°C 22

Gorica dobiva podružnicu Zavoda HAZU-a

15.05.2018.

Petar Brnada

Velika Gorica u lipnju bi trebala dobiti podružnicu Zavoda Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te bi se tako trebala naći u društvu samo 14 hrvatskih gradova u kojima postoji navedeni Zavod.

O otvaranju podružnice govora je bilo i na aktualnom satu današnje sjednice Gradskog vijeća kada je vijećnik HDZ-a Darko Bekić od gradonačelnika Barišića tražio potvrdu realizacije otvorenja zavoda te pojašnjenje što će to konkretno značiti za građane Velike Gorice.

Gradonačelnik je Bekiću dao potvrdan odgovor te poručio da će Zavod biti otvoren u lipnju, i to u zgradi u Šetalištu Franje Lučića gdje će i od kuda će se inicirati i realizirati jedan dio djelatnosti samoga zavoda, a koje obuhvaćaju znanstvena i stručna istraživanja.

-To je jedan jako vrijedan, dobar i kvalitetan pomak u osvješćivanju našeg grada kao jednog intelektualnog sjedišta i središta. Predsjednik Akademije gospodin Zvonko Kusić u više sastanaka koje smo imali u samoj Akademiji, kao predsjednik u odlasku krajem godine, premda više neće moći biti reizabran, sam je dao apsolutnu podršku nama u Turopolju odnosno Velikoj Gorici da dobijemo zavod HAZU-a- istaknuo je gradonačelnik Barišić.

Prema riječima gradonačelnika, znanstvena i stručna istraživanja provodit će se multidisciplinarnim pristupom u biomedicinskim, biotehničkim, humanističkim, društvenim i prirodnim znanostima, a okupljat će vanjske znanstvenike, stručne suradnike, inicirat će i organizirati znanstvene skupove, savjetovanja i sve ono relevantno za razvoj znanosti i primjenu znanstvenih rezultata.

Uz to, u Zavodu će se organizirati i izložbe te objavljivati rezultati znanstveno-istraživačkih radova, a ravnatelj Zavoda trebao bi biti upravo jedan gorički akademik, Željko Cvetnić, inače jedan od najmlađih akademika.

-Građanima Velike Gorice i svima ostalima na jednoj lijepoj karti Republike Hrvatske zasjat će jedna nova zvijezda. U tom smislu naša Velika Gorica od jednog malog predgrađa sve više dobiva atribute samostalnog i autonomnog grada pored velikog grada Zagreba- ponosno je istaknuo gradonačelnik.