°C 14

Potpisali: Rastu plaće u vrtićima

05.11.2018.

Juraj Odrčić

Djelatnicima u vrtićima od početka sljedeće godine kreće povećanje plaća, a veća materijalna prava znači i zadovoljnije djelatnike za bolji sustav predškolstva s kojim se već sada Grad Velika Gorica ima razloga za pohvaliti. Rezultat je to potpisivanja kolektivnog ugovora između Grada i sindikata djelatnika zaposlenih u predškolskom odgoju.

- Današnjim činom se zaokružila cjelina ulaganja u predškolsko obrazovanje gdje sada izdvajamo 68 milijuna kuna bez investicija koje mogu biti u desecima milijuna kuna, a prošle godine su se rezultirale kroz gradnju novih vrtića, dogradnju i obnovu starih. Taj iznos je 2010. godine bio 50 milijuna kuna, a danas je 68 milijuna! Radi se o skoro 500 djelatnika u vrtićima i nama je bitno da imaju dobre radne uvjete, da roditelji i djeca imaju dobre odgajatelje i da na taj način ulažemo u naše društvo - na potpisivanju je rekao gradonačelnik Dražen Barišić.

I dok je proteklih godina u fokusu bila gradnja novih vrtića kako bi se osigurali bolji radni uvjeti i mjesto za svu djecu, strpljivi odgajatelji i drugi djelatnici vrtića sada su došli na red.

- Niti jedan grad u Hrvatskoj ne ulaže 40% svoga proračuna u obrazovanje kao Gorica, a naš je proračun peti po veličini u državi. Smanjili smo roditeljsku uplatu, riješili pitanje upisa svakog djeteta u vrtić, uveli elektronske upise, u svakom vrtiću imamo kompletan stručan tim za djecu s poteškoćama u razvoju - dodao je Krešimir Ačkar, zamjenik gradonačelnika.

Veće plaće nakon dugih pregovora

Dvije godine nakon početka pregovora sindikati djelatnika u predškolstvu potpisali su tako danas novi kolektivni ugovor u čijoj je srži povećanje koeficijenata plaća. Nakon što je 2014. godine izjednačena bruto osnovica svih proračunskih korisnika, cilj ovih pregovora je bio ujednačavanje koeficijenata zaposlenih u dječjim vrtićima s koeficijentima zaposlenih u gradskoj upravi.

- Za pojedina radna mjesta smo povećali iznad njihovih koeficijenata, nekima se približili, a u odgojno-obrazovnoj strukturi je ostao prostor za napredak. Povećanje kreće od 1.1.2019. godine i ono se kreće od 6,8 do 13,6% ovisno o radnom mjestu - rekla je Božica Žilić ispred sindikalista.

- Nećemo reći da smo u potpunosti zadovoljni, ali evidentno je ulaganje ovoga Grada u djelatnost predškolskog odgoja, u poboljšanje uvjete rada što se tiče opremljenosti i novih vrtića, no ne smije se zanemariti poboljšanje materijalnih prava svih zaposlenih u vrtićima - dodala je Žilić kako će trebati raditi na još povećanju plaća djelatnika s višom i visokom stručnom spremom.

Koliko će u praksi biti povećanje plaće na primjeru odgajatelja s višom stručnom spremom objasnila nam je Suzana Rajković, sindikalna povjerenica u vrtiću Ciciban.

- Za odgojitelje, zavisi o poreznim i drugim uvjetima, to se govori o povećanju plaća za oko 400 kuna - rekla je Rajković dodavši da je plaća odgajatelja s 18 godina radnog staža i višom stručnom spremom danas oko 5300 kuna, dakle i dalje niža od prosječne hrvatske plaće.

Potpisani kolektivni ugovor donosi povećanje koeficijenata u trogodišnjem razdoblju, a tako će u 2021. godini značiti 5 milijuna kuna trajne proračunske obveze više nego bi li se izdvajalo za materijalna prava djelatnika u predškolskom odgoju po sada već starom kolektivnom ugovoru.