°C 19

Nova vozila za palijativnu skrb i kućnu njegu

26.06.2018.

Petar Brnada

Patronažnim sestrama osam ispostava županijskoga Doma zdravlja i mobilnim palijativnim timovima koji od 1. lipnja rade u ispostavama Doma zdravlja u Samoboru, Velikoj Gorici i Ivanić-Gradu danas su uručeni ključevi novih vozila.

Ukupna vrijednost 11 vozila je 720.000 kuna, a nabavljena su decentraliziranim sredstvima Zagrebačke županije. Ključeve je medicinskim djelatnicama uručio župan Stjepan Kožić.

-Vozila nabavljamo u kontinuitetu, a ove godine njihova je nabava proširena i na palijativu. Prepoznali smo potrebu palijativne skrbi, koja je potrebna sve većem broju osoba. Mislim da će ona značajno pripomoći i obiteljima i palijativnim pacijentima- rekao je župan, dodavši da Županija u primarnu zdravstvenu zaštitu ulaže značajna sredstva te da pacijenti u ruralnim prostorima trebaju imati istu zdravstvenu skrb kao i oni u većim sredinama.

Dom zdravlja Zagrebačke županije, prema popisu prioriteta, svake godine raspisuje natječaj za nabavu novih vozila. Godišnje između 10 i 12 vozila.

-Registrirali smo dvije nove djelatnosti - kućnu njegu i palijativnu skrb, tako da od 11 nabavljenih vozila osam ide za patronažu i kućnu njegu, a tri za potrebe timova palijativne skrbi. U ispostavama Doma zdravlja rade 52-je patronažne sestre, imamo ugovoreno i 13 osoba za kućnu njegu i svi oni trebaju imati svoje vozilo. U našim, više ruralnim, nego urbanim sredinama, bez adekvatnog vozila je nemoguće funkcionirati-kazao je Većeslav Bergman, ravnatelj Doma zdravlja.

Foto: Zagrebačka županija

Galerija slika

Nova vozila za palijativnu skrb i kućnu njegu Nova vozila za palijativnu skrb i kućnu njegu Nova vozila za palijativnu skrb i kućnu njegu Nova vozila za palijativnu skrb i kućnu njegu