°C 15

Napušteno gradilište sve veća briga susjeda

13.08.2018.

Petar Brnada

Gradilište zgrade u Kurilovečkoj ulici na kućnom broju 76 već godinama stoji netaknuto. Radovi su odavno stali, ne provodi se adekvatan nadzor niti postoji čuvarska služba tog, prema riječima građana i susjeda, sve opasnijeg mjesta koje se nalazi u gotovo samom centru grada.

Posebnu zabrinutost građana od ovog proljeća izaziva podrum građevine koji leži pod vodom te je kao takav ogromno leglo komaraca koji se ondje svakodnevno roje te predstavljaju nepodnošljiv problem za stanovnike susjednih stanova i kuća. Iako je gradilište ograđeno ogradom, i ona je tijekom godina bila izložena svim vremenskim prilikama i neprilikama pa shodno tome više nije u potpunosti ispravna, a u dva navrata je, kako navode građani, čak i padala na pločnik te su je micali sami prolaznici. Upravo iz tog razloga gradilište postaje sve opasnije za djecu koje, zbog velike koncentracije stambenih zgrada i kuća u blizini sporne lokacije, doista ima mnogo.

No, možda najveći problem u cijeloj priči predstavlja velika kranska dizalica koja bez kontrole i van upotrebe godinama stoji na gradilištu izložena svim vremenskim uvjetima pa je prema tome upitna i njena sigurnost te stabilnost.

Sve spomenute opasnosti gradilišta potaknule su zabrinute građane da zbog svoje sigurnosti i sigurnosti svoje djece upute apele nadležnim službama u nadi rješenja ovog problema. Prve upite građevinskoj inspekciji Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja poslali su još krajem prošle godine no do današnjeg dana inspekcija još uvijek nije obišla građevinu niti su građani dobili odgovor u bilo kakvom obliku.

Zemljište na kojemu se nalazi nedovršena zgrada u vlasništvu je poduzetnika Željka Žužića te je zgradu gradila njegova tvrtka, no završilo je pod ovrhom od strane Ministarstva financija s kojim se poduzetnik Žužić sada spori oko te ovrhe. Sve zajedno komplicira imovinsko-pravne odnose u kojima niti jedna strana ne pita oko sigurnosti građana uz napušteno gradilište.

Kako god, građanima je u posljednje vrijeme prekipjelo te više ne mogu mirno sjediti i čekati kada će zbog nečijeg nemara netko ozbiljno nastradati. Je li doista potrebno urušavanje krana i drugih dijelova gradilišta te nečija pogibija da bi netko reagirao, bez obzira na vlasnički list koji je očito glavna briga uključenih aktera?