°C 0

Mladi žele i VG iksicu

10.02.2017.

ivana

Od otvorenja Goričkog kluba mladih koji je nastao kao rezultat potreba utvrđenih programom "Mladi u fokusu" organizirano je ukupno 25 događanja. U Klub se javljaju mladi ne samo kako bi sudjelovali u aktivnostima i događanjima kao posjetitelji već i kako bi svoja znanja i vještine prenijeli drugima.

Od početka u Klubu je i Matej Peranić,predsjednik Goričke alternativne scene i član Povjerenstva Grada Velike Gorice za mlade koji je podnio izvještaj o dosadašnjim aktivnostima

-Ako se osvrnemo na protekli program dosta toga se ostvarilo iz programa mladiha za proteklu godinu, neke stvari nisu mogle biti realizirane u 2016. jer su se oslanjale na klub mladih koji je tek u studenom otvoren, i nadamo se da ćemo to nadoknaditi u 2017. godini. Možemo biti zadovoljni, velik je broj korisnika, ne postoji službeno učlanjenje tako da ne mogu o tome pričati, ali mogu reći koliko mladih sudjeluje u aktivnostima kluba. Dobili smo dva nova volontera za instrukcije na način da su mladi koji prate naše aktivnosti i sami se aktivno uključili te se nadamo da će biti sve više mladih koji će nam se tako pridružiti-rekao nam je Matej Peranić.

U klubu trenutno djeluje pet studenata i deset volontera koji su bili na volonterskim instrukcijama.

-Uspješno surađujemo sa srednjim školama tako da organiziramo radionice i predavanja za kojima postoji interes. Do danas je odrađeno 90 sati besplatnih instrukcija za osnovnoškolce i srednjoškolce, ostvarili smo suradnje s drugim udrugama…Uskoro nam slijedi natjecanje debatnog kluba i tko god dođe u klub na neku od aktivnosti ispuni obrazac po kojem dobivamo informacije o potrebama i željama mladih. Trenutno su 123 osobe na našoj mailing listi putem koje dobivaju jednom tjednu najavu i pregled događanja u Klubu-kaže Peranić.

 


Od prosinca su počeli i pratiti broj posjetitelja u Goričkom klubu mladih za koje se nadaju da će ih biti sve više.

-Na aktivnostima koje smo organizirali bilo je oko 600 sudionika, od debatnog kluba, radionica, večeri društvenih igara koje su bile u Čičkoj Poljani , tribine o školstvu, znači i na onim događajima koje smo organizirali van prostorija Kluba-kaže Peranić te ističe kako i dalje nastoje programe i aktivnosti prilagoditi mladima.

Problem radnog vremena Kluba

-Proveli smo i malu anketu po kojoj je 87 posto ispitanika već sudjelovalo u aktivnostima kluba, 58 posto smatra da bi više sudjelovali kada bi radili subotom, a 51 posto bi se više uključilo kada bi radili do 21 , a ne do 20 sati. No, tu smo sada ograničeni jer je naše radno vrijeme ovisno o radnom vremenu Doma kulture Galženica gdje se nalazimo- objašnjava Peranić.

Instrukcije koje su polučile dobar odaziv uskoro dobivaju i svoj nastavak. Riječ je o pripremama za županijska i državna natjecanja, ali i za maturu.


-Osim instrukcija imat ćemo i pripreme za natjecanja srednjoškolaca za Županijsko natjecanje dobili smo i upute za pripremu za mature, otvorit ćemo Savjetovalište za mlade, a želja nam je i portal kluba transformirati u jednu web stranicu gdje će mladi moći naći sve njima važne informacije, ne samo o aktivnostima u Klubu već općenito. Tu će nam pomoći i Info centar čije je otvaranja najavljeno-ističe Peranić napomenuvši kako im nakon toga preostaje realizirati projekt VG iksice koji se se u teoriji spominjao i prethodnih godina.


-Već dugo godina pokušavamo provesti i projekt VG x-ice i nadamo se da ćemo dobiti podršku da to i realiziramo. Radi se o tome da posjetitelji Goričkog kluba mladih koji dođu i zapišu se na mailing listu, dobe svojevrsnu "zlatnu kartu" koja će im u suradnji s goričkim obrtnicima, trgovinama, ustanovama omogućiti da ostvare određene popuste. nama bi to bilo dobro za povećanje mailing liste kako bi se još više mladih uključili u aktivnosti kluba , a korisnici bi na primjer mogli kopirati skripte u Gorici kod naših partnera povoljnije nego što je to sada i ne bi zbog toga morali u Zagreb i slično-rekao nam je Peranić izrazivši nadu u realizaciju VG iksice.