°C 7

Goričani velikodušno podržali Dan mimoza

22.01.2018.

ivana

Za dobre stvari uvijek se nađe vremena, pa tako Velikogoričanima u subotu nije bio problem zadržati se koju minutu duže na štandovima kod tržnog centra i Pučkog otvorenog učilišta kako bi izdvojili koju kunu i pridružili se nacionalnom danu borbe protiv raka vrata maternice.

Pušleki mimoza zažutili su grad tog jutra odaslavši poruku svim ženama kako bi barem jednom godišnje trebale napraviti ginekološki pregled, odnosno papa test, kojime se otkriva virus, uzročnik ove teške bolesti koja je prošle godine uzela 125 života u Hrvatskoj.


Dan mimoza obilježili već tradicionalno Veleučilište Velika Gorica i Grad Velika Gorica u suradnji s Poliklinikom Zahi i Lion klubom Lenuci. Na obilježavanje su pristigli gradonačelnik Dražen Barišić, predsjednik Gradskog vijeća Neven Karas te zamjenici gradonačelnika Ervin Kolarec i Krešimir Ačkar te Neda Ferenčić Vrban iz Hrvatske lige protiv raka.

- Ponosni smo što Velika Gorica obilježava ovaj dan već šestu godinu za redom. Radi se o prevenciji raka vrata maternice i želimo spriječiti razvitak te bolesti tako da potičemo žene na redovite ginekološke preglede i pogotovo apeliramo na one koji nisu taj pregled obavile u protekle tri godine ili duže-rekla nam je Neda Perenčić Vrban, tajnica hrvatske lige protiv raka.

U Hrvatskoj se provode dva nacionalna programa prevencije, prvi je cijepljenje osmih razreda protiv HPV-a koji uzrokuje rak vrata maternice i odlazak na redovite papa testove kod ginekologa.

-U Hrvatskoj je 325 novooboljelih žena na godišnjoj razini i 125 žena godišnje umire od te bolesti. Nažalost po tome, svaki treći dan izgubimo jednu ženu, nečiju majku, nečiju prijateljicu koja nije trebala ni oboljeti od te bolesti-poručila je Perenčić-Vrban.Na akciju su posebno ponosni u VVG-u koji obilježava Dan mimoza u našem gradu od 2012. godine.

-Veleučilište Velika Gorica je pokrenulo ovu akciju s Gradom prije 5 godina, pridruži nam se u tome redovno i Poliklinika Zahi, a svake godine je sve bolji rezultat i sve bolji odaziv građana.Ove godine na Dan mimoza pridružio nam se i Lions klub Lenuzzi i nadamo se da ćemo nagodinu biti još veća ekipa-poručila je profesorica VVG-a Sanja Kalambura.

 

(Ivana Crnković)

Galerija slika

Goričani velikodušno podržali Dan mimoza Goričani velikodušno podržali Dan mimoza Goričani velikodušno podržali Dan mimoza Goričani velikodušno podržali Dan mimoza Goričani velikodušno podržali Dan mimoza Goričani velikodušno podržali Dan mimoza Goričani velikodušno podržali Dan mimoza Goričani velikodušno podržali Dan mimoza Goričani velikodušno podržali Dan mimoza