°C 1

Nesloga u Županiji odgađa dovršetak bazena

16.02.2018.

Ivana Crnković

Župan Zagrebačke Županije Stjepan Kožić na jučerašnjoj Skupštini povukao je s dnevnog reda sedam točaka među kojima i onu za davanje suglasnosti Srednjoj strukovnoj školi za odluku o darovanju nekretnine Gradu Velika Gorica.

Riječ je o dijelu zemljišta koje je u vlasništvu Srednje strukovne škole, a na kojem se planira izgraditi pristupna cesta za novi gradski bazen. Kako je Zagrebačka županija osnivač Srednje strukovne škole bez njihova "blagoslova" ne može se ni izgraditi pristupna cesta što ne ide na ruku realizaciji gradskog projekta.

Oko spomenutog prijedloga jučer se nije vodila nikakva rasprava, a župan Kožić ga je povukao bez objašnjenja koje , kako je kazao, prema poslovniku nije ni dužan dati.

Županovoj odluci kumovala je rasprava po prethodnim točkama oko donošenja pravilnika o donacijama s jasnim kriterijima koje je zatražila skupštinska većina predvođena HDZ-om.

Dugi niz godina odluku o provedbi programa za donacije donosio je sam župan, dok je jučer većina u Skupštini sastavljena od vijećnika HDZ-a, HSU-a, HSLS-a I MB 365 stranke rada i solidarnosti tražila da o tome odlučuje predstavničko tijelo, odnosno Skupština Zagrebačke županije. Riječ je o programima za poticanja razvoja komunalne infrastrukture na području županije, programa poticanja razvoja gospodarstva, poljoprivrede, šumarstva, ribarstva, lovstva te i projekata koji će se financirati iz fondova EU. Sve te točke zapravo se odnose na načine dodjele novčanih sredstava Zagrebačke županije korisnicima, a u čemu svatko, očito, želi imati svoje prste.-Dok su župan i HDZ bili na istoj strani onda to nije bilo upitno i ta pravila o dodjeli sredstava je mogao donijeti župan. Tako se radilo desetak godina. Sada to više nije i odjednom taj akt više nije valjan. To su dvostruka mjerila koja vode kočenju rada Županije – kazao je vijećnik SDP-a Zoran Ostović.

Riječ je samo o "novoj praksi" – objašnjavaju iz HDZ-a, s ciljem "jačanja kapaciteta ovog tijela (Skupštine) na kojem nastaju odluke. Očekivano, dvije strane nisu se dogovorile oko toga, a župan je nakon toga ukinuo sedam točaka, pa skupštinari nisu imali ni priliku raspravljati o darovanju nekretnine Gradu Velikoj Gorici za izgradnju pristupne ceste.-Župan je ne želeći prihvatiti amandmane većine koja je pozivajući se na Zakon o ustanovama, tražila i da se neke dužnosti župana prebace na Županijsku skupštinu, revoltiran takvim odlukama s dnevnog reda skinuo i odluku o osnivanju Javne ustanove Razvojne agencije Zagrebačke županije. Nažalost, teza predsjednika Skupštine Damira Mikuljana kako dogovor kuću gradi, izgleda da ovoga puta nije pala na plodno tlo, jer za dogovor su potrebne dvije strane, kojih nažalost u ovom slučaju nije bilo. Nakon svega viđenog može se zaključiti, kako će ako ne dođe do dijaloga najviše ispaštati sami mještani-komentirali su kasnije u priopćenju iz HDZ-a Zagrebačke županije.