°C 15

Roženica: Zaboravljeno mjesto ukazanja

08.07.2018.

Ivana Ćurić

Umro je svetac- riječi su koje je na pogrebu Jože Markuza, u narodu poznatijeg kao Joža Sveti, izgovorio pokupski župnik. Bilo je to 6. siječnja 1988. godine, na blagdan Sveta Tri Kralja čije ime nosi kapela u Roženici II gdje je oltar, okvire za slike i raspelo izradio upravo Joža Sveti koji je umro na isti datum kada je i rođen. O njemu je lik u "Brezi" stvorio i Slavko Kolar, njegova umjetnička djela od drva krase kapelice u Vukomeričkim goricama, no, prije svega, svojim je životom svjedočio vjeru u Boga i zapisao sva ukazanja koja su za života imali on, njegova djeca i nećakinja, a koja su u Roženici počela 1951. godine.

Šira javnost možda je gdjegod i čula za Jožu Svetog, vjerojatno zbog njegove pučke umjetnosti jer je bio samouki kipar, no oni stariji, naše bake i djedovi, zasigurno se sjećaju priče o Joži Svetom kao vidiocu ukazanja u Roženici, i to točno 30 godina prije prvog ukazanja u Međugorju.

-Naš djed je bio samouki kipar i jedan od glavnih sudionika ukazanja u Roženici koja su započela 1951. godine. Bio je duhovnik djece i njegova dva sina i nećakinja su 24. lipnja imali ukazanje, na sam blagdan svetog Ivana Krstitelja- započeli su priču Stjepan i Mato Markuz, unuci pokojnog Jože koji i danas žive u Roženici. Prvo ukazanje dogodilo se ujutro dok su djeca, Mara, Alojz i Ivan, bila na paši sa svinjama i purama koje su tog jutra bile uznemirene te su ih na neki način upozorili na neobična zbivanja koja predstoje.-Alojz je pošao pogledati što se događa. Tog trenutka je opazio crni lik u obliku djeteta. Malo dalje je bilo sjajno dijete koje je pojurilo ispred crnog, sustiglo ga je i počelo tući. Crni lik je bježao, a potom i nestao. Sjajno dijete, koje je ustvari bilo anđeo, ostao je uz djecu i objavio im da će sutra, 25. lipnja, u 10 sati doći Presveta Djevica Marija. Idući dan je došla kako je bilo rečeno, sva u crnini, a sva iduća ukazanja dolazila je u crvenom- stoji zapisano u Knjizi objave u Roženici. Zapise je iza sebe ostavio i Joža Sveti kako bi ukazanja ostala sačuvana za buduće generacije. Kod prvog ukazanja, Majka Božja je za sljedeći dan, 26. lipnja, u podne navijestila dolazak svog Sina.

-Djeca su tome bila prisutna i rekla su starijima da dolazi svećenik u bijelom, tada još nisu shvaćali tko je to uistinu. Ukazanja su od tada bila neprekidna- kaže Stjepan Markuz, naš sugovornik.
Viđenje Djevice Marije nije bilo ograničeno na spomenute vidioce, već su Gospu vidjele i druge osobe te su svjedočili i drugim svecima, anđelima, pa i samom Isusu.

- Ljudi su zatim počeli hodočastiti u Roženicu, bile su to rijeke vjernika, no zna se kakva su to vremena bila. Poslije rata krenula su progonstva, prijetnje i zatvaranja od strane UDBA-e, a toga nisu ostali pošteđeni ni vidioci iz Roženice, kao ni hodočasnici koji su se tu okupljali-kaže gospodin Stjepan.

Što je sve doživio Joža Sveti, kakva su sve čuda zabilježena u Roženici, do kada su trajala ukazanja, i što je danas od spomena na ukazanja ostalo pročitajte u novom broju VGdanas novina koji se nalazi na prodajnim mjestima tiskovina.