°C -1

MOST o Aktualnom satu: To je silovanje demokracije

12.10.2017.

ivana

Prije početka rasprave po točkama dnevnog reda na današnjoj sjednici Gradskog vijeća uslijedio je aktualni sat u uobičajeno "revijalnom tonu" pitanjima vijećnika vladajuće koalicije, no sve je završilo protestom vijećnika MOST-a i trećim prekidom današnje sjednice.

Aktualni sat otvorio je vijećnik Darko Bekić (HDZ) kojeg je zanimalo rješenje mosta u Kučama i uređenja najavljenog igrališta u Visokom brijegu.

-Već je poznato javnosti da je most zbog dotrajalosti nesiguran za promet. Tijekom ovih mjeseci u razgovorima s Hrvatskim vodama i direktorom Zoranom Đurokovićem, ovih dana smo postigli dogovor da se ide na izgradnju novog armirano-betonskog mosta nosivosti do 20 tona. Današnjim prijedlogom rebalansa proračuna bit će izglasana stavka sredstva za projektiranje mosta, Hrvatske vode će sudjelovati najmanje u iznosu od 50 posto, a drugih pedeset posto ili manje osigurat će Grad Velika Gorica i Zagrebačka županija. Pozivam vijećnike u Skupštini Zagrebačke županije da podrže i županijski proračun za 2018. da se iz tog proračuna sufinancira izgradnja ovog mosta-odgovorio je gradonačelnik Dražen Barišić, dok je zamjenik Ervin Kolarec odgovorio kako su upravo danas počeli radovi na izgradnji dječjeg igrališta u Ulici Ljudevita Posavskog, preko puta VG Goričanke. Radove je u vrijednosti 400.000 kuna započeo VG Komunalac, uz to će biti napravljeno i kombinirano ograđeno igralište 7x15 metara.Drugi vijećnik HDZ-a, Ivan Rak, zatražio je informacije o no-kill skloništu koje je otvoreno prije dva mjeseca te o ulaganjima u sport za 2018. godinu.

-Veliki smo grad, puno je napuštenih pasa, zbog toga smo se odlučili na vlastito sklonište po najnovijim standardima i to je no-kill sklonište. Ima prostor za boravak pasa unutra i vani, opremljen je s modernom opremom, imamo malu priručnu veterinarsku ambulantu te karantenu. U suradnji s Udrugom Sigurna kućica sklonište funkcionira, a zašto baš Jagodno? Zato što je ovaj prostor prije služio za trening pasa posebne namjene-rekao je gradonačelnik.

O infrastrukturalnim ulaganjima u gorički sport za 2018. godinu odgovor je dao zamjenik Ervin Kolarec.

-Najvažniji sportski objekt je gradski bazen čije otvorenje očekujemo oko Uskrsa, radit ćemo i dalje na sportskoj infrastrukturi jer nas naši sportaši motiviraju na to, kao i 70-ak športskih udruga. U proračunu za 2018. će biti vidljivo, i već sad apeliram na sve vas da podržite toliko spominjanu izgradnju reflektora na ŠRC-u Velika Gorica jer tamo trenira 22 sekcije i naš nogometni klub koji je ogledalo nogometa u Velikoj Gorici. Nastojat ćemo to kroz kreditno zaduženje ili neku drugu mogućnost iskazati u proračunu i da se to otplati kroz godinu-dvije-tri, ali mislim da su se stekli uvjeti i preduvjeti i nakon što smo "uglancali" ŠRC mislim da zaslužuje rasvjetu jer duboko sam uvjeren da će HNK Gorica izboriti igranje u prvoj ligi-odgovorio je na drugo pitanje vijećnika Raka zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec.Vijećnika Stjepana Kosića (HDZ) zanimalo je kako se planira nastavak suradnje Grada Velike Gorice i Plemenite opčine turopoljske. Na što mu je zamjenik Ervin Kolarec odgovorio da će dati punu podršku POT-u u aktivnostima koje provode. Kolarec je odgovorio i na drugi upit, a to je hoće li biti pomoći za nabavu drva za ogrjev građanima slabijeg imovinskog stanja.

-Korisnicima zajamčene minimalne naknade, a koji se griju na drva, bit će im isplaćeno 950 kuna pomoći za nabavu drva za ogrjev. Mještani koji ostvaruju tu pomoć bit će obaviješteni na vrijeme kako bi mogli podići pomoć u Gradskoj upravi i nabaviti drva za ogrjev. Ukupno je za to izdvojeno 250.000 kuna-odgovorio je Kolarec.

