°C 9

Od dimnjačara i keramičara do slastičara i zlatara: Stižu stipendije za učenike deficitarnih zanimanja

04.09.2019.

Petar Brnada

Za učenike prvih razreda koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva gradonačelnik Dražen Barišić raspisao je Natječaj za dodjelu Stipendija Grada Velike za školsku godinu 2019./2020.

Prijave za dodjelu stipendija za deficitarna zanimanja zaprimat će se od 02. do 27. rujna 2019, a Grad Velika Gorica dodijelit će 30 stipendija za učenike prvih razreda u trogodišnjem programu obrazovanja, i to prema utvrđenoj Listi deficitarnih zanimanja za školsku godinu 2019./2020. među kojima su: alatničar, armirač, autolakirer, autolimar, automehatroničar, bravar, CNC operater, cvjećar, dimnjačar, elektroinstalater, elektromonter, elektroničar-mehaničar, fasader, instalater grijanja i klimatizacije, instalater kućnih instalacija, keramičar-oblagač, konobar, krojač, krovopokrivač i izolater, kuhar, limar, mesar, monter građevinskih elemenata, monter suhe gradnje, pekar, plinoinstalater, podopolagač, slastičar, soboslikar –ličilac, staklar, stolar, strojobravar, tapetar, tesar, tokar, vodoinstalater, zidar i zlatar.

Tko se može javiti?

Pravo sudjelovanja na natječaju za dodjelu stipendija imaju učenici koji udovoljavaju uvjetima da su redovni učenici prvog razreda u trogodišnjem programu obrazovanja za deficitarna zanimanja, da imaju prebivalište na području Grada Velike Gorice najmanje 3 godine te da su državljani Republike Hrvatske.

Što se tiče cifre, stipendija Grada Velike Gorice dodjeljuje se u iznosu od 500,00 kuna mjesečno, za deset mjeseci, računajući od 1. rujna 2019.

Kriteriji za utvrđivanje liste prvenstva kandidata za dodjelu stipendije je opći uspjeh u VII. i VIII. razredu utvrđen na osnovi prosječne ocjene.

Također, korisnici Stipendije mogu nastaviti koristiti Stipendiju do kraja trogodišnjeg srednjoškolskog obrazovanja pod uvjetom da uspješno završe razred za koji su stipendirani i ne promijene prebivalište.

Uz obrazac PRIJAVA na natječaj za dodjelu stipendija za učenike prvih razreda koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva potrebno je priložiti sljedeće dokumente:

  • POTVRDA o upisu u prvi razred za školsku godinu 2019./2020. -ovjeren od škole s navedenim zanimanjem koje učenik upisuje
  • svjedodžbe 7. i 8. razreda (preslika)
  • domovnica (preslika)
  • potvrda o prebivalištu izdana u MUP-u
  • obrazac – Izjava sukladno odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka
  • dodatna dokumentacija, dostavit će se samo po zahtjevu Povjerenstva

– Potvrda o prihodima ostvarenih iz plaća, mirovina, drugog dohotka ili prihod iz obrta, poljoprivrede i šumarstva za članove zajedničkog kućanstva za 2018.

Obrasci se mogu podići u Upravnom odjelu za poduzetništvo, investicije i fondove EU na adresi: Šetalište Franje Lučića 15 – preko puta crkve ili na službenim stranicama Grada Velike Gorice (www.gorica.hr.)

-Prijedlog liste kandidata za dodjelu stipendija objavit će se na oglasnoj ploči Grada Velike Gorice i putem obavijesti kandidatima. Svaki kandidat može podnijeti pisani prigovor Gradonačelniku na Prijedlog liste kandidata u roku 8 dana od dana objavljivanja Prijedloga liste. Odluka o prigovoru je konačna. Povjerenstvo utvrđuje konačnu listu kandidata za dodjelu stipendija. Na temelju konačne liste Gradonačelnik Grada Velike Gorice i stipendist potpisuju Ugovor o stipendiranju- poručuju iz Grada.

Kako dodaju, ukoliko netko od kandidata odustane od stipendije u vrijeme potpisivanja ugovora za 1. razred, ista se dodjeljuje prvom na Listi koji nije dobio stipendiju. Stipendija se vraća ako stipendist ne završi razred za koji se stipendira, promijeni prebivalište izvan Grada Velike Gorice, a učenici dobitnici stipendije ne mogu istovremeno primati i druge stipendije.

Prijave za dodjelu stipendija za deficitarna zanimanja dostavljaju se OSOBNO od 02. do 27. rujna 2019. godine Povjerenstvu, putem UO za poduzetništvo, investicije i fondove EU, na adresi: Šetalište Franje Lučića 15.

Više informacija, natječaj i obrasce možete pronaći OVDJE.