°C 22

Goričani na seminaru o uređenju javnih površina

20.04.2017.

ivana

U sklopu projekta „Participativno upravljanje prirodnim resursima“, kojeg sufinancira Europska unija kroz program IPA 2012 preko Ureda za udruge Vlade RH danas je održan seminar za građane o uređenju javnih površina u kojima i sami mogu sudjelovati.

Seminar projekta #SudjelujVG organizirao je Grad Velika Gorica u suradnji s udrugama DOOR, ODRAZ, ZMAG i Udrugom gradova u Republici Hrvatskoj. Bila je to prilika da svoje projekte predstave građanske inicijative velikogoričkog kraja koje su radile i rade na poboljšanju života u lokalnoj zajednici kroz bolje korištenje prirodnih resursa (npr. uređenje zapuštenih ili nekorištenih javnih zelenih površina, ili obnova starih drvenih kuća).

-U sklopu projekta danas smo se okupili na seminaru koji je namijenjen građanima i svim zainteresiranima kako se mogu uključiti u rad lokalne samouprave i upravljanja javnim dobrima i prirodnim resursima, zadovoljni smo odazivom, ljudi su zainteresirani i imali smo prezentaciju projekta koji su već pokrenuti-rekao nam je Marko Ružić, voditelj Ureda za zaštitu okoliša Grada Velike Gorice.

Među primjerima u praksi o srodnim projektima govorili su Slavica Robić iz DOOR-a koja je pokazal primjere participativnog upravljanja u Bologni o kojem su se sudionici projekt ainformirali prošle jeseni, kako su napuštenu zgradu i dvorište pretvorili u etno naselje ispričao je Stipo Duvnjak iz KUD-a Čiče, predstavljena je i građanska inicijativa uređenja Gradića te rad Pčelarske udruge Turopolje o čemu je govorio Mario Zbačnik.

-Ideja projekta je pokrenuti suradnju građana, udruga i lokalne vlasti na konkretnim primjerima da bude koristi za Grad da se napuštena područja poput zgrade ili parkova urede i da sami građani imaju priliku sudjelovati u njihovom uređenju da je ta površina nešto njihovo, a ne nešto samo što stoji ispred njihove kuće. Danas smo čuli neke od primjera lijepe suradnje, takvih primjera ima još dosta, no neke sporadične i samozatajne akcije o kojima šira javnost ne zna dokaz su da takvi primjeri postoje i da sami građani mogu pokrenuti priču i urediti park u svome mjestu-rekla nam je Slavica Robić iz Društva za oblikovanje održivog razvoja.

Sudionici su kroz grupni rad razradili moguće modele organiziranja zajednice za postizanje ciljeva građanskih inicijativa u suradnji sa Gradom Velika Gorica. U tri skupine razrađivali su projekte uklanjanja divljih deponija, uređenja gradskih vrtova i pčelinjem parku, pa, tko zna možda upravo ovakve projekte pokrenu sami građani turopoljskih naselja.

 

Galerija slika

Goričani na seminaru o uređenju javnih površina Goričani na seminaru o uređenju javnih površina Goričani na seminaru o uređenju javnih površina Goričani na seminaru o uređenju javnih površina