Barišić: Privatni vlasnici prodali su zemljište za izgradnju asfaltne baze

Za govornicu je potom stupio Milivoj Dijanežević (HDZ) kako bi upitao gradonačelnika što je učinjeno od prošle sjednice po pitanju asfaltne baze i je li moguće napraviti reviziju sStudije utjecaja na okoliš za što su slali upit u Ministarstvo i postoji li mogućnost referenduma na ovo pitanje.

-Na predloženu tematsku sjednicu ćemo pozvati sve druge dionike, predstavnike ministarstva zaštite okoliša, graditeljstva, mjesnog odbora, investitora...i u sklopu foruma stavit ćemo sve na vidjelo. Mi nikad nismo bili protiv građana, bez obzira na sve opstrukcije, linč, gotovo sve dokumente smo pokazali javnosti, ali želimo da se svi dokumenti predoče javnosti još od 2004.godine, da bude takoreći na sudu javnosti jer Donja Lomnica nije ugrožena samo bazom, već je 40 godina ugrožena Industrogradnjom, devastacijom prostora, životnog,ekološkog,ekonomskog...kao da tada nije bilo male djece, nas Lomničana, Gradićana, Velikomlačka, kao da nije bilo problema, možda smo živjeli u vremenu kada smo saginjali glavu, ali sjećam se da smo u gradićima prosvjedovali protiv cinčaone koja se nije nikad dogodila, zašto sada? Ovo je čista politizacija i to neće donijeti dobro građanima Lomnice. Idemo se svi sjesti i vidjeti što je najpametnije-rekao je gradonačelnik i nastavio:

- Od 1982. postoji prostorni plan, mještani su sudjelovali na svim izmjenama prostornog plana i nikad se nije podnio zahtjev da se makne industrijska zona. Privatni vlasnici zemljišta, svi zajedno, ne pojedinačno, njih osam iz Lomnice i jedan iz Velike Mlake su prodali zemljište i znali su da će biti asfaltna baza kapaciteta 100 tona na sat, za to postoje dokumente, pa ćemo i to izvući van i zato je plaćeno 10 milijuna kuna. Pokazat ćemo da ste i sudjelovali o prezentaciji, u ovoj prostoriji, o studiji utjecaja na okoliš, dio primjedbi je prihvaćen, dio odbačen, ali niste iskoristili zakonsku mogućnost da pokrenete upravni postupak dprotiv Studije utjecaja na okoliš čime naposljetku investitor ne bi dobio građevinsku dozvolu-odgovorio je gradonačelnik.Vijećnika Romana Krunića (HDZ) zanimao je tijek radova na Centru za posjetitelje te kapaciteti vrtića o čemu se govorilo i na prethodnoj sjednici. Vijećnik Mario Šipušić (HSLS) upozorio je na problem učenika u OŠ Jurja Habdelića koji zadnja 3-4 tjedna krajem školske godine rade u učionicama u kojima su visoke temperature i nema zraka. Dogradonačelnik Krešimir Ačkar naglasio je kako su upoznati s problemom, kako se struka ne slaže je li klima u učionici pravo rješenje, no naći će načina.

Tri vijećnika oporbe uspjela su doći na red za postaviti pitanje, među njima Igor Horvačić (HSS) koji je upozorio na potrebu postavljanja semafora u Buševcu na glavnoj cesti kako bi djeca sigurnije prolazila najprometniju cestu. Gradonačelnik mu je odgovorio kako je svjetlosna signalizacija u Buševcu dobrodošla te će vidjeti što je sa zahtjevom, ali postavljanje ovisi o Hrvatskim cestama jer je spomenuta prometnica u državnom vlasništvu.

Drugo pitanje odnosilo se na projekt izgradnje postrojenja za proizvodnju atmosferskih plinova u RZ Rakitovec.

-Skupit ćemo svu dokumentaciju je kod nas bila, nisam uključen u detalje, kao predstavnici vijeća mjesnih odbora okolnih bit ćete uključeni i obavještavat ćemo vas o čemu i kome se radi i kakvoj je investiciji riječ-odgovorio je gradonačelnik.

Nazire li se rješenje za iseljenje ZET-ove garaže?

Potpredsjednik Gradskog vijeća Damir Šimunić (SDP) interesirao se za izmještanje garaže ZET-a iz centra te ima li Grad već u planu rješenje za tržnicu u Školskoj ulici jer je rečeno da će to biti privremeno rješenje.

-Tijekom sljedećeg tjedna očekujemo završne razgovore s Bandićem po pitanju garaže, možete primijetiti da je tamo sve manje autobusa i djelatnika pa vjerojatno kreću u postepeno iseljenje. 1/3 je u vlasništvu Holdinga pa ćemo vidjeti kako doći do te trećine. Taj prostor je dobar i kvalitetan, moguća je pretvorba u gradsko parkiralište, tržnicu. Sadašnja tržnica ne zadovoljava, stara tržnica je otišla u stečajnu masu, bili smo primorani organizirati je ovakvu kakva je, ali nije konačna i nije zadnja, treba vidjeti može li se nešto iz stečajne mase izvući za interes Grada-odgovorio je gradonačelnik Barišić.

Za kraj aktualca treća konferencija za medije

Kada je na red za pitanje došao Alan Šembera, vijećnik MOST-a požalio se kako još uvijek nije dobio odgovore na pitanja s prošle sjednice Gradskog vijeća, te mu je vrijeme isteklo na "pitanje o pitanjima s 2.sjednice" održane u srpnju.

Predsjednik Gradskog vijeća Neven Karas upozorio ga je da postoje i drugi načini za postaviti pitanje, ne samo na aktualnom satu, no vijećnici oporbe ponovno su izrazili negodovanje jer se redom prvi upišu vijećnici vladajuće koalicije i time s onemoguće pitanja koja želi postaviti oporba. Na to se iz vijećničke klupe požalio i vijećnik Mario Zdelar (SDP) koji ponovno nije stigao na red, a vidno je negodovao i Zvonimir Stjepić iz Živog zida. Sve je rezultiralo trećom stankom i konferencijom za medije vijećnika MOST-a. Koju su održali Marko Šimac, Alan Šembera i Karmen Rak želeći izraziti "veliki protest i učestalo kršenje poslovnika Grada Velike Gorice".

-Prekršena su čak dva članka, prvo članak 128. o upisivanju na aktualni sat, u Poslovniku stoji da se vijećnici za pitanja moraju upisati sat vremena prije, mi smo došli sat i 10 minuta prije, a već je bilo 12 ljudi upisano, mahom iz redova vladajuće koalicije. To je već drugi put u ovom sazivu da se postavlja pitanje o športskim objektima što je evidentna krađa vremena u svrhu da oporba ne postavi svoja pitanja-kazao je Marko Šimac, vijećnik MOST-a koji je predvodio pressicu.Naglasio je i da je odbijeno uvrštenje na dnevni red točke rasprave o asfaltnoj bazi u Donjoj Lomnici, no o istom se govorilo na aktualnom satu čime je ukradeno vrijeme drugim vijećnicima. Šimac se požalio kako nisu dobili odgovore na pitanja s aktualnog sata 2. sjednice o izvješću na što su utrošena sredstva za informiranje i promociju Grada te o učestalim nestancima struje i sastanku s HEP-om.

-Prošao je cijeli kvartal, a ne mjesec dana koliki je rok za odgovor na pitanja. Laž je da je "zapelo na gradskim odjelima", tražili smo odgovore prije 10 dana u gradskoj upravi i rečeno je da su kod gradonačelnika i da se čeka potpis. Obećano je da će biti sastanak s HEP-om nije održan i nismo dobili odgovor, obećano je i da se neće ići u zaduživanje VG Vodoopskrbe za 28 milijuna kuna za projekt Aglomeracije dok se ne podnese detaljno financijsko izvješće i da na uvid gradskim vijećnicima, a te papire nismo još dobili iako je obećano od strane gradonačelnika-poručio je Šimac dodavši kako vijećnici ne mogu propitkivati rad gradske vlasti kad im se onemogućuje sudjelovanje na aktualnom satu.

-To je čista opstrukcija rada oporbe, to je čisto silovanje demokracije, izbjegavanje nepoželjnih i neugodnih pitanja koje bi eventualno oporba mogla postaviti. Imali smo pitanja važnija od sportskih objekata, o obrascima o zakonu na nekretnine koji su poslani građanima, a koji ne znaju što bi s time, i o problemu ZET-a kojem uskoro istječe ugovor s Gradom, ali ovakva pitanja ne stignu na vijeće, podnijet ćemo pritužbu na višim razinama, nadležnom ministarstvu i tražit ćemo istragu što je sve od zakonskog Poslovnika prekršeno-zaključio je Šimac.

-Logično je da pitanja budu aktualna, problemi poput grijanja, javnog prijevoza, poreza na nekretnine ostat će otvorena bez odgovora, mi ćemo ih i pisano zatražiti, ali odgovori neće doprijeti do nas, a pitanje kućnih ljubimaca, reflektora, je li to najvažnije u ovom trenu, to su pitanja koja su dobila 15-20 min za odgovore-požalio se vijećnik Šembera na kraju konferencije nakon čega je malo prije 16 sati nastavljen rad Gradskog vijeća po točkama dnevnog reda.