°C -2

Robotička obitelj kod gradonačelnika: 'Konkurencija vani ima novac, ali mi imamo znanje'

15.07.2019.

Romana Šimek

Dora i Antonio Dijanić dio su juniorske robotičke reprezentacije ‘Školska knjiga CRO Teaom’ koja se ovih dana vratila s uglednog robotičkog natjecanja ‘Robocup’ u Sydneyu, gdje su osvojili dvije srebrne i jednu zlatnu medalju. Ugostio ih je gradonačelnik Dražen Barišić, a uz njega, podršku i čestitke uputio je i zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar te savjetnica za predškolski odgoj, djecu i mlade Arijana Mataga Tintor.

Nakon osvojenog 2. mjesta i srebrne medalje u subotu, idućeg su dana već nadmašili i taj uspjeh kada su u posebnoj kategoriji zvanoj supertimovi, u kombinaciji sa švedskom ekipom "Galären", uspjeli izboriti prvo mjesto, a tome su dodali još i posebnu nagradu za programsko rješenje - Best Victim Rescue Solution.

Napravili su robota koji na nepristupačnom terenu ima sposobnost razlikovanja žive od mrtvih (hipotetskih) žrtvi, te ih prema tom prioritetu i spašava iz neke ugrožavajuće situacije. 

-Nakon uspješno odrađenog zadatka, robot mora znati napustiti evakuacijsku zonu te se vratiti nama- rekao je Antonio.

Tri do četiri tisuća linija koda upisano je u tog robota, kako bi sam znao ući u zgradu, pronaći žrtve, razlikovati ih, spasiti, vratiti se i slično. Upravo se na drugom dijelu natjecanja, u tzv. supertimovima, pokazalo tko od natjecatelja doista zna programirati, pojašnjava Lovrek Dijanić, otac natjecatelja. 

-Natjecanje je trajalo četiri dana, prvi dan smo imali četiri staze, drugi dan tri, te treći dan dvije staze. Svaki dan su staze bile sve teže i teže, a želja za pobjedom sve veća i veća. Bilo je puno uloženog napora, suza i znoja, no isplatilo se- poručila je Dora.

Upoznali su nove prijatelje, s kojima su mogli podijeliti svoju strast za robotikom, naučiti nešto jedni od drugih, a u konačnici se i lijepo zabaviti. 

Najmlađi član obitelji, Ivan Dijanić, također se bavi robotikom te se ove godine natjecao u Zagrebu, gdje je osvojio 4. mjesto, Sloveniji 2., a u Austriji 5. mjesto, od čak 60 ekipa koje su sudjelovale.

-Ovo je nacionalna čast i ponos, vjerujem da je i vama bila čast biti tako daleko, pod hrvatskom zastavom i zastupati svoju zemlju znanjem i sposobnostima. Svojim uspjesnima potvrdili ste da i u državi koja nema uvjete, samo svojim znanjem ipak možete postići odlične rezultate. Moramo im stvoriti uvjete kako bi se i dalje razvijali- poručio je Barišić.

Sto tisuća kuna vrijednost je najskupljeg robota kojeg su izradili. Ostali su nešto jeftiniji, 75 tisuća, sto te početnički vrijednosti od 40 tisuća. Kako kažu, to su još jeftinije varijante u odnosu na robote s kojima se natječu djeca iz Kine ili Irana.

-Danas smo skurili ovog najskupljeg- govori tata Lovrek te objašnjava -Gostovali smo na HRT-u, Antonio ga je pustio, bila je metalna podloga, izgorio mu je kompjuter i to je greška koja nas u startu košta oko tri tisuće kuna-.

Prosječan robot s kojim radi konkurencija košta, kažu, od 15 do 20 tisuća eura, a na natjecanja dolaze s minimalno četiri rezerve, dok si naši timovi mogu priuštiti dva. 

Galerija slika

Robotička obitelj kod gradonačelnika: 'Konkurencija vani ima novac, ali mi imamo znanje' Robotička obitelj kod gradonačelnika: 'Konkurencija vani ima novac, ali mi imamo znanje' Robotička obitelj kod gradonačelnika: 'Konkurencija vani ima novac, ali mi imamo znanje' Robotička obitelj kod gradonačelnika: 'Konkurencija vani ima novac, ali mi imamo znanje' Robotička obitelj kod gradonačelnika: 'Konkurencija vani ima novac, ali mi imamo znanje'