°C -3

Pogledajte kako će izgledati Park mons. Loine

11.05.2018.

Petar Brnada

Nakon što je nedavno zelena površina između Turopoljske i Školske ulice u Lukavcu imenovana Parkom mons. Ladislava Loine, danas je predstavljeno idejno rješenje uređenja parka koje je na svome Facebook profilu objavio gradonačelnik Dražen Barišić.

Prema nacrtu projekta park bi trebao dobiti novouređeni mostić preko potoka Lipnice, više zelenih površina uređenih cvijećem, nove klupe, popločane stazice, osvjetljenje te čak i dječje igralište, a u središtu parka trebao bi biti postavljen i kip pokojnog monsinjora.

Kao što smo već pisali, Ladislav Loina rođen je 24. svibnja 1918. u Maturovcu, u župi Krapinske Toplice u obitelji Maksa i Drage rođ. Pavliša. Pučku školu završio je u Krapinskim Toplicama, a maturirao je na Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu. Završio je Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu. Za svećenika ga je 6. lipnja 1943. u zagrebačkoj katedrali zaredio tadašnji zagrebački nadbiskup bl. Alojzije Stepinac.

Nakon ređenja godinu dana je bio kapelan u Donjoj Zelini, a 1944. imenovan je kapelanom u Sisku. Tu službu nije mogao preuzeti, jer zbog ratnih prilika nije bilo normalnog prometa između Zagreba i Siska. Stoga je imenovan za privremenog upravitelja župe Šćitarjevo. Uz to je 1946. godine na svega nekoliko mjeseci imenovan privremenim upraviteljem župe Jakuševec, a 1947. i župe Bukevje.

Župu u Odri Loina je preuzeo 1952. godine. U toj je župi revno služio sve do umirovljenja 2001. godine. U međuvremenu je obnašao službu dekana Odranskog dekanata, a neko je vrijeme bio i predstojnik ekonomata Zagrebačke nadbiskupije. Umro je 9. listopada 2004. u Svećeničkom domu "Sv. Josipa" u Zagrebu.