°C 5

Pripremite kobase, ide 14. Turopoljska kobasijada

21.03.2019.

Juraj Odrčić

Nadamo se da niste potrošili sve zimske zalihe domaćih suhomesnatih delicija jer nam se približava Turopoljska kobasijada – natjecanje koje će nam otkriti "ko dela najbolše kobase u Turopolju"!

Plemenita općina turopoljska, uz sučiju i Vijeće mjesnog odbora Hrašće, ove subote 23. ožujka 2019. godine u Vatrogasnom domu Hrašće po 14. puta organizira ocjenjivanje salama i kobasa koje pripremaju domaći kobasičari našega kraja.

Zaprimanje uzoraka je od 16 do 18 sati te kobasičari prilažu uzorak za ocjenjivanje od najmanje 30 dkg. Meso korišteno u pripremanju proizvoda mora biti veterinarski ispitano te sudionici potpisuju uvjerenje da je uzorak zdravstveno ispravan, a zbog čega se uzorak i čuva za kontrolu. Sve uzorke ocijenit će peteročlani žiri, a uz zlatne, srebrne i brončane diplome dodijelit će se i prijelazni pehar za šampiona Kobasijade, nagrada za najbolju salamu i kobasu, te nagrada za najbolju kobasu od turopoljske svinje.

- Iako je naše ocjenjivanje amaterskog karaktera pokazalo se da kroz godine se podigla ukupna razina kvalitete kobasa, a kako je lani ocijenjeno čak 77 uzoraka ipak se radi o reprezentativnom broju koji ne treba zanemariti. Na posljetku, najveća nagrada je da se pobjednik cijelu godinu može hvaliti da ima najbolje kobase u Turopolju - poručili su iz Plemenite opčine turopoljske.

Uz očuvanje tradicije pravljenja kobasa, ocjenjivanje proizvoda i druženje, uz zabavu za koju će se pobrinuti i tamburaši, ova manifestacija za cilj ima podizanje kvalitete suhomesnatih proizvoda u Turopolju, a naročito onih pripremljenih od autohtone hrvatske pasmine turopoljske svinje.