°C 28

Poziv koji se uvuče pod kožu: Udomitelja je sve manje, potreba sve više

08.11.2018.

Ivana Ćurić

Dvadeset i četvrtu godinu za redom Centar za socijalnu skrb organizirao je susret udomitelja, prilika je to da se zahvale svim udomiteljskim obiteljima koje su svoje domove i srca otvorila djeci ili odraslima u potrebi, ali i da se progovori o aktualnim temama i problemima, da jedni drugima daju savjet i promoviraju ovaj plemeniti poziv.

Uz brojne velikogoričke udomitelje, ali i one iz šire okolice, a koji susreću s Centrom za socijalnu skrbe Velika Gorica u Starom Čiču okupili su se i državna tajnica Marija Pletikosa, zamjenica župana Nadica Žužak, zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec te ravnateljica Centra gospođa Vesna Grospić i drugi uzvanici i suradnici. Prije nego što su uzvanici stali za mikrofon da se obrate udomiteljima održana je i minuta šutnje za pjevačicu Sandru Kulier koja je svojom pjesmom običavala uveličati prijašnje susrete udomitelja.

-Centar za socijalnu skrb dugi niz godina udomljava djecu i odrasle korisnike, trenutno je 15-ero djece i oko 80 odraslih smješteno u udomiteljskim obiteljima. Na području Velike Gorice je 35 udomiteljskih obitelji, a koristimo i obitelji na širem području, odnosno surađujemo s ukupno 84 udomitelja-rekla nam je Vesna Grospić koja od lipnja ove godine vodi gorički Centar za socijalnu skrb.Građani koji bi se htjeli baviti udomiteljstvom prvo moraju podnijeti zahtjev u Centru za socijalnu skrb, priložiti potrebnu dokumentaciju, a potom predmet ide u obradu. Završi li proces pozitivno u Centru, udomitelji dobivaju dozvolu za rad i prema njoj se određuje koliko korisnika mogu udomiti kako bi započeli s radom.No, unatoč suradnji s 84 udomiteljskih obitelji, potrebe su daleko veće i rastu svake godine, dok je udomitelja pak sve manje. Ne samo u Velikoj Gorici već i u cijeloj Hrvatskoj. Trebao bi to olakšati i novi prijedlog zakona o udomiteljstvu.

-Svi smo svjesni, a ponajviše vi koji nesebičnim radom otvarate svoj dom i srce, da je potrebno osigurati jednake uvjete za dostupnost udomiteljskih obitelji u svim dijelovima Republike Hrvatske, vjerujem da će jedan od važnih iskoraka biti novi zakon o udomiteljstvu usvojen od vlade RH i upućen na usvajanje u Sabor, a po prvi put će omogućiti udomiteljima da ponosno kažu kako im je udomiteljstvo zanimanje i da ostvare pravo na mirovinsko i zdravstveno osiguranje-kazala je državna tajnica Marija Pletikosa.U Hrvatskoj je danas 814 djece koja žive u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, od toga 90 ih je mlađe od 3 godine, dok ih 169 živi u stambenim zajednicama uz podršku odgajatelja. Tajnica Pletikosa istaknula je i kako je potrebno učiniti sve da djeca što manje vremena borave u institucijama i nastojati da čak nikad ne budu u njima smještena.

- Radit ćemo na tome da se djeci osiguraju najadekvatnije posvojiteljske obitelji, a posvojiteljima se osigura stručnu podrška u tom periodu prilagodbe-dodala je Pletikosa.

Uz aktualne teme o udomiteljstvu današnji dan bio je i prilika da se Centar zahvali udomiteljima koji taj plemeniti poziv slijede već 10 godina.

-U početku nisam ništa znala i zapravo spletom okolnosti ponudili su mi na udomljenje curicu od 15 godina i tako je počelo. Kroz naš dom je prošlo šestero djece, trenutno ih je četvero kod nas, jedno je završilo školovanje i vratilo se biološkim roditeljima, a jedno je posvojeno. Udomiteljstvo je nešto fenomenalno što mi se dogodilo u životu i bez toga više ne mogu-rekla je Mirjana Ivoš. Uz nju su darak za 10 godina udomiteljstva primile i Đurđica Šalković te Anica Špekuljak.-Udomiteljstvo u Gorici ima dugogodišnju tradiciju još od 1984.godine, a od 1994. organizira se ovaj susret udomitelja s ciljem razmjene iskustva, rasprave o aktualnim temama, vezanim za udomiteljstvo. Grad je prepoznao vrijednost za ovaj oblik skrbi i kroz programe udruga koje promoviraju to te se zahvaljujemo svima onima koji se bave udomiteljstvom i brinu prije svega o djeci i mladima, ali i onima koji na brizi imaju odrasle korisnike-poručio je zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec.

Galerija slika

Poziv koji se uvuče pod kožu: Udomitelja je sve manje, potreba sve više Poziv koji se uvuče pod kožu: Udomitelja je sve manje, potreba sve više Poziv koji se uvuče pod kožu: Udomitelja je sve manje, potreba sve više Poziv koji se uvuče pod kožu: Udomitelja je sve manje, potreba sve više Poziv koji se uvuče pod kožu: Udomitelja je sve manje, potreba sve više Poziv koji se uvuče pod kožu: Udomitelja je sve manje, potreba sve više Poziv koji se uvuče pod kožu: Udomitelja je sve manje, potreba sve više Poziv koji se uvuče pod kožu: Udomitelja je sve manje, potreba sve više Poziv koji se uvuče pod kožu: Udomitelja je sve manje, potreba sve više Poziv koji se uvuče pod kožu: Udomitelja je sve manje, potreba sve više Poziv koji se uvuče pod kožu: Udomitelja je sve manje, potreba sve više Poziv koji se uvuče pod kožu: Udomitelja je sve manje, potreba sve više Poziv koji se uvuče pod kožu: Udomitelja je sve manje, potreba sve više Poziv koji se uvuče pod kožu: Udomitelja je sve manje, potreba sve više Poziv koji se uvuče pod kožu: Udomitelja je sve manje, potreba sve više Poziv koji se uvuče pod kožu: Udomitelja je sve manje, potreba sve više Poziv koji se uvuče pod kožu: Udomitelja je sve manje, potreba sve više