°C 19

Projekt goričkih informatičara "Kičmo:bit" najbolji u Europi

14.12.2018.

Redakcija

Velikogorički informatički klub „VEL_IK" sudjelovao je na globalnom micro:bit izazovu, na temu "Nezarazne bolesti kod djece", a predstavio se projektom pod nazivom "Kičmo:bit" i osvojio nagradu za najbolji projekt u Europi.

Velikogorički članovi kluba odabrali su problem koji je čest kod djece, a to je ne ispravno sjedenje, problem koji je najčešći u školama i prilikom pisanja školskih zadaća.

Pomoću micro:bit uređaja napravili su pomagalo koje će zvučnim i vizualnim signalima upozoriti dijete, njegove roditelje, učitelje ili prijatelje na nepravilno držanje i poticati samo dijete da uspravi kralješnicu i održava pravilno sjedenje.Ocjenjivači projekta ocijenili su ideju jednostavnom i fantastičnom zato što je lako primjenjiva za sve uzraste. Informatički klub „VEL_IK“ odabran je kao pobjednički projekt u toj kategoriji za regiju Europe, a organizatori su ove mlade inovativne ljude pozvali u London na skup pobjednika svih ostalih sudionika diljem svijeta, koji će se održati od 26. do 29. siječnja 2019. godine.

-Mislimo da je to najljepši poklon kojeg smo mogli dati Velikoj Gorici za dan Sv. Lucije i dan Grada Velike Gorice i tako se zahvaliti za punih 20 godina neprekidne potpore- kazali su članovi informatičkog kluba.

Klub „VEL_IK" trenutno broji 55-ero djece i 14 odraslih članova, a sve radionice su besplatne za djecu. Mentori koji rade volonterski, a s djecom rade nekoliko različitih radionica informatike i robotike.

-Osim potpore Grada Velike Gorice, veliku pomoć imaju i u Hrvatskoj Zajednici tehničke kultrue, u Institutu za Razvoj i Inovativnost Mladih (IRIM), u Hrvatskom robotičkom savezu te u Hrvatskom informatičkom savezu. Također uz suradnju s ostalim klubovima u Zagrebačkoj županiji i u ostatku Hrvatske, možemo s ponosom reći da smo stali uz bok s najboljima u Hrvatskoj. Mi smo još mali, ali zovu nas „Veliki“ i naše vrijeme tek dolazi-kazali su mentori informatičkog kluba.

Ovdje možete pogledati kako izgleda pobjednički projekt goričkih informatičara.


(Foto: http://ikvelik.hr/)