°C 14

Rođendanski koncert zbora mladih ‘Navještenje’ – 30 godina postojanja

29.05.2017.

Juraj

Svečanim koncertom u župnoj crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici zbor mladih 'Navještenje' proslavio je u subotu svoju 30. obljetnicu postojanja. Na koncertu koji je okupio sve generacije, uz aktualne, zapjevali su i bivši voditelji i članovi 'Navještenja' koji su se tijekom 30 godina svojim pjevanjem ugradili u zbor i čije je živote 'Navještenje' obilježilo i obogatilo.

Na repertoaru, uz popularnu duhovnu glazbu i autorske pjesme ‘Navještenja’, našle su se i liturgijske pjesme koje se izvode tijekom crkvene godine kao i gregorijanski korali pa je svatko mogao pronaći nešto za sebe. Publika je dugačkim oduševljenim pljeskom nakon svake izvedbe nagradila zbor. Da bi ih željela još slušati potvrdilo je to što su nakon posljednje pjesme zboraši naglasili da je ovo bio koncertni dio i da se slavlje nastavlja u župnom pastoralnom centru Nazaret uz bogati kršćanski agape. Ljepota jednom ostvarenog zajedništva ogledala se i u tome što su neki od bivših članova za ovu prigodu došli iz udaljenih krajeva Lijepe naše.  

'Navještenje’ je nastalo iz subotnjih misa u kapeli svetog Lovre koje su započele još 1983. Ondašnji župnik msgr. Josip Frkin pokrenuo je te mise iz ljubavi prema svojim mladim župljanima s nakanama: za uspjeh u školi srednjoškolcima i uspješno polaganje ispita studentima, za osnivanje sretnih obitelji i duhovna zvanja u župi i da se svako začeto dijete u Velikoj Gorici rodi. Da mise ne bi bile tihe mladi su počeli pjevati prvo uz jednu gitaru pa su se širili i na poticaj velečasnog Ljube Vukovića, koji je došao 1987. na đakonsku službu u župu, dali si ime ‘Navještenje’ pa se ta godina računa kao godina rođenja ‘Navještenja’.

Tijekom dugog niza godina u zboru je sudjelovao veliki broj mladih. Dosadašnji članovi žive u župi i drugim župama velikogoričkog dekanata, u različitim dijelovima Lijepe naše ali i svijeta, od Amerike do Bejruta. Neki od članova pronašli su u ‘Navještenju' ljubavi svojeg života koje su okrunjene sakramentom ženidbe. Danas zbor okuplja oko dvadeset članova koji pjesmom animiraju mise subotom u 20.15 i nedjeljom u 11.30 sati u župi Navještenja BDM. Uz pjevanje na misama, gostovanja u raznim župama, zbor pjeva i na vjenčanjima te svake godine organizira i koncert kao dar svojim župljanima. ‘Navještenje’ trenutno djeluje pod vodstvom Jakova Kordića i Marte Krilčić.

Kroz svoju dugu povijest zbor je izdao i tri albuma: "Rodio se Bog i čovjek" 1994.g., "Ti si tu" 2004.g. i posljednji, Božićni album, "Oko polnoćke" 2009.g.

(Tekst: Snježana Kirinić Grubić, Foto: Željko Ljubek)