jezeru Čiče i za njegovo privođenje svrsi sportsko-rekreacijskog centra.

Konferenciji za medije nazočili su i predsjednica GLAS-a, Anka Mrak Taritaš te potpredsjednik Goran Beus Richembergh koji su nastojali ukazati na problematiku oko devastiranja i nesaniranja jezera.

-Ovu javnu akciju pokrećemo kako bismo uz potporu građana, ekoloških udruga i drugih političkih stranaka zaustavili devastaciju jezera i naprosto natjerali vlasnike parcela, koncesionare za vađenje šljunka i našu gradsku upravu i vlast da konačno privede svrsi jezero Čiče kao sportsko-rekreacijski centar kako je to i predviđeno još 2012. godine, i to urbanističkim planom za uređenje- otvorila je konferenciju predsjednica velikogoričkog GLAS-a, Stela Dragica Svračak.

Potpisivanje peticije započet će u petak, 11. svibnja, na gradskim trgovima Velike Gorice, a osim toga peticiju će biti moguće potpisati i putem interneta. Uz to, potpisni listovi bit će distribuirani u svakom dijelu grada tako da će peticija zaista biti dostupna svakome, poručili su iz GLAS-a te najavili da će uključiti veliki broj aktivista na terenu.

-Kad je riječ o jezeru Čiče, oni koji su dobili koncesiju u svrhu eksploatacije šljunka imali su obveze i sanacije pojedinih dijelova, ali oni to ne rade. Dakle, što se tiče zone sporta i rekreacije, onaj koji eksploatira mora dio koji završi s eksploatacijom sanirati i dalje privoditi namjeni- izjavila je Anka Mrak Taritaš te dodala da zahtjev upućen prema Gradu Velikoj Gorici i Vladi Republike Hrvatske od njih traži da poštuju zakone te da te iste zakone moraju poštivati i investitori, pa da se zabrani daljnja eksploatacija i zaustavi devastacija jezera Čiče jer, kako kaže, nakon što prođe pet ili 10 godina to će biti jedan veliki problem umjesto da bude vrijednost, ne samo grada Velike Gorice, nego i grada Zagreba.

Nema više koncesije za komercijalnu eksploataciju

Goran Beus Richembergh naglasio je da se prije svega radi o jednoj inicijativi koja ide za interesom zaštite okoliša,i kako postoji velika opasnost da se jezero u relativnom kratkom vremenu nakon prestanka šljunčarenja zbog nataloženog mulja pretvori u baru, a što se može prevenirati.

-Jezero ovako divljački eksploatirano predstavlja veliku opasnost jer kao što ćete vidjeti iz ovih dokumenata koje smo vam pripremili, na jednome mjestu došlo je do potkopavanja obale koje opasno ugrožava i sam gradski pročistač otpadnih voda i zbog toga su podnesene i kaznene prijave. Nažalost po njima još nitko nije odgovarao- rekao je Beus Richembergh.

Uz to je naglasio da se oko jezera Čiče vrti i iznimno važno razvojno pitanje s obzirom na resurse planirane u urbanističkom planu uređenja. Jezero s gotovo stotinu hektara predstavlja najveće jezero na ovome prostoru središnje Hrvatske te kao takvo ima jedinstven potencijal.

-Područje jezera je još 2012. godine utvrđeno kao zona sporta i rekreacije, ali isto tako treba reći da je urbanistički plan uređenja definirao da se na tom prostoru među sadržajima nalazi i vodeni park s bazenima i wellness centrom, prostor za jedriličarski i streličarski centar, sportska igrališta, parkovi za odmore i piknik, adrenalinski sportovi s karting stazom te veslačkim centrom kao i centar za ribolov i ronjenje. Ali, isto tako predviđena je i zona za izgradnju hotelskih kapaciteta, tri kupališta te ugostiteljski sadržaji koji bi zaokružili turističku ponudu najveće potencijalne kontinentalne turističke rivijere u Hrvatskoj- istaknuo je Beus Richemberg.

Naglasio je da GLAS građanima nastoji osvijestiti da se u njihovom susjedstvu nalazi jedan biser koji bi "svaka pametna država i svaka lokalna zajednica iskoristila za svoj razvoj" te da nažalost grad Velika Gorica nema uopće strategiju razvoja.

Kako tvrdi, na postavljeno pitanje Vladi RH dobio je detaljan odgovor iz kojega je vidljivo da koncesionari više nemaju koncesiju za komercijalnu eksploataciju nego moraju, uz procjenu da se radi o još mogućih 10 milijuna kubika šljunka, vršiti daljnju eksploataciju u smislu sanacije te dodao da je zbog divljačkog kopanja došlo do formiranja vrlo strmih obala što predstavlja veliku opasnost za građane koji se unatoč zabrani na jezeru još uvijek kupaju na vlastitu odgovornost.

Dubina i do 80 metara?

Beus Richembergh izjavio je da je zadnje sondažno mjerenje ultrazvukom provedeno 2003. godine te je utvrđeno da je dno jezera vrlo neravnomjerno te su tada postojali pojedini sprudovi od pet metara dubine pa sve do 40 metara. Budući da su u međuvremenu koncesionari u zadnjih 15-ak godina na jezeru koristili grabilice koje idu u dubinu i do 80 metara, pa sada osnovano sumnjaju, s obzirom na ogromnu količinu eksploatiranog šljunka, da je došlo do prokopa koji to jezero čini još više neravnomjernim.

-Krajnje je vrijeme da se zaustavi ovo divljanje u prostoru, i da se oni koji se bave eksploatacijom privedu prije svega zakonu i pameti, iz ovog dokumenta vidjet ćete da redovito inspekcije utvrđuju da su izašli izvan granica eksploatacijskog polja, da ne rade ono što im piše u rješenjima. Oni plaćaju kazne koje su očito premale i smiješne da bi zaustavili svoje divljanje dalje- upozorio je Beus Richembergh i naglasio kako u fokusu imaju i jezero Vukovina te Lomničko jezero.

-Vidljivo je da se prekršaji rade i na eksploataciji i na jezeru Vukovina. Naime poznato vam je da je koncesionar na jednom dijelu jezera Čiče preselio se na jezero u Vukovini i sada tamo radi ono što je prije radio na Čiču. Mi iz ovog fokusa ne mičemo ni jezero Vukovina, isto tako ne mičemo ni Lomničko jezero jer to su dva jezera koja također imaju sjajan potencijal i zapravo ovom akcijom otvaramo priču o javnoj svijesti grada i građana prema resursima koji ovdje postoje- rekao je Beus Richembergh.