°C 7

Nova godina na hitnoj: U Velikoj Gorici 22 intervencije

02.01.2018.

ivana

U novogodišnjoj noći hitna pomoć najviše je intervenirala u Zaprešiću te Samoboru i Velikoj Gorici, a najčešći razlog intervencija bile su tegobe kod kroničnih bolesnika.

U vremenu od 19:00 sati 31. prosinca do 1. siječnja u 7:00 sati hitnu pomoć najviše su tražili kronični bolesnici, djeca s temperaturom, a nije zabilježeno ni jedno trovanje alkoholom za razliku od prošle godine kada je na hitnoj zbog alkohola završilo sedam osoba.

-Novogodišnje slavlje na području Zagrebačke županije za većinu je prošlo u veselom ozračju, a na području naših osam gradova bilo je 127 intervencija hitne pomoći- rekla nam je Marina Golub, pomoćnica ravnatelja za sestrinska pitanja u zavodu za hitnu medicinu Zagrebačke županije.

-Od tih intervencija bilo je devet prometnih nesreća. Hitnu pomoć zatražilo je 148 građana Zagrebačke županije uglavnom zbog bolesti, bilo je i deset izvan prometnih ozljeda poput padova i posjekotina. Pomoć u ambulanti hitne pomoći zatražilo je 55 bolesnika, najčešće djece s visokom temperaturom, uhoboljom i kronični bolesnici. Imali smo samo jednu ozljedu nastalu uslijed rukovanja petardama kada se ozlijedio jedan muškarac iz Ivanić-Grada- ispričala nam je pomoćnica ravnatelja

Intervencije zbog bolesti i padova

U navedenom vremenu sa Stare na Novu godinu preminulo je sedmero ljudi. Od toga petero je bilo kroničnih bolesnika, a dvoje je poginulo u prometnoj nesreći u Samoboru.

-Sve u svemu bilo je to zaista mirno razdoblje kako je znalo biti za doček prijašnjih godina. Uz to nije bilo evidentiranih trovanja alkoholom. Vrijeme je naravno utjecalo na ljude posebno oscilacije u temperaturama, i ako se nastavi takvo vrijeme očekujemo i dalje povećan broj intervencija građanima s kroničnim oboljenjima-dodala je Marina Golub.

Najviše intervencija Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije imao je u Zaprešiću, čak njih 23. Od toga su bile tri prometne nesreće.

U Samoboru je bilo 22 intervencije, većina zbog bolesti, jedna prometna nesreća i jedna nepotrebna intervencija.

U Velikoj Gorici u 22 intervencije, većina zbog bolesti, hitnu pomoć zatražilo je i dvoje građana zbog ozljede pri padu. U samom gradu jedna osoba pala je na stepenicama, a pomoć je zatražio i muškarac koji je u alkoholiziranom stanju pao u dvorištu te se žalio na bol u kuku.

Zbog pada ispred štale ozlijedio se i muškarac u Ivanić-Gradu gdje je bilo 12 intervencija, jednako kao i u Dugom Selu.

Dvanaest intervencija bilo je i u Vrbovcu gdje su zabilježene dvije prometne nesreće s lakšim ozljedama, od toga je bio i jedan nalet na pješaka ispred vatrogasnog doma u Lonjici.

Zbog bolesti hitna je intervenirala osam puta u Svetom Ivanu Zelini, a najmanje intervencija, svega pet, bilo je na području Jastrebarskog.

I nakon dočeka, hitna pomoć bi i narednih dana mogla imati puno posla zbog kroničnih bolesnika kojima na ruku neće ići nepovoljne biometeorološke prilike.

 

(Ivana Crnković)