°C 0

Vladajući i GLAS izglasali proračun od 356 milijuna kuna

11.12.2017.

ivana

Gradsko vijeće dvotrećinskom većinom usvojilo je proračun Grada Velike Gorice za 2018.godinu težak 356 milijuna kuna, a tomu je prethodila i očekivano najduža rasprava. Što nedostaje u proračunu, što je moglo bolje, s čime se neslažu vijećnici raspravljalo se na sjednici koja je trajala duže od punih 10 sati.

Usvojeni Proračun za 2018. godinu predviđa projekte poput završetka izgradnje gradskog bazena, izgradnju mosta preko kanala Sava-Odra, energetsku obnovu škola te druge programe vezane uz poboljšanje životnog standarda Velikogoričana.

Iz redova vladajućih zadovoljno su poručili kako se izglasavanjem ovog proračuna nastavlja izgradnja oproštajne građevine na groblju Kušanec, izgradnja kružnog toka na raskrižju Matice hrvatske i Kolodvorske ulice, a u planu je i uređenje nastavka Porinove ulice, uređenje Kirinčićeve ulice (produžetak Miošićeve do D31), nastavak uređenja Spomen parka 153. brigade HV-a, uređenje Doma kulture Galženica i drugo.Zadovoljan sam donošenjem proračuna koji je razvojan i služi za poboljšanje života naših sugrađana, izjavio je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, a u obrazloženju je poručio:

-Čeka nas nastavak bazena i početak gradnje vanjskog, gradnja mosta u Kučama, reflektori na gradskom stadionu, završetak kuhinje OŠ J. Habdelić, nabava udžbenika i radnih bilježnica za sve učenike osnovne škole, sredstva za asistente u nastavi, energetska obnova škola, projekt Ladovo kod Starog grada Lukavca  odnosno interpretacijskih kulturni centar vrijedan preko 60 milijuna kuna. Sljedeće godine nadamo se i završetku Spomen doma 153. brigade, u planu je i rekonstrukcija zgrade "stare općine" koja nije zdrava za boravak udruga koje su tamo smještene, a u nalazi se na jednoj od najljepših pozicija u gradu. To će ići u partnerstvu s nekom institucijom koja će se na natječaju pokazati kao najkvalitetnija, vrijednost je 12 milijuna kuna, nadamo se da će nam biti partner bar u jednom dijelu izgradnje kroz dugogodišnji najam prostora - poručio je gradonačelnik Dražen Barišić.

Uslijedila je opširna rasprava koju je za govornicom prvi otvorio Damir Šimunić u ime kluba vijećnika SDP-a.

- Kapitalne projekte Grada u ovom proračunu nisam vidio, ali ću pohvaliti ulaganja u sport i školstvo. Obećano je, odmah po izgradnji bazena, rekonstrukcija Pleške ulice za koju smo tražili i da se otvori prema Ulici HBZ jer je napravljena slijepom ulicom nakon izgradnje Avenije, a Pleške uopće nema u proračunu za sljedeću godinu - rekao je Šimunić.U proračunu nema stavke uređenja igrališta u Gradskoj četvrti Hrvatski velikani na što je pažnju obratio vijećnik Marko Šimac (MOST).

- Ideja izgradnje višenamjenskog igrališta u Gradskoj četvrti Hrvatski velikani je odbijeno jer nema sredstava, a cijelo vrijeme slušamo kako novaca ima i kako je Grad u dobrom stanju, isto kao ni za uređenje Ulice kralja Stjepana Tomaševića kod Srednjoškolskog centra. U programu komunalne infrastrukture većina stavki se odnosi na projektnu dokumentaciju, a fali gradnje. O novom ugovoru sa ZET-om nema ni riječi, a znamo da ističe koncesija i 2018. je pred vratima, malo se o tome priča, a znamo kakvih problema imamo sa ZET-om - poručio je s govornice vijećnik Šimac naglasivši kako nema ni Strategija Grada.

Niz kritika na proračun ponovno je u ime vladajuće opcije branio vijećnik Darko Bekić (HDZ).

- Nastavljamo svojim tempom razvoja još brže i još jače. Proračun je realan i razvojan i solidaran sa svim skupinama stanovnika, od djece iz vrtića do umirovljenika-u ime Kluba vijećnika poručio je Darko Bekić rekavši i kako kreditna naplata od 13 milijuna kuna u 2018. godini iznosi tek 4% prihoda poslovanja Grada te će se poslovati stabilno.


Brigu za umirovljenike komentirao je Damir Šimunić naglasivši, između ostalog, kako ni u proračunu za sljedeću godinu nema božićnica za velikogoričke umirovljenike, a još uvijek Velika Gorica nema svoj Dom za starije i nemoćne. To će ujedno biti jedni od razloga zašto SDP nije podržao proračun. Potom je vijećnik Šimac također dodao kako je u ovom proračunu trebalo naći sredstva za božićnice umirovljenicima jer je riječ o građanima koji žive u jako teškim uvjetima i "tih sto kuna" znači im barem malo bolji obrok na Božić.

"Reflektori su se mogli financirati iz drugih izvora"

Kritika je bilo i na povećanje stavke za plaće zaposlenih na teret proračuna. Vijećnik Sven Fabijančić iznio je podatke kako se "napuhani" proračun smanjivao svake godine od 2010. do ove godine.

- To su činjenice u brojkama, ne znam iz kojih razloga se napuhuje ove godine, niti je predizborna niti išta. Hoće li zaista biti realizirani projekti, vis-a-vis Kučkog mosta, zgrade stare općine, to su sve otvorena pitanja na koje nitko ne daje dogovora. Bilo je 2010. godine 65 milijuna kuna za zaposlene, 86 milijuna ove godine, a nagodinu se planira 92 milijuna kuna, tako piše u materijalima koje smo dobili - istaknuo je SDP-ov vijećnik.

Obrazloživši o 6% većim davanjima koji su u Proračunu predviđeni za plaće Darko Bekić (HDZ) je proučio:

- Razlog za šest posto više plaće je jer trebat će zaposliti na bazenu ljude, nove tete su zaposlene u DV Žirek i gradska uprava će preuzeti dio djelatnike iz GSG-a. Uz te stavke, veseli nas ulaganje u reflektore, Goricu očekuje Prva liga HNS-a, pozicionirat ćemo se ponovno na sportskoj karti Hrvatske, to znači više gledatelja, Prva liga bilježi veći interes javnosti, nova je to marketinška priča za grad - kazao je Bekić.


Njegovo mišljenje ne dijele svi u HDZ-ovoj koaliciji, a to je jasno poručio u ime Kluba vijećnika HSP-a, HČSP-a i BM 365 vijećnik Željko Stanilović iz Stranke rada i solidarnosti. U samom startu rekao je kako je proračun divan i krasan, ali napuhan što im nije jasno s obzirom na to da nije predizborna godina.

- Imamo nekoliko primjedba, osim amaterskog i rekreacijskog sporta kojeg podržavamo, apsolutno podržavamo i profesionalni sport i radujemo se uspjesima sportaša, ali smatramo da nije zadatak lokalne samouprave financiranje profesionalnog sporta, a ponajmanje ispunjavaju želje HNS-a i sličnih. Financiranje rasvjete iz općih prihoda i primitka smatramo da je neracionalan prijedlog. Nitko od nas nije protiv rasvjete na Radniku, i ulaska Gorice u 1. HNL, ali vjerujemo da postoji mogućnost da se takav veliki zalogaj, za kojeg je samo za dio u Proračunu predviđeno 1,6 milijuna, a na kraju će nas koštati 6-7 milijuna kuna. Za takve potrebe trebamo tražiti izvore financiranja od donacija HNS-a, Zagrebačke županije, strica iz Amerike, sponzore i sl. Financiranje odabranih 11 igrača iz gradskog proračuna nama je neprihvatljivo i na to smo upozoravali gradonačelnika - poručio je Stanilović u ime Kluba zastupnika napomenuvši još kako priče o promociji grada na televiziji ne vrijede 7 milijuna kuna za što se može riješiti pitanje staračkog doma, udžbenika za srednjoškolce, topli obroci itd.

Iako su iz istog Kluba vijećnika poručili kako im je svima neugodno kad se napuhani proračun rebalansira na proljeće, na kraju su poručili kako će ga ipak podržati jer su koalicijski partneri i "podržavaju dobre stavke" poput mosta u Kučama, udžbenika za osnovnoškolce, subvencije za smještaj za starije, obnove Doma kulture i dr.

Na navode o tome koliko će porezne obveznike koštati reflektori na gradskom stadionu reagirao je vijećnik Nenad Črnko (HDZ), ujedno predsjednik HNK Gorice, rekavši kako se radi o manjem iznosu.

- Stav nas u koaliciji i ŠRC-u je da će taj iznos biti dosta manji, i sa smanjenjem s 8 na 5 milijuna kuna ostat će sredstva i za druge programe. Ovo je u planu desetak godina, to ne ide po injekciji HNK Gorice, već je to priča da osiguramo jednake uvjete za sve sportske grane u Gorici, a kako sve grane imaju uvjete za najviši rang natjecanja onda je to logično da ima i nogomet - odgovorio je Črnko (HDZ) dodavši da će se ulaganjima moći na stadionu raditi i kulturne i druge manifestacije.


Na izdvajanja za goričke sportaše osvrnuo se i vijećnik HSP-a Lucijan Maslać (HSP).

- Dvoje velikogoričkih sportaša osvojilo je ovih dana dva svjetska zlata, Marija Martinović i Velimir Šandor. Vidim da se tu povećava i to je dobro i pohvalnom, ali mislim da to nije dovoljno, trebaju im sredstva da si plate trenere, a ti treneri nisu samo trener, već su uz njih cijelo vrijeme i praktički su im osobni pomoćnici- kazao je Maslać.

Da u proračunu nema stavki za poboljšanje toplinskog sustava u Velikoj Gorici naglasio je MOST-ovac Alan Šembera.

-'Ajmo konačno razmišljati da budemo energetski neovisni, ne da toplanu gradimo na jezeru Čiče koji bi trebao biti naš turistički dragulj, što se spominje u projektima Aglomeracije Zagreb, nego ju smjestimo gdje ona spada. To je razvoj, Nova tržnica, idemo osigurati ljudima mjesto gdje će prodavati svoja dobra i proizvode - kazao je vijećnik Šembera.

Dugotrajno polemiziranje završilo je time što je 20 vijećnika podiglo ruku "za" proračun. Uz vijećnike vladajuće koalicije proračun je podržalo i dvoje vijećnika GLAS-a koji se nisu uključivali u raspravu o proračunu. SDP,Živi zid i MOST, ukupno 10 vijećnika, bili su protiv ovakvog proračuna, dok je Lucijan Maslać, vijećnik HSP-a bio suzdržan. Razvojan ili ne, napuhan ili ne, proračun je usvojen, pa gradska vlast može mirovati u nadolazećim božićnim danima i razmišljati što će s božićnicom jer za razliku od umirovljenika "Djed Mraz"nije zaboravio na djelatnike na gradskom proračunu.