°C 15

Gradovi i županija zajedno će sufinancirati udžbenike

09.02.2018.

Ivana Crnković

Zagrebačka županija trebala bi sufinancirati nabavu udžbenika za sve učenike osnovnih škola u iznosu od 60% dok bi ostalih 40% osigurali općine i gradovi. Prijedlog je to s kojim je župan Stjepan Kožić jučer upoznao čelnike gradova i općina županije na radnom sastanku održanom u Zagrebu.

O amandmanu teškom 12 milijuna kuna koji je na prijedlog stranke BM 365 uvršten u proračun Zagrebačke županije, razgovaralo se na sastanku Županije i načelnika i gradonačelnika Zagrebačke Županije. Nazočnima se u ime predlagatelja obratio Zvonko Kunić, a župan Kožić izjavio je kako s predviđenim sredstvima Županija može sudjelovati sa 60% sufinanciranja za osnovne pakete udžbenika.

Osim županije i grada/općine sporazum o zajedničkom financiranju potpisale bi i škole te bi na taj način knjige postale njihovo vlasništvo.

O gospodarenju otpadom

Na današnjem radnom sastanku predstavnici gradova i općina upoznati su s predstojećim aktivnostima po pitanju uspostave cjelovitog sustava gospodarenja otpadom na području županije koje podrazumijevaju izradu Studije izvedivosti, Studije utjecaja na okoliš, idejnog projekta Centra i izradu projektne prijave za EU sufinanciranje. Naime, Zagrebačka županija i Grad Zagreb potpisali su početkom godine Sporazum o suradnji na pripremi projekta „Centar za gospodarenje otpadom Zagreb“ kojim je definirano da će se budući Centar nalaziti na području Grada Zagreba. Župan Kožić podsjetio je kako je županija radila na pripremi vlastitog centra, ali promjenom određene regulative i novim Planom gospodarenja otpadom u RH, iz siječnja 2017. to je dužna raditi u suradnji s Gradom Zagrebom.Uskoro poziv Ministarstva za projekte širokopojasnog Interneta

Govorilo se i o izgradnji širokopojasne infrastrukture kojom bi svim kućanstvima bio omogućen pristup Internetu minimalne brzine 40 MB/s. Uskoro se očekuje objava poziva resornog ministarstva za dostavu projekata koji će se financirati EU sredstvima stoga je župan apelirao na nositelje projekata da poziv dočekaju spremni.

Također, prisutni su informirani da je izrada tender dokumentacije za odabir izvođača radova na projektu RVS - Zagreb Istok u završnoj fazi te da će natječaj biti otvoren čim stigne potvrda od strane Hrvatskih voda i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU. Vlada RH na posljednjoj je sjednici ovaj više od 700 milijuna kuna vrijedan projekt proglasila strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske, a koliko je on značajan za Zagrebačku županiju najbolje govori činjenica da će se njime omogućiti priključak na javni vodoopskrbni sustav za 105.000 stanovnika istočnog dijela županije. Isto tako, prisutni su upoznati o stanju projekta rekonstrukcije javne rasvjete koju zajednički provode Zagrebačka i Krapinsko-zagorska županija.(foto: Zagrebačka županija)