°C 15

Gorica među najsigurnijim gradovima

26.03.2018.

Redakcija

Časopis za zaštitu i sigurnost osoba i imovine u suradnji s Ekonomskim institutom u Zagrebu proveo je istraživanje o sigurnosti hrvatskih gradova i za proteklu godinu, a rezultati su predstavljeni na 10. međunarodnoj konferenciji Sigurnost gradova 2018.

Istraživanje je provedeno na temelju podataka MUP-a, a titulu najsigurnijeg hrvatskog grada prema svim pokazateljima već četvrtu godinu za redom odnio je Sinj.

Prema rezultatima istraživanja, Grad Velika Gorica uvršten je među TOP10 najsigurnijih gradova Hrvatske, a društvo na toj pohvalnoj ljestvici iz županije mu pravi grad Samobor.

Među najsigurnijim gradovima nalaze se još Đakovo, Požega, Križevci, Petrinja, Sisak, Bjelovar i Koprivnica.

Velika Gorica i Samobor ističu se i po pitanju nasilnih kaznenih djela pa su tako svrstani među pet gradova s najmanjim brojem takvih djela, a u ovoj kategoriji pridružio im se i Grad Zaprešić.

Osim toga, u Velikoj Gorici i Samoboru prema objavljenim rezultatima zloupotreba droge je na najmanjim razinama u odnosu na broj stanovnika, što je svakako hvalevrijedan pokazatelj.

Kada je riječ o ukupnom broju kaznenih djela na tisuću stanovnika prosjek na razini države iznosi 2.48. U Velikoj Gorici ta brojka je ispod prosjeka te iznosi 1.90, dok za Samobor iznosi 1.71.

S druge strane, Grad Zaprešić prema ovoj kategoriji premašuje nacionalni prosjek i iznosi 2.89, a zanimljivo je da tu brojku dijeli s glavnim gradom, Zagrebom.

Što se prometa tiče, a s obzirom na broj stanovnika, Samobor se može pohvaliti i svrstavanjem među gradove s najmanje žrtava u prometu čime se nalazi uz bok najvećim hrvatskim gradovima- Splitu i Zagrebu.

Provedena analiza izvršena je za 29 najvećih gradova u Republici Hrvatskoj, a tijekom izračuna latentne varijable „Nesigurnost u gradovima“ koristila su se četiri pokazatelja: broj nasilnih kaznenih djela, broj imovinskih kaznenih djela, žrtve u prometu te zloporaba opojnih droga. Broj nasilnih kaznenih djela prikazan je kao suma sljedećih kaznenih djela: ubojstvo, pokušaj ubojstva, silovanje, pokušaj silovanja, tjelesna ozljeda i teška tjelesna ozljeda; dok se broj imovinskih kaznenih djela dobio zbrajanjem razbojništva, razbojničkih krađa, teških krađa, provalnih krađa i krađa, piše portal Zaštita.