°C 0

VGdanas donosi priču: Naši mještani su oštećeni, ali ne i obeštećeni

13.11.2017.

Juraj

U srpnju ove godine službeno je osnovana Udruga mještana Petine i Male Kosnice, bio je to preduvjet da mještani ovih, ali i susjednih naselja, krenu u zaštitu svojih prava. Ponajprije radi buke i zagađenja koje svakodnevno trpe od zrakoplova koji polijeću i slijeću u zračnu luku, no problem nije samo jedan.

Petina i Mala Kosnica, ali i Ščitarjevo, Selnica, Sasi, Novaki, Drenje, pa i Donja Lomnica- sve njih muče slični problemi koji utječu na kvalitetu života u tim naseljima. Upravo mještane ovih sela udruga mještana Petine i Male Kosnice posljednjih mjesec dana intenzivno poziva da im se pridruže kao članovi, kako bi krenuli s konkretnim akcijama u zaštiti svoje imovine i svojih prava. U prvom planu tu se ističe blizina zračne luke koja još od sedamdesetih godina posebno zadaje glavobolje mještanima Petine i Male Kosnice.

-Zagađenje i buka naša su svakodnevica jer letovi su danju i noću pa ne možemo spavati, a kamo još kad slijeću teretni avioni. Kuće i zidovi su popucali, to su stalna podrhtavanja, posebno kad idu velikih avioni, a kada je sletio Antonov, rušilo se drveće, cigle, dijelovi krova i tu štetu smo sami morali sanirati. Ljudi su naučili živjeti s tim, ali da je ugodno, nije. Tu nema budućnosti, ali mi je moramo stvoriti i znati gdje to sve vodi te za one koji tu već žive stvoriti uvjete za život kao što postoje u drugim selima koja imaju bolju perspektivu od nas- kaže Božena Kvesić, predsjednica Udruge mještana Petine i Male Kosnice. Uz nju, u vodstvo Udruge izabrani su Milan Nesvanulica kao dopredsjednik te Viktorija Halilović kao tajnica.

CIJELI RAZGOVOR S BOŽENOM KVESIĆ, PREDSJEDNICOM UDRUGE MJEŠTANA PETINE I MALE KOSNICE, PROČITAJTE U NOVOM, 117., BROJU VGDANAS NOVINA KOJI JE U PRODAJI NA SVIM PRODAJNIM MJESTIMA TISKOVINA.

UZ OVU IZDVAJAMO I SLJEDEĆE PRIČE:

 - U POSJETU MJESNOM ODBORU STARO ČIČE: GODINAMA PRIŽELJKUJU KOMBINIRANO IGRALIŠTE

 - SKAUTIZAM JE NAŠ NAČIN ŽIVOTA

 - GORIČKI STOMATOLOZI U ZELENORTSKOJ REPUBLICI UČE DJECU HIGIJENI

 - FOTO: PJESMOM I PLESOM U SJEĆANJE NA MIKLAUŠIĆA I NJEGOV RAD

 - ŠTO VEŽE MRACLINSKE TAMBURAŠE I FILMSKI KLASIK "BREZA"

 - MLADI SUPERTALENT NA VIOLINI IZ DONJE LOMNICE

 - U STVARANJU NOVA GENERACIJA JUDAŠA

 - SPORTSKI GENI OBITELJ LIVADA: UZ PUNO ODRICANJA I LJUBAVI SVE SE MOŽE

 - ŽRK GORICA: NAJGORE SMO PROŠLI

...