°C 1

Gorica za Vukovar

17.11.2017.

ivana

Grad -heroj, simbol patnje i stradavanja hrvatskog naroda u Domovinskom ratu, ali i simbol ponosa danas je Vukovar koji je te ratne 1991.godine sravnjen sa zemljom.

Upravo kalvarije Vukovara, njegovih građana i branitelja posebno se prisjećamo u ovo doba godine, kada 18. studenog, obilježavamo sada već 26 obljetnicu pada tog grada. Omjer hrvatskih i srpskih snaga, broj hrvatskih žrtava, što branitelja, što civila koje ni danas nisu potpuno precizne, značaj bitke za Vukovar ponavljamo uz ovu temu iz godine u godinu. Ovoga puta prisjetit ćemo se kako je u Vukovaru stradalo gotovo stotinjak djece, a najmlađa beba imala je tek šest mjeseci. Bio je to dječak koji je poginuo od šrapnela srpske granate dok je otac držao u rukama. Možete li to zamisliti? Bez jednog ili oba roditelja ostalo je 858 malih Vukovaraca.

Upravo djeca u našem gradu održavaju tradiciju da se središnja gradska ulica osvijetli svijećama u znak sjećanja na Vukovar. Učinili su to i večeras učenici velikogoričkih osnovnih škola sa svojim učiteljima i nastavnicima. Svijeće su postavljene duž Trga kralja Petra Krešimira IV, Tomislavov trg i duž Zagrebačke ulice. I noćas će odaslati svojim svjetlom jasnu poruku o Vukovaru "da se ne zaboravi".

Evo što su školarci iz 4.c razreda OŠ Jurja Habdelića rekli o današnjem obilježavanju:

-Došli smo odati počast Vukovaru i poginulim braniteljima, radili smo na tu temu u školi sastavke i pjesme-rekao nam je Josip Tomić.

-Gledali smo dokumentarac, crtali i pisali pjesme i čitali smo apel doktorice Vesne Bosanac Europskoj uniji-rekli su uglas Tena i Luka

-Meni je tužno što su svi umrli, žao mi je svih poginulih branitelja, nisam bio u Vukovaru, ali sam vidio slike na televiziji-kazao je Luka Rajković.

-bila sam u Vukovaru na onom groblju gdje su pokopani svi naši branitelji, bila sam tužna jer je tužno vidjeti koliko ih je stradalo- kaže Nika Jukić.

-Bila sam u Vukovaru i moja mama, seka i ja smo jako plakale u jer nam je bilo žao onih što su poginuli za Hrvatsku-kaže Lana Kruša.

-Želim reći da mi je lijepo što smo zapalili svijeće i da se svi prisjetimo naših branitelja-rekao je Marko Kolarević.

Obilježavanju pada grada Vukovara i Škabrnje pridružili su se stanari Zvonimirove ulice koji su uz molitvu koju je predvodio župnik vlč. Norbert Ivan Koprivec i pjesmu odali počast svim braniteljima i civilima stradalima u Vukovaru i Škabrnji.

Foto galeriju pogledajte OVDJE